Δεν συζητούμε οτιδήποτε σε σχέση με το εφάπαξ

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, επανέλαβε σήμερα ότι: “Δεν συζητούμε οτιδήποτε σε σχέση με το εφάπαξ”, και τόνισε την απόφαση της Συντεχνίας για 12ωρη απεργία από τις 07:00 μέχρι τις 19:00 την ερχόμενη Παρασκευή.

Μετά από συνάντηση που είχε στα γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ με αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών, υπό τον Πρόεδρο της Γιώργο Λιλλήκα, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως με βάση τη νομοθεσία το εφάπαξ δεν φορολογείται και πως δεν μπορεί να αποκοπεί ή να δοθεί σε δόσεις.

Θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση κατά της επίθεσης στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και πως δεν θα έπρεπε να τεθεί καν θέμα εφάπαξ.

Θα πρέπει κάποια στιγμή σημείωσε επίσης,  να σταματήσει ο πόλεμος και ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς το κράτος και στους θεσμούς. Παράλληλα, έκανε λόγο για γνωμάτευση της ΕΕ, η οποία αναφέρει ότι τα κεκτημένα είναι βασική αρχή της Ενωσης. “Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι με αναφορά συνέχεια στην κρίση πρέπει να μειώνονται τα δικαιώματα ή οι μισθοί ή οι απολαβές ή οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Με αυτή τη μέθοδο κατάφεραν να φτωχοποιήσουμε όλους τους εργαζόμενους”, είπε, και πρόσθεσε ότι αν αποκόψουν και άλλα από το δημόσιο τομέα η συνέπεια θα είναι να υπάρξουν και άλλες αποκοπές από τον ιδιωτικό.

Ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι η η δημοσιοϋπαλληλική τάξη δεν έχει προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις παρά τα πολλά μονομερή μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων. “Περιοριστήκαμε στην προσβολή των μέτρων ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου, αποφεύγουμε τις οποιεσδήποτε προκλήσεις και αντεγκλήσεις ακόμα και όταν στοχοποιούμαστε”, είπε και πρόσθεσε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να δεχτούν την ευθύνη για την κρίση στην Κύπρο.

“Η κρίση στην Κύπρο είναι τραπεζική, δεν την έχουν προκαλέσει οι δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε ο μισθός τους, ούτε και οι συντάξεις τους. Όταν λέγονται αυτά τα πράγματα είναι σαν να αθωώνουμε εκείνους που δημιούργησαν το πρόβλημα, εκείνους που οδήγησαν χιλιάδες συμπατριώτες μας στην ανεργία και στη φτωχοποίηση”, είπε.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε στη συνέχεια πως ο δημόσιος υπάλληλος έχει ένα μισθό που δικαιωματικά λαμβάνει με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε με το κράτος, προσθέτοντας πως όταν το κράτος συνάπτει μια σύμβαση πρέπει να την τηρεί και πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη προς το κράτος.

Πρόσθεσε πως ως συντεχνία θα έπρεπε σε κάποια στιγμή να εκφράσουν την αντίδρασή τους στις αποφάσεις της Κυβέρνησης, γιατί διαφορετικά, όπως είπε, αυτό θα συνεχιζόταν επ` αόριστον. “Είναι λυπηρό που ακόμα και στην τελευταία ανακοίνωσή του ο Υπουργός Οικονομικών μιλά για δήθεν επάνοδο στην κατάσταση της κρίσης αν δεν φορολογηθεί το εφάπαξ. Θα έπρεπε να γνωρίζει”, συνέχισε, “ότι είναι κάποιοι άλλοι που οδήγησαν αυτόν τον τόπο σε αυτή την κατάσταση και δεν είναι άλλοι από τους τραπεζίτες”.

Ο κ. Χατζηπέτρου, αναφερόμενος στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία και τον Πρόεδρο της Συμμαχίας, είπε πως αντάλλαξαν σκέψεις και απόψεις για τα προβλήματα της οικονομίας και τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων και της δημόσιας υπηρεσίας. “Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε τις επαφές, βοηθάει η αλληλοενημέρωση, βοηθά η ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει σήμερα ο Κύπριος πολίτης”, είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ως Συμμαχία ήταν ευτυχείς αν μπορούσε να ανασταλεί η απεργία της Παρασκευής, “κάτι το οποίο φαίνεται αδύνατον κυρίως λόγω της στάσης της Κυβέρνησης, η οποία για μια ακόμα φορά ακολουθεί το δόγμα αποφασίσω, διατάζω και εκτελώ. Δυστυχώς, ο διάλογος τον οποίο επικαλείται κατά καιρούς η Κυβέρνηση και το πνεύμα συναίνεσης, είναι άνευ ουσιαστικού περιεχομένου και εκείνο που φαίνεται να περιμένει η Κυβέρνηση από τις πολιτικές δυνάμεις, από το Κοινοβούλιο αλλά και από τις Συντεχνίες και τους εργαζόμενους, δεν είναι διάλογος και συναινετικό πνεύμα, αλλά είναι στήριξη των δικών της μονομερών αποφάσεων”, είπε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως όλοι οι εργαζόμενοι και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν στο βαθμό που μπορούν, και πως το ίδιο θα πρέπει να πράξει και ο επιχειρηματικός κόσμος. “Πρέπει η προσπάθεια να είναι συλλογική αλλά να είναι και δίκαιη. Ο τρόπος κατανομής των βαρών όπως γίνεται μέχρι στιγμής από την Κυβέρνηση είναι άδικος και ετεροβαρής”, πρόσθεσε.

Επίσης, είπε πως είχαν προειδοποιήσει πριν από 6 μήνες ότι η προηγούμενη έκθεση του ΔΝΤ, κατέγραφε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για νέες μόνιμες εξοικονομήσεις εκατοντάδων εκ. ευρώ, και “καλέσαμε τότε την Κυβέρνηση να μας πει από πού θα έκανε αυτές τις εξοικονομήσεις. Δεν είχαμε ανταπόκριση”, πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως “εδώ και 19 μήνες αυτή η Κυβέρνηση το μόνο που πράττει είναι να εισάγει νέες φορολογίες και να κάνει περικοπές σε μισθούς, επιδόματα, συντάξεις, καλύπτοντας και τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Χωρίς οικονομική ανάπτυξη, η μαύρη τρύπα την οποία θέλει η Κυβέρνηση να γεμίσει με αυτές τις περικοπές και τις νέες φορολογίες, δεν θα γεμίσει ποτέ, ενόσω είμαστε σε ύφεση αυτή η τρύπα θα μεγαλώνει”, είπε, και πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση οφείλει να φέρει το ταχύτερο δυνατό αναπτυξιακές προτάσεις για να δώσει προοπτική στον τόπο μας.