Δεν θα μειωθεί η ποιότητα στην προσφερόμενη υγεία

Παρ` όλη τη μείωση του προϋπολογισμού, το Υπουργείο Υγείας δεν θα μειώσει την προσφερόμενη ποιότητα υγείας στον Κύπριο ασθενή, διατηρούμε ψηλά τον πήχη και ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης μετά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν περιθώρια για “συμμάζεμα” και προσωπικού στα νοσοκομεία, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι για τη λειτουργία των 12 συνολικά νέων μηχανών αιμοκάθαρσης δεν θα χρειαστεί επιπλέον προσωπικό. Επίσης, είπε, είδαν πού υπήρχε αναγκαιότητα νοσηλευτή στα εξωτερικά ιατρεία, διατήρησαν νοσηλευτή στα γυναικολογικά τμήματα, στην κλινική του μαστού και σε άλλα έγινε ομαδοποίηση. Δηλαδή, εξήγησε, ο κάθε λειτουργός της υγείας στο νοσοκομείο δεν θα έχει αποκλειστική νοσηλεύτρια, ενώ μεταφέρθηκαν νοσηλευτές και από τα περιφερειακά κέντρα εκεί και όπου δεν χρειαζόταν.

Ερωτηθείς για τη μείωση του προϋπολογισμού, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αγγίζει τα 56 εκ ευρώ για το 2014, σημειώνοντας ότι η Τρόικα ήθελε μείωση του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού κατά 700 εκ ευρώ που θα αναλογούσε 93 εκ στο Υπουργός υγείας. Όμως, συνέχισε, έπεισαν ότι με μια τέτοια μείωση δεν θα ήταν δυνατή η λειτουργία του Υπουργείου και των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Κληθείς να σχολιάσει την εκδήλωση διαμαρτυρίας της Ομάδας Πρωτοβουλίας Νοσηλευτών και Μαίων για την περικοπή επιδομάτων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια στο ΥΠΟΙΚ με την ΠΑΣΥΔΥ και “νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια φόρμουλα συνεργασίας που θα είναι αποδεκτή και από τους νοσηλευτές”.

Σε ερώτηση για το τι περιλαμβάνει αυτή η φόρμουλα, ο κ. Πετρίδης ζήτησε να την συζητήσει πρώτα με τους εμπλεκόμενους.

Ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη φοιτητών και την κατάργησή της, ο Υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι έγινε μια εξ Υπουργών επιτροπή από τον ίδιο και τον ΥΠΟΙΚ γι` αυτό. Η δυσπραγία, ανέφερε, είναι πως για να είσαι δικαιούχος ευρωπαϊκής κάρτας νοσηλείας, πρέπει να είσαι δικαιούχος στο κράτος μέλος. “Γίνεται μια μελέτη για να δούμε πόση θα είναι η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό για να καταστήσουμε αυτούς τους φοιτητές δικαιούχους.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, από τις 70.000 φοιτητές, μόνο 10.000 δεν είναι καλυμμένοι με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.