Γεωργιάδης: Έγκριση σημαντικών νομοσχεδίων – Αλλαγή μελών ΣΚΤ

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν την περαιτέρω προώθηση της κυπριακής οικονομίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε δύο σημαντικά νομοσχέδια.

Το πρώτο ρυθμίζει τον θεσμό της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), που είναι ένας θεσμός που ουσιαστικά απουσίαζε από την κυπριακή οικονομία, και με την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου, που θα καθορίζει το πλαίσιο, συμπληρώνεται ένα κενό και θα προσφέρονται νέες ευκαιρίες σε ένα αριθμό τομέων της οικονομίας μας. Είναι ένα σημαντικό βήμα και θα ήθελα να καλέσω την Βουλή να το εντάξει στις προτεραιότητές της».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «κάτι που θα διευκολύνει οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας».

Αναφερόμενος στο δεύτερο νομοσχέδιο, ο κ. Υπουργός είπε ότι «αφορά το καινούριο πλαίσιο ρύθμισης και εποπτείας του τομέα των ασφαλειών. Είναι εναρμονιστικό ως προς τη νέα ευρωπαϊκή Οδηγία, τη γνωστή φερεγγυότητα 2 (solvency 2). Θεωρούμε τον τομέα των ασφαλειών ως έναν ιδιαίτερα σημαντικό τομέα για την οικονομία μας με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και, χωρίς αμφιβολία, η θέσπιση αυτού του νέου πολύ πιο λεπτομερούς και αξιόπιστου πλαισίου λειτουργίας και εποπτείας θα συμβάλει».

Ερωτηθείς αν η παύση δύο μελών της Επιτροπείας της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας είναι μήνυμα δυσαρέσκειας της Κυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε «όχι, και ούτε καν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη ‘παύθηκαν’. Είμαστε ικανοποιημένοι με τη συλλογική πρόοδο της Συνεργατικής Τράπεζας. Έχουν γίνει άλματα τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, είναι και στις ευθύνες και τα δικαιώματα της Κυβέρνησης ως μετόχου, να αξιολογεί τις επιδόσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και να προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μια ανανέωσή του. Συνεπώς, με τη συμπλήρωση δύο ετών από την ανάληψη των καθηκόντων από το Διοικητικό Συμβούλιο, θεωρήσαμε πως θα μπορούσε να γίνει μια μερική ανανέωση στη σύνθεσή του, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλους τους ανάλογους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Συνεπώς, δεν τίθεται κάποιο ζήτημα είτε δυσαρέσκειας είτε προβλήματος ούτε όμως σημαίνει πως ένα Διοικητικό Συμβούλιο ή μέλος του θα υπηρετεί επ’ αόριστον. Στο πλαίσιο της συνεχούς ανανέωσης και της διαρκούς διαδικασίας αξιολόγησης της λειτουργίας, κρίθηκε σκόπιμο πως πρέπει να υπάρξει μια μερική ανανέωση και θα ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία ορισμού νέων μελών η οποία, εκτός από την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνει έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα και επικύρωση από την Βουλή».