Γ. Ομήρου:Υπέρ της αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετουμένων δανείων

Πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων και εδώ οι ευθύνες των τραπεζών είναι τεράστιες, είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ.).

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Μελάς ανέφερε ότι αν μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν διορθωθεί η κατάσταση, θα προχωρήσουν στη λήψη μέτρων.

Ο κ. Ομήρου, στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος απηχεί και τις απόψεις του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητα Ζωής, τον Σύνδεσμο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας και τον Συνασπισμό Μικρών Επιχειρήσεων Αυτοεργοδοτουμένων.

«Κοινή διαπίστωση όλων των συνδέσμων είναι ότι οι τράπεζες δεν συμμορφώνονται με την οδηγία και τον κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις και τις αναδιαρθρώσεις. Δηλαδή δεν προχωρούν στην αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων, με αποτέλεσμα να επιτείνεται το πρόβλημα και η οικονομία να βρίσκεται στον αναπνευστήρα. Δεύτερο μεγάλο θέμα, η καθυστέρηση του Υπουργείου Οικονομικών για προώθηση νομοσχεδίου για περιορισμό του δικαιώματος των τραπεζών να αυξάνουν τα επιτόκια και να προβαίνουν σε υπερχρεώσεις», πρόσθεσε.

Δεν μπορεί, συνέχισε ο κ. Ομήρου, να συνεχιστεί αυτή η ασυδοσία των τραπεζών.

«Θα πρέπει όλοι οι θεσμοί σε αυτή τη χώρα να λειτουργήσουμε σωστά . Και αναφέρομαι και στη δικαστική εξουσία προς την οποία τρέφω απόλυτο και προσήκοντα σεβασμό. Δεν αναφέρομαι κατ` ανάγκη σε υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν αυτή τη στιγμή ενώπιον των δικαστηρίων, αλλά είμαι σίγουρος ότι ενώπιον των δικαστηρίων θα βρεθούν πάρα πολλές υποθέσεις που αφορούν σε ζητήματα υπερχρεώσεων, υπερβολικών επιτοκίων και συνεπώς και η δικαστική εξουσία θα έχει να διαδραματίσει ένα κοινωνικό ρόλο. Μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή τι συμβαίνει στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά αποφάσεις δικαστηρίων κατόπιν προσφυγής δανειοληπτών είτε σε σχέση με τα επιτόκια είτε σε σχέση με το χρόνο αποπληρωμής των δανείων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε, παράλληλα, ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δώσει το μήνυμα ότι τα δικαστήρια δεν πρέπει να συμμορφώνονται προς την κείμενη νομοθεσία, όμως θα χρειαστεί να διαδραματίσουν και ένα ευρύτερο ρόλο για την προστασία των απλών πολιτών.

«Έχουμε, επίσης, μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση των θεσμικών πλαισίων για προστασία των δανειοληπτών που έχουν υποθηκεύσει την κύρια κατοικία τους, αφού το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση μέσω του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου είναι ατελέσφορο και χωρίζει τους δανειολήπτες σε τυχερούς και άτυχους αφού εξαιρεί εκείνους που έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια ή σε διαδικασίες διαιτησιών στο μεσοδιάστημα. Είναι και το θέμα των δανείων των κατόχων τραπεζικών αξιογράφων, τα οποία δάνεια με διάταγμα της Αρχής Εξυγίανσης μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου ενώ τα αξιόγραφα που ήταν η μοναδική εξασφάλιση παρέμειναν στην κακή Λαϊκή», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ. Κώστας Μελάς, σε δηλώσεις του, είπε ότι τα προβλήματα των δανειοληπτών, όπως αυτά είναι υπαρκτά σήμερα, είναι πάρα πολλά, παραμένουν τα ίδια, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες αναδιαρθρώσεων και εκεί όπου γίνονται αναδιαρθρώσεις κατά πλείστον η συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι τράπεζες και τα συνεργατικά είναι συμπεριφορά να κερδίσουν κάτι, να κερδίσουν πλεονεκτήματα έναντι των δανειοληπτών και εισηγούνται στους δανειολήπτες πράγματα τα οποία είναι απαράδεκτα.

«Εξακολουθεί να υπάρχει το θέμα του να εξασφαλίσουν το ποσό που ισχυρίζονται ότι τους οφείλουν οι δανειολήπτες με δικαστικές ή διαιτητικές αποφάσεις. Ο Συνεργατισμός πρόσφατα δημιούργησε τμήματα για αναδιαρθρώσεις, όμως τι έχει να πει για τις περιπτώσεις που εξακολουθεί να στέλνει σε διαιτητικές διαδικασίες; Αρχές Ιουνίου είναι απαράδεκτο να ισχυρίζεται ο Συνεργατισμός ότι αρχίζει αναδιαρθρώσεις και την ίδια στιγμή να στέλνει κόσμο σε διαιτησίες. Αυτόν που έστειλε σε διαιτησία έπρεπε να του προτείνει λύσεις αναδιάρθωσης σύμφωνα με την οδηγία. Ας μας δώσουν εξηγήσεις. Ας μας πουν από την αρχή του χρόνου πόσους δανειολήπτες έστειλαν σε διαιτησίες και για ποιο λόγο; . Για ποιο λόγο δεν περίμεναν να δημιουργήσουν τα τμήματα αναδιαρθρώσεων και να τους κάνουν σωστές, δίκαιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις; Ας μας τα πουν», πρόσθεσε.

Ο κ. Μελάς είπε, επίσης, ότι χωρίζουν τους δανειολήπτες σε τυχερούς και άτυχους.

«Γιατί να γίνεται αυτός ο διαχωρισμός ο οποίος προήλθε από την ολιγωρία του κράτους στο να δώσουν την προστασία στους δανειολήπτες την οποία μέχρι σήμερα δεν δίνουν. Το κράτος τους κατάντησε αδύναμους να πληρώνουν τα χρέη τους. Οι δανειολήπτες ήταν ήσυχοι. Έκαναν τις δανειακές τους συμβάσεις με βάση τα δεδομένα που είχαν, με βάση τα εισοδήματα που είχαν πριν χρόνια, αλλά το κράτος λόγω αμελείας, λόγω κακών χειρισμών του κράτους, οι δανειολήπτες και των τραπεζών λόγω ασυδοσίας των τραπεζών περιήλθε η κατάσταση η σημερινή την οποία πληρώνουν και πάλι οι δανειολήπτες. Πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα. Έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Όλοι οι σύνδεσμοι είναι σύμφωνοι ότι αν μέχρι τέλος Ιουνίου δεν διορθωθεί η κατάσταση, τότε θα αρχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα. Και τα μέτρα αυτά θα είναι οδυνηρά, κυρίως, για τις τράπεζες», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ποια είναι αυτά τα μέτρα, ο κ. Μελάς είπε ότι μια σκέψη που κυριαρχεί είναι να σταματήσει κάθε συνεργασία όλων των δανειοληπτών με τις τράπεζες και ας προχωρήσουν οι τράπεζες να πάρουν όλους τους δανειολήπτες δικαστήριο.

«Σε αυτή την περίπτωση να είστε βέβαιοι ότι οι δανειολήπτες θα είναι κερδισμένοι», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» ότι κατέρρευσε η συμφωνία με την Aristo Developer και τους Κινέζους και ότι υπάρχει η άποψη ότι επειδή δεν πληρώνουν οι μεγάλοι γι` αυτό πιέζουν τους μικρούς δανειολήπτες, ο κ. Μελάς είπε ότι αυτή είναι κακή τακτική και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις να πνίγουν κάποιο δανειλήπτη για 5 ή 10 χιλιάδες ευρώ.

«Δεν θα σωθούν οι τράπεζες με το να κυνηγούν όλους αυτούς τους μικρούς οι οποίοι έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι μεγάλοι δεν έχουν τα προβλήματα που έχουν οι μικροί, όμως θα πρέπει να δούμε γιατί κατέρρευσε η συμφωνία και αν έχει μερίδιο ευθύνη και η τράπεζα. Έχουμε αρκετές περιπτώσεις στις οποίες λόγους αδιαλλαξίας των τραπεζών ματαιώνονται πωλήσεις ακίνητης περιουσίας, πωλήσεις διαμερισμάτων, πωλήσεις άλλων ακινήτων τα οποία οι επιχειρηματίες έχουν διευθετήσει να πωληθούν και η τράπεζα, πχ δεν δέχεται να πάρει το 90% του οφειλόμενου ποσού ή το 95% ή ακόμα δεν δέχεται να μειώσει τόκους», πρόσθεσε.

Σε παρέμβαση του, ο κ. Ομήρου είπε ότι ως ΕΔΕΚ στηρίζουν τα αιτήματα του Συνδέσμου Δανειοληπτών, αλλά και όλων των άλλων φορέων στους οποίους έχω αναφερθεί.

Πρέπει να προχωρήσει, συνέχισε, η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων και εδώ οι ευθύνες των τραπεζών είναι τεράστιες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι έχει μειωθεί η απόδοση του ομολόγου, ότι υπάρχει μείωση του επιτοκίου αλλά από αυτό το σημείο μέχρι του σημείου να υπάρχουν πανηγυρισμοί και να υπάρχει μια προσπάθεια ωραιοποίησης των εξελίξεων γύρω από την πορεία της κυπριακής οικονομίας απέχει πάρα πολύ.

«Υπάρχουν τα προβλήματα της ανεργίας. Η Κύπρος εξακολουθεί να είναι πρώτη στην Ευρώπη στους ρυθμούς αύξησης της ανεργίας. Υπάρχει κοινωνική δυστυχία και συνεπώς ας η Κυβέρνηση συμπεριφέρεται με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και σεμνότητα και επίγνωση των δύσκολων συνθηκών που περνά ο τόπος. Είναι ένα θετικό στοιχείο και για το επενδυτικό κλίμα που είναι αναγκαίο για να υπάρξει μια ανάσα της κυπριακής οικονομίας μέσω, όπως ελπίζουμε, επενδύσεων», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν θα ήταν σοφό προτού μελετήσει το νομοσχέδιο ή προτού μελετήσει το κίνημα το νομοσχέδιο να τοποθετηθεί.