Γερούν Ντεϊσελμπλούμ – Ο «γκαφατζής Ολλανδός»

Ως τον υπεύθυνο της τριήμερης αναταραχής που οδήγησε σε απώλειες δισεκατομμυρίων τα ελληνικά ομολόγα και τις ελληνικές μετοχές δείχνουν στελέχη της Ελληνικής Κυβέρνησης τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Ο γνωστός για τα «ολισθήματά» του Ντάισελμπλουμ, το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας (13/10) κατά την καθιερωμένη συνέντευξη που ακολούθησε του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αναφερόμενος στην Ελλάδα εμφάνισε την ΕΕ και το ΔΝΤ χωρίς σχέδιο για την «επομένη μέρα» της χώρας.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως μόλις τα συμπεράσματα της πέμπτης επανεξέτασης καταστούν σαφή το Eurogroup θα αρχίσει να συζητά μια σειρά από αλληλένδετα ζητήματα όπως οι ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ μόλις λήξει το τρέχον πρόγραμμα στο τέλος του έτους. Αλλά δεν αρκέσθηκε σε αυτό.

Έσπευσε να συμπληρώσει ότι είναι «πρόωρη» η όποια συζήτηση για το εάν θα υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά και ότι δεν έχουν διατυπωθεί επίσημα οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για διακοπή του προγράμματος με το ΔΝΤ. Η φράση δε που έδωσε τη «χαριστική βολή» ήταν η εξής: «Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα συζητήσουμε το μέλλον».

Με τις δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup «στοχοποίησε» την Ελλάδα -μέσα σε ένα επιβαρυμένο κλίμα μεταβλητότητας και αυξημένης αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές- λέγοντας ουσιαστικά ότι αποφάσεις για το μέλλον της χώρας δεν έχουν ληφθεί και ότι αυτές, υπό προϋποθέσεις, θα ληφθούν το Δεκέμβριο.

Καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν στην Ελλάδα δεν είναι μακροπρόθεσμα και τα περισσότερα εξ αυτών θέλουν να διαθέτουν ένα καθαρό βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για το πώς και που επενδύουν, οι αναφορές του Ολλανδού υπουργού αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως επιζήμιες, καθώς προκάλεσαν πρόσθετη αβεβαιότητα για το κοντινό μέλλον.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου το βράδυ της Δευτέρας ήταν στο 6,7%, δηλαδή στα μέσα επίπεδα της εβδομάδας που προηγήθηκε. Το πρωί της Τρίτης 14 Οκτωβρίου και αφού είχαν μεσολαβήσεις οι δηλώσεις του κ. Ντεϊσελμπλούμ, έσπασε το φράγμα του 7% και ανήλθε έως το 7,6%. Την Τετάρτη ξεπέρασε το 8% και την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου σκαρφάλωσε ενδοσυνεδριακά έως και το 9,28%.

Η πρώτη «διορθωτική» δήλωση που μερικώς «φρέναρε» τους πωλητές του ελληνικού χρέους έγινε την ίδια ημέρα από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να βοηθάει την Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο απαιτείται για να διασφαλιστούν αποδεκτοί όροι χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος, και να διευκολυνθεί η επιστροφή στην πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στην αγορά».

Ο ίδιος τόνισε ακόμη το εξής: «Θα καταβάλουμε προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή εξέλιξη της ευρωπαϊκής στήριξης για τη χώρα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος». Πιο απλά αυτά που έπρεπε να πει ο Ντεϊσελμπλούμ το βράδυ της Δευτέρας , τα δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Φιλανδός Επίτροπος.