ΥΠΕΣ: Κουλτούρα ‘διαπλοκής’ σε πωλήσεις τ/κ περιουσιών

Τουλάχιστον δέκα άτομα του Υπουργείου Εσωτερικών διερευνώνται για το ενδεχόμενο διάπραξης είτε πειθαρχικών παραπτωμάτων είτε ακόμη και ποινικών παραπτωμάτων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Ανέφερε, επίσης, ότι στην όλη διαχείριση των τ/κ περιουσιών που πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές, «αναπτύχθηκε μια κουλτούρα διαπλοκής αν και ο όρος αυτός είναι επιεικής αφού θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω και μαφιόζικη», όπως είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του τέως Υπουργού Εμπορίου και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Νεοκλή Συλικιώτη, ότι “είμαστε όλοι στην κρίση του λαού και ο κύριος Χάσικος είναι ο τελευταίος που έχει δικαίωμα να μιλά για διαπλοκή”, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «εγώ λέω τα πράγματα με το όνομα τους και ας απαντήσει το ΑΚΕΛ σε αυτά που τους καταλογίζω και να αφήσουν τις υπεκφυγές».

«Σε λιγότερο από δύο μήνες αφότου ανέλαβε η Κυβέρνηση, τουλάχιστο δέκα άτομα του Υπουργείου Εσωτερικών διερευνώνται για το ενδεχόμενο διάπραξης είτε πειθαρχικών παραπτωμάτων είτε ακόμη και ποινικών παραπτωμάτων.

Η πλειοψηφία εξ αυτών είναι σε διαθεσιμότητα και υπάρχει έρευνα της Γενικής Εισαγγελίας και της Αστυνομίας. Παράλληλα είναι και η όλη διαχείριση των τ/κ περιουσιών που πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές. Εκεί αναπτύχθηκε μια κουλτούρα διαπλοκής αν και ο όρος αυτός είναι επιεικής αφού θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω και μαφιόζικη.

Και λέω μαφιόζικη γιατί ενώ ο νόμος δεν επιτρέπει την πώληση περιουσιών από Τουρκοκύπριους σε Ελληνοκύπριους στις ελεύθερες περιοχές, κάποιοι μηχανεύτηκαν έναν τρόπο», πρόσθεσε.

Παρατηρήθηκε, δηλαδή, «να φέρνουν κάποιον Τ/κ από τα κατεχόμενα να του παρέχουν σπίτι, ανοιγόταν λογαριασμός ρεύματος και νερού για να φαίνεται ότι είναι κάτοικος των ελεύθερων περιοχών, ούτως ώστε να μπορεί να πωλήσει την περιουσία του και με την πάροδο κάποιων μηνών κάποιοι έπαιρναν το τουρκοκυπριακό κτήμα και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατά παρέκκλιση δίνονταν άδειες.

Συγκεκριμένο τεμάχιο πωλήθηκε στη CYTA έναντι δεκάδων εκατομμυρίων γιατί προϋπόθετε ότι θα κτιζόταν ένα έργο εκεί», συμπλήρωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

«Αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση αφού παρόμοιες περιπτώσεις υπήρξαν και στην Πάφο. Εγώ σήμερα ρωτώ, πόσοι από τους Τουρκοκύπριους που παρουσιάζονταν ως διαμένοντες στις ελεύθερες περιοχές και πώλησαν περιουσίες συνεχίζουν να διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές; Ουδείς.

Όταν τελείωνε η πράξη έφευγαν. Κάποιοι δε από αυτούς πηγαινοέρχονταν στα κατεχόμενα. Επίσης, πόση τουρκοκυπριακή γη πωλήθηκε στη βάση της διαχείρισης όταν απεβίωνε ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης και περνούσε η διαχείριση σε δικηγόρους και παρουσιάζονταν κληρονόμοι;.

Κάποια πράγματα που για να μπορέσεις να τα διασαφηνίσεις κατά πόσο αγγίζουν το όριο της πραγματικότητας και της αλήθειας, ήθελε ντεντέκτιβ. Τέτοια είχαμε πάρα πολλά. Όλα αυτά ανεπτύχθησαν επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ και πάρα – πάρα πολλά άλλα», πρόσθεσε.

Άρα, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, «έχω κάθε δικαίωμα να μιλώ για κουλτούρα διαπλοκής γιατί ζω αυτά τα πράγματα».

«Ακούω σημεία και τέρατα εδώ αλλά επικρατεί ο γνωστός κυπριακός ραγιαδισμός που φοβούνται να μιλήσουν. Αλλά για όσα μου μίλησαν και έχω στοιχεία τα λέω δημόσια. Τα πράγματα βοούν από μόνα τους», συμπλήρωσε.