Γεωργίου: Αγνοήθηκαν οι επισημάνσεις Γ. Ελέγκτριας – Επ. Ελέγχου

Οι επισημάνσεις της Γενικής Ελέγκτριας αλλά και οι εκθέσεις και παρατηρήσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου αποτελούσαν επαναλήψεις που γίνονταν κάθε χρόνο χωρίς να γίνονται κινήσεις για διόρθωσή τους.

Αυτή ήταν μια «βασική διαπίστωση» της Επιτροπής Ελέγχου, όπως ανέφερε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία ο Πρόεδρος της, Γιώργος Γεωργίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Προέδρου της Επιτροπής Γεώργιου Πική ως προς το κατά πόσο η Επιτροπή Ελέγχου διαπίστωσε περιπτώσεις όπου υπήρξε υπέρβαση δαπανών, κακοδιαχείριση ή /και διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα θέματα για τα οποία υπήρξαν αυτές οι διαπιστώσεις όπως, μεταξύ άλλων, οι προσφορές που γίνονται από Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι διαδικασίες και τα ποσά που καταβάλλονται από το κράτος για ενοίκια.

Χαρακτηριστικά, είπε, μπορώ να αναφέρω ότι υπήρχαν περιπτώσεις όπου οδηγούνταν σε μεγάλο βαθμό προσφοροδοτήσεις ή αποφάσεις οργάνων στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών για πράξεις ή παραλείψεις οι οποίες δεν ήταν τυπικής φύσεως, αλλά ήταν θέματα όπου υπήρχε ενδεχομένως μια πράξη που θα μπορούσε ενδεχομένως να εξεταστεί και από άλλα όργανα.

Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των προσφορών για το ακτινοθεραπευτικό κέντρο Λεμεσού, περίπτωση στην οποία κατονομάστηκε λειτουργός του δημοσίου ο οποίος ήταν αυτός ο οποίος σύναψε τις προδιαγραφές της προσφοράς και ταυτόχρονα ήταν και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών.

Ειδική αναφορά έκανε στα ενοίκια που καταβάλλει το κράτος, τα οποία ανέρχονται σε ποσό πέραν των €30 εκ. ευρώ το χρόνο. Εκτός αυτής της πρώτης επισήμανσης, ανέφερε ο κ. Γεωργίου, αυτό το οποίο προκάλεσε την «έντονη δυσφορία» ήταν ότι διαπιστώθηκε ότι ναι μεν υπάρχουν επαρχιακές επιτροπές, πλην όμως η διαδικασία δεν γίνεται με βάση την κείμενη νομοθεσία. Άλλη διαπίστωση ήταν ότι ενοικιάζονταν υποστατικά τα οποία δεν πληρούσαν βασικές προδιαγραφές ασφάλειας τόσο των εργαζομένων όσο και του κοινού που πιθανόν να είχε πρόσβαση στα εν λόγω υποστατικά.

Για το σκοπό αυτό έχει κατατεθεί τον Ιανουάριο του 2013 ογκοδέστατο, όπως είπε, έγγραφο από την Κυβέρνηση μετά από αίτημα της Επιτροπής που περιλαμβάνει όλα τα συμβόλαια για τα υποστατικά ενοικίασης και τις αποφάσεις που λήφθηκαν, το οποίο και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου θα καταθέσει στην Ερευνητική Επιτροπή.

Έκανε ακόμη λόγο για συμβόλαια υπερβολικής χρονικής διάρκειας δίνοντας το παράδειγμα του υποστατικού στο οποίο στεγάζεται το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, το οποία έχει ενοικιαστεί για 50 έτη. Υπάρχουν συμβόλαια για 10, 15, 20 ή και 30 χρόνια, είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό που μας συγκλόνισε ήταν των 50 χρόνων με ετήσια μισθώματα τα οποία ξεπερνούσαν τις €650.000».

Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα τα οποία άγγιξε η Επιτροπή Ελέγχου όπως η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, οι διαδικασίες των φαρμακευτικών υπηρεσιών, στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας LEFCO, το οποίο τελικά εγκαταλείφτηκε και αποτελεί θέμα δικαστικής διαμάχης στην Ιταλία, καθώς και το θέμα των δαπανών της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βατικανό, οι δαπάνες της οποίας ανέρχονται στο ένα τρίτο των δαπανών της Πρεσβείας στη Ρώμη.

Τοποθετούμενος γενικότερα είπε ότι μία βασική διαπίστωση της Επιτροπής Ελέγχου καθεχρονικά, ήταν ότι τόσο οι επισημάνσεις της Γενικής Ελεγκτού της Δημοκρατίας όσο και οι εκθέσεις και οι παρατηρήσεις της Επιτροπής Ελέγχου ήταν δυστυχώς στην πλειοψηφία τους επαναλήψεις παρατηρήσεων προηγούμενων χρόνων.

Συνάγεται απ’ ότι μας έχετε πει ότι δεν λήφθηκαν θεραπευτικά μέτρα ή ακόμη καλύτερα οι διαπιστώσεις και εισηγήσεις της Γενικής Ελέγκτριας και της Επιτροπής της Βουλής αγνοήθηκαν, ανέφερε ο κ. Πικής, τοποθέτηση στην οποία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου απάντησε θετικά, λέγοντας ότι αυτή η επισήμανση αναφέρεται και γραπτώς στην Έκθεση που συνέταξε η Επιτροπή Ελέγχου για το 2008.

Κληθείς να κάνει ένα γενικότερο σχόλιο για την οικονομία, είπε ότι «έγιναν τραγικά λάθη, τα οποία ξεκίνησαν ιδιαίτερα από τις αρχές του 2011 όταν η κυπριακή οικονομία τέθηκε εκτός αγορών». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «δεν εισακούσαμε, είτε αυτό ονομάζεται καμπανάκι ή καμπάνα των διεθνών οίκων αξιολογήσεων για την οικονομία».

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι το κρίσιμο είναι ότι και μετά που κλήθηκε η τρόικα στην Κύπρο δυστυχώς σημειώθηκε μια «ενσυνείδητη προσπάθεια ροκανίσματος του ωφέλιμου χρόνου». Αφέθηκε ο χρόνος να παρέλθει, πρόσθεσε, «και βρεθήκαμε όλοι προ τετελεσμένων γεγονότων».

Τέλος, ο κ. Γεωργίου εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση, όπως διευκρίνισε, ότι «σαν κατακλείδα θα έλεγα ότι και ως Βουλή ενδεχομένως να σφάλλαμε». Εξήγησε ότι αναφέρεται στην τροποποίηση του νόμου που αφορά στην Κεντρική Τράπεζα το 2007 κατά την οποία αφαιρέθηκαν σημαντικές εξουσίες ελέγχου της Κεντρικής από το Γενικό Ελεγκτή του κράτους.

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής παρουσιάζεται αύριο, Τρίτη, στις 11.00, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος.