Δήλωση Ιωάννη Κασουλίδη για τη PIMCO

Ο εκπρόσωπος επιτελείου του υποψηφίου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, κ. Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε πριν από λίγο:

“Οι σημερινές αποκαλύψεις φανερώνουν ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που επέβαλε τους όρους βάσει των οποίων η PIMCO κατέληξε στο ποσό ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών που καθιστά το δημόσιο χρέος μη βιώσιμο και οδηγεί στις ιδιωτικοποιήσεις. Με άλλα λόγια, οι υπολογισμοί της PIMCO έγιναν στη βάση φόρμουλας της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ.

Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει τόσο εάν η κυβέρνηση εγκλιμάτισε σε βάρος της οικονομίας και των εργαζομένων συνειδητά για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες του ΑΚΕΛ ή απλά λόγω βαθειάς άγνοιας και ερασιτεχνισμού; Τον ενδιαφέρει ότι η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ έχει υποθηκεύσει το μέλλον αυτού του τόπου και την ίδια ώρα παραπλανεί και ρίχνει την ευθύνη των πράξεων της σε όλους τους άλλους.

Οι σημερινές αποκαλύψεις ουδόλως απαλλάσσουν τις τράπεζες και τους τραπεζίτες από τις βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Επί αυτών των ευθυνών ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα επιδείξει καμία ανοχή.

Όπως σαφέστατα προκύπτει από την επιστολή της PIMCO προς το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η κυβέρνηση αποφάσισε, εκ των προτέρων ότι
• ένα δάνειο καθίσταται αυτόματα μη εξυπηρετούμενο όταν υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμής δόσεων για τρεις μήνες και κινδυνεύει με καταναγκαστική πώληση
• το σενάριο δραστικής επιπρόσθετης μείωσης 25% στις τιμές των ακινήτων
• ότι θα υπάρξουν επιπρόσθετες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα εάν επαληθευθούν οι ακραίες προβλέψεις για την οικονομία.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση απέφυγε να συμπεριλάβει στα στοιχεία που έδωσε στην PIMCO τα οφέλη από την αναμενόμενη ανάπτυξη από την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεσμεύεται πως με αξιοπιστία θα επιδιώξει την ανατροπή των εξωπραγματικών δεδομένων που οδηγούν σε μη βιώσιμο χρέος και ιδιωτικοποιήσεις”.