Δαμιανού: Αντιφάσεις και αντινομίες στο νομοσχέδιο για την Αρχή κατά της Διαφθοράς

Για αντιφάσεις και αντινομίες στο νομοσχέδιο για την Αρχή κατά της Διαφθοράς, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

 Δυστυχώς με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι οι ομόφωνοι προβληματισμοί, ενστάσεις αλλά και εισηγήσεις του συνόλου των κομμάτων στην Επιτροπή Νομικών αναφορικά με το νομοσχέδιο για την Αρχή κατά της Διαφθοράς δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Έχουμε αφήσει πίσω μας το 2020  κατά το οποίο δώσαμε εννέα μήνες για βελτίωση του νομοσχεδίου από πλευράς κυβέρνησης, μπήκαμε στο 2021 και δυστυχώς το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης ακολουθεί την πεπατημένη. Ενώ όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της διαφθοράς στην Κύπρο, ενώ η κυβέρνηση έχει εναποθέσει πολλές προοπτικές, ελπίδες και προσδοκίες στο νομοσχέδιο που κατέθεσε για την Αρχή κατά της Διαφθοράς, το σύνολο των κομμάτων στη Βουλή και όλοι σχεδόν οι αρμόδιοι φορείς που πέρασαν από τη Βουλή, έχουν τοποθετηθεί επικριτικά για το νομοσχέδιο το οποίο έχει αντιφάσεις, έχει αντινομίες, έχει κενά και ουδόλως ανταποκρίνεται η Αρχή που θέλουν να εγκαθιδρύσουν στις ανάγκες και απαιτήσεις της Κυπριακής Πολιτείας αλλά ιδιαίτερα της κοινωνίας και των πολιτών.

 

Ο Γενικός Ελεγκτής, η Επίτροπος Διοίκησης και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επίτροπος Νομοθεσίας, η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και πολλοί άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών, έχουν εκφράσει ενστάσεις, ανησυχίες και προβληματισμούς για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Αρκεί να πω ότι σήμερα σε μια ειδική συνεδρίαση διάρκειας ενάμιση ώρας κατορθώσαμε να καλύψουμε τρεις σελίδες του νομοσχεδίου, με πέραν των τριάντα παρατηρήσεων για τροποποιήσεις και αλλαγές που δεν αφορούν την περιφέρεια των ζητημάτων, αλλά αφορούν την ίδια τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Υπάρχουν αρμοδιότητες, οι οποίες ήδη ασκούνται από φορείς της Πολιτείας και με τη δημιουργία αυτής της Αρχής θα υπάρχει επικάλυψη και σύγκρουση αρμοδιοτήτων, υπάρχουν αρμοδιότητες που προσομοιάζουν με ανακριτικό έργο και αφορούν την Αστυνομία χωρίς να είναι ανακριτικό έργο, υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή, την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και πάρα πολλούς άλλους θεσμούς της Δημοκρατίας που καθιστούν τούτον τον νόμο ως έχει αναποτελεσματικό και ανεφάρμοστο.

Έχει ζητήσει η Επιτροπή Νομικών εκ νέου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προβληματιστεί. Είναι η άποψη μας, ότι αυτό το νομοσχέδιο ως έχει ουδόλως ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και πρέπει να κάνουν δεύτερες και σοφότερες σκέψεις. Αν δεν το πράξουν, τότε ως Κοινοβούλιο και σίγουρα ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια ένα νομοσχέδιο που να ανταποκρίνεται σε αυτά που χρειάζεται η Κύπρος και όχι ένα νομοσχέδιο που έχει γίνει για το θεαθήναι και κυρίως για επικοινωνιακούς σκοπούς.