Γρίφος με το μαρμάρινο κεφάλι της σφίγγας (video)

Περιπλέκει το μυστήριο της Αμφίπολης

Το μαρμάρινο κεφάλι της Σφίγγας που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο και σε απόσταση αρκετών μέτρων από τον κορμό της στην είσοδο του αρχαίου τάφου, άνοιξε ένα νέο κύκλο συζητήσεων για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το μνημείο, ενώ ενισχύει την θεωρία περί σύλησής του.

Το μαρμάρινο κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας είναι το νέο, εντυπωσιακό εύρημα στην Αμφίπολη, προϊόν της ανασκαφικής δραστηριότητας σε όλη την επιφάνεια στο εσωτερικό του τρίτου χώρου και σε βάθος μέχρι 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου. Αποκαλύφθηκε σε βάθος 0,15 μ. από την επιφάνεια του μαρμάρινου κατωφλίου, δηλαδή σε σημαντική απόσταση από την είσοδο του ταφικού μνημείου όπου βρίσκονται οι Σφίγγες. Ετσι οι αρχαιολόγοι βλέπουν να προστίθεται ένας ακόμα γρίφος στο ούτως ή άλλως δυσεπίλυτο αίνιγμα της Αμφίπολης, καθώς ενισχύεται η υπόθεση της «αρχαιοκαπηλικής» δραστηριότητας κατά την αρχαιότητα.

Πάντως το ίδιο το κεφάλι εντοπίστηκε ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Εχει ύψος 0,60 μ., στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο.

Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Εχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών. Πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή (2Χ2μ.) στην είσοδο του τέταρτου χώρου, και σε βάθος 0,45 μ. Μπροστά στην είσοδο, στον χώρο αυτό, αποκαλύφθηκαν δύο τμήματα από το δυτικό θυρόφυλλο.

Φέρει κυρτές βαθύνσεις για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων. Οπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη τομή, εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους που έφεραν λευκό επίχρισμα. Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής.