Δεν μας χωρίζουν χιλιόμετρα με την τρόικα

Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα.

Την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκάλεσαν οι δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει «χάσμα χιλιομέτρων και δισεκατομμυρίων» ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014 και ότι λύση θα υπάρξει μετά τις χειμερινές διακοπές («θα πάμε για σκι», όπως είπε χαρακτηριστικά), οι οποίες κατά το δυτικοευρωπαϊκό έθιμο γίνονται τον Φεβρουάριο.

«Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις με την τρόικα, να έχει το θάρρος να τα πει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απογευματινής συνάντησης με τους επικεφαλής της τρόικας.

«Η τρόικα δεν ζητεί τη λήψη οριζόντιων μέτρων»

Παράλληλα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, πρόσθεσε ότι «έσπασε ο πάγος και αρχίζουμε να συγκλίνουμε σε πιο λογικά νούμερα», εξηγώντας ότι ο «πάγος» αφορούσε στο γεγονός ότι η τρόικα ήρθε στην Αθήνα απαιτώντας αρχικά τη λήψη μέτρων ύψους 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 και τώρα «χαμήλωσε» τις συγκεκριμένες απαιτήσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η τρόικα δεν ζητεί τη λήψη «οριζόντιων μέτρων», ήτοι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Πάντως, παρά την όποια σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών (οι σημερινές διαπραγματεύσεις χαρακτηρίστηκαν από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ως «θετικές και δημιουργικές»), ουδείς μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς τον χρονικό ορίζοντα για μια συμφωνία.

Άγνωστο πόσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις

«Θα τραβήξει σε μάκρος, θα κρατήσουν χρόνο οι συζητήσεις», επισήμανε ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να πω εάν θα πάνε πέραν των Χριστουγέννων».

Υπάρχει «χάσμα χιλιομέτρων και δισεκατομμυρίων» ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές για το δημοσιονομικό κενό του 2014 φέρεται να δήλωσε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζοντας ότι χωρίς συμφωνία οι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν να γνωρίζουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ αλλά και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων,  τα οποία επικαλούνται τις δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου, τον οποίο ωστόσο δεν κατονομάζουν, υπάρχει τεράστια απόσταση που χωρίζει την τρόικα και τις ελληνικές Αρχές από την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα του δημοσιονομικού  κενού για το 2014, αλλά και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η ίδια πηγή κάνει λόγο για «αργή πρόοδο» στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση ποσού ύψους 1 δισ. ευρώ, που υπολείπεται από τη δόση του Ιουλίου.

«Καθυστερεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος»

Επιπλέον, τόνισε ότι μετά την «τεχνική διακοπή» των συνομιλιών ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές, είναι σαφές ότι η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup στις 14 Νοεμβρίου, ενδεχομένως ούτε πριν τα Eurogroup, που θα ακολουθήσουν εντός του έτους.

«Είμαστε πολύ μακριά από την επίτευξη συμφωνίας» ανέφερε ο αξιωματούχος, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για το αν θα υπάρξει συμφωνία ακόμη και τον Δεκέμβριο. «Στενεύουν τα περιθώρια» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι όσο η ελληνική πλευρά καθυστερεί δεν θα εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις των δανείων.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε, την ανάγκη να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα.

Όπως είπε, έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Η βραδεία προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντική απώλεια για το δυναμισμό του προγράμματος» ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κόστος της αναβολής των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα, ο ίδιος είπε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει πραγματική εκτίμηση.

Δήλωσε πως εκ πρώτης όψεως η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας δε δημιουργεί ταμειακό πρόβλημα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι σιγά-σιγά επιτείνονται τα χρηματοδοτικά αδιέξοδα.

«Το έχουμε ξαναζήσει αυτό» πρόσθεσε και συνέχισε: «Είναι πάντα καλό να είναι κανείς εντός χρονικών ορίων, παρά να καθυστερεί. Κάθε καθυστέρηση είναι ένα πρόβλημα. Μικρή καθυστέρηση σημαίνει μικρά προβλήματα και μεγάλη καθυστέρηση σημαίνει μεγάλα προβλήματα».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στα μέλη της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του 2014, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όταν υπάρχουν τρεις οικονομολόγοι γύρω από ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, συνήθως διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις.

Αναχωρούν για το Eurogroup Γ. Στουρνάρας – τρόικα

Ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup (την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου).

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή και ο κ. Στουρνάρας το Σάββατο (καθώς θα μετάσχει και στη συνεδρίαση του Ecofin), προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τόσο για τα τέσσερα προαπαιτούμενα της δόσης του 1δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο), όσο και για την «απελευθέρωση» των 4,9 δισ. ευρώ, τα οποία κανονικά έπρεπε να εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο εφέτος.

Δεδομένου, όμως, ότι έως τώρα δεν υπάρχει συμφωνία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς σε δύο κινήσεις:

– Στην κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού 2014 έως τις 21 Νοεμβρίου, που αποτελεί τη συνταγματική προθεσμία («προϋπολογισμό θα καταθέσουμε κανονικά, ελπίζω να έχουμε συμφωνία, αλλά η διαδικασία πειθούς μπορεί να συνεχιστεί και μετά», ανέφερε ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών)

– Στην κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στο συγκεκριμένο σημείο, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτες» τις όποιες αλλαγές προκύψουν μετά από τις ενστάσεις και τις προτάσεις των κυβερνητικών βουλευτών, αρκεί να τηρούνται δύο προϋποθέσεις: «α) να κρατηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και β) να πληρώσουν περισσότεροι, λιγότερα».

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν επιπρόσθετα, ότι «αγκάθια» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας είναι οι πλειστηριασμοί των ακινήτων και η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων.