Γιώργος Λιλλήκας: Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς την τελική συμφωνία για το μνημόνιο

Ακόμα και σήμερα κανένας δεν γνωρίζει την τελική συμφωνία για το μνημόνιο με την Τρόικα δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, σε ομιλία του σε συνεστίαση των Ροταριανών Ομίλων Λάρνακας.

Δεν γνωρίζουμε, τόνισε ο κ. Λιλλήκας,  τι επιτόκιο θα πληρώσουμε, πόσο βιώσιμο θα είναι το χρέος, εάν θα υπάρξει κούρεμα του κυπριακού χρέους και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στους Ημικρατικούς Οργανισμούς που έχουν δανείσει λεφτά στην κυβέρνηση, στα Ταμεία Προνοίας και στο σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Και πρόσθεσε ότι για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας  «μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει η διεθνής οικονομική κρίση αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση που είχε μπροστά της 2-3 χρόνια χρόνο για να αντιδράσει, για να πάρει μέτρα έγκαιρα για να προστατεύσει και την κυπριακή οικονομία και την κυπριακή κοινωνία και δεν το έπραξε».

Στη συνάντηση που είχε χθες με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με τον οποίο συζήτησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι  « η ανακεφαλαιοποίηση θα ικανοποιούσε την Κεντρική Τράπεζα εάν γινόταν εκτός Τρόικας. Για την Τράπεζα Κύπρου, η ανακεφαλαιοποίηση ήταν 739 εκατομμύρια ευρώ και για τη Λαϊκή Τράπεζα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ζήτησα να μάθω πώς φτάσαμε να συζητούμε για 13,3 δισεκατομμύρια ευρώ και η απάντηση του – που δεν με ικανοποίησε – είναι ότι άλλαξαν τα δεδομένα και πως τελικά μπορεί να πάμε στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ». Ο υποψήφιος πρόεδρος τόνισε οτι «με τίποτε δεν μπορώ να δεχτώ να πάνε στα 13 δισεκατομμύρια. Υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε για να μειωθεί η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που είναι η επιστροφή στη φόρμουλα με βάση την οποία τον Οκτώβρη η Κεντρική Τράπεζα παρουσίαζε την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, εισηγηθήκαμε τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» στην οποία να μεταβιβαστούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών και οι όποιες υπηρεσίες των τραπεζών είναι ζημιογόνες από το εξωτερικό, κυρίως από τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Πρόσθεσε ακόμα ότι σήμερα θα εξαγγείλει 10 προτάσεις για επιστροφή της κυπριακής οικονομίας στην οικονομία της γνώσης και χαρακτήρισε τις προεδρικές εκλογές ως τις πιο σημαντικές από το 1960.

Για το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Τουρκία, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ και κάποιες άλλες πρωτεύουσες επεξεργάζονται τα δικά τους σενάρια για το πώς θα διαχειριστούν και ποια πορεία θα πάρει το Κυπριακό το 2013, αμέσως μετά τις Προεδρικές εκλογές… «στόχος τους είναι να κληροδοτήσουν στον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις υποχωρήσεις που επήλθαν στις τελευταίες διακοινοτικές συνομιλίες ως βάση για οικοδόμηση της λύσης, η οποία δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτε από το Σχέδιο Ανάν. Όπου υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο Σχέδιο Ανάν είναι προς την αρνητική κατεύθυνση και έχει καταστεί χειρότερο από αυτό που έχουμε απορρίψει το 2004».