Βουλή: Απερρίφθη το αίτημα για κατεπείγον ψήφισμα για τις εγγυήσεις στο Κυπριακό

Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε με πλειοψηφία 28 εναντίον και 21 υπέρ την έγκριση ψηφίσματος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία το σώμα να απορρίπτει κάθε μορφή εγγυήσεων και παρουσία ξένων στρατευμάτων ή Βάσεων στην Κύπρο σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Το ψήφισμα μετά την απόρριψη της έγκρισης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος παραπέμφθηκε προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Το προσχέδιο του ψηφίσματος που τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας μετά από αίτημα του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών περιελάμβανε επίσης αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως συνεχίσει να επιδιώκει λύση του Κυπριακού που να μην επιτρέπει τη συνέχιση των εγγυήσεων ή να περιλαμβάνει ξένες εγγυήσεις ή να επιτρέπει την παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Εναντίον της έγκρισης του ψηφίσματος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τάχθηκαν οι παρόντες Βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και υπέρ οι παρόντες Βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων.

Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος του νομοθετικού σώματος Δημήτρης Συλλούρης, ενόψει του γεγονότος ότι ουδείς διαφωνεί για συζήτηση στο ΚΕΦ Δ΄ της Ολομέλειας των εξελίξεων στο Κυπριακό, αυτό θα εγγραφεί προς συζήτηση στο ΚΕΦ Δ΄. Υπενθύμισε περαιτέρω τη συζήτηση στη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κομμάτων να μην συζητηθεί το Κυπριακό κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού, η οποία θα προγραμματιστεί σε δύο συνεδρίες αρχές Δεκεμβρίου.

Ενόψει της μακράς συζήτηση για το ψήφισμα και της συζήτησης που ακολούθησε για τα νομοθετήματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας, αναβλήθηκε η προγραμματισθείσα σύσκεψη του Προέδρου της Βουλής με τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Οπως αναφέρθηκε από αρχηγούς κομμάτων κατά τη Σύσκεψη Αρχηγών, τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ κατέληξαν ότι θα ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τους δοθούν τα έγγραφα των συνομιλιών με παράλληλη δέσμευση τους να μην υπάρξουν διαρροές.

Ο κ. Συλλούρης, αναφορικά με την εξέλιξη της συζήτησης για το ψήφισμα είπε πως για ένα θέμα απλής διαδικασίας συζητείται ο ρόλος της Βουλής στο Κυπριακό και ανέφερε πως συζητώντας τη διαδικασία κρύβουμε το πραγματικό πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Περδίκης ανέφερε ότι είναι η κοινή θέση των κομμάτων και του κυπριακού λαού, ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι απαλλαγμένη ξένων εγγυήσεων και παρατήρησε ότι επί της ουσίας υπάρχει ομοφωνία.

Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να τοποθετηθούμε σε ζήτημα στο οποίο δεν είμαστε αντίθετοι και να βγει προς τα έξω αυτή η κοινή θέση, απαντώντας σε επιχειρηματολογία ότι η Βουλή δεν έχει την εξουσία με ψηφίσματα και αποφάσεις να ρυθμίζει θέματα που εμπίπτουν στην εξουσία της Κυβέρνησης, υπενθύμισε ότι η Βουλή το 1985 ενέκρινε ψήφισμα όταν ήθελε να εξαναγκάσει τον τότε Πρόεδρο Κυπριανού να πάει στη Νέα Υόρκη για να συνομιλήσει.

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαφωνεί με τη θέση ότι η Βουλή δεν πρέπει να ασχολείται με το Κυπριακό, αφού ο ίδιος ενημέρωσε την Ολομέλεια του σώματος, και διερωτήθηκε πόση αρνητικότητα προβάλλεται από τα δύο μεγάλα κόμματα, όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος δεν έχει αντιρρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των Οικολόγων στις ομάδες εργασίας ανέφερε ότι όταν ζητήθηκε από τον Πρόεδρο στα τότε κοινοβουλευτικά κόμματα να δηλώσουν εκπροσώπους τους, ζητήσαμε του όρους εντολής για τα άτομα που θα συμμετέχουν στις επιτροπές, οι οποίοι ουδέποτε διευκρινίστηκαν και για αυτό οι Οικολόγοι δεν πρότειναν ονόματα.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως οι δύο που όρισε ο ΔΗΣΥ διατύπωσαν δημόσια τη διαφωνία τους για τον τρόπο λειτουργίας των επιτροπών και ανέφερε ότι οι σωστές δουλειές θέλουν καλές εξηγήσεις. Εξηγήσεις με κενά οδηγούν στην καταστροφή, συνέχισε καλώντας τα υπόλοιπα κόμματα να συμβάλουν ώστε να εκδοθεί ένα ομόφωνο ψήφισμα σε θέμα στο όποιο όλα τα κόμματα συμφωνούν. Διαφωνούμε με τον τρόπο που διαχειρίζεται το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ωστόσο δεν είμαστε αλαζόνες ώστε να ζητήσουμε ομόφωνα ψήφισμα σε θέματα που διαφωνούμε.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως το ψήφισμα θα μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες και σταλεί σε όλα τα κοινοβούλια και θα είναι υποβοηθητικό στην όποια προσπάθεια καταβάλλεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το όποιο κόμμα να μεταφέρουν τις θέσεις της ε/κ πλευράς σε διεθνή βήματα.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων είπε ακόμα πως η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις εγγυήσεις είναι ότι αυτές είναι περιττές σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και είναι εκ των όσων πλήττουν την ανεξαρτησία ενός κράτους της ΕΕ και αποτελούν ενίσχυση των ρευμάτων απόσχισης. Αυτή τη θέση καλείστε να ενισχύσετε σήμερα με την ψήφο σας, είπε αναφέροντας περαιτέρω ότι στη σύσκεψη αρχηγών συζητήθηκε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην ΔΗΣΥ, να δοθούν στα κόμματα τα έγγραφα των συνομιλιών με δέσμευση μη αποκάλυψης των εγγράφων.

Είπε ακόμα ότι το ψήφισμα δεν μπορεί να σημαίνει ότι η Βουλή θα αντικαταστήσει το δικαίωμα του κυπριακού λαού να τοποθετηθεί επί της λύσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως αφέθηκε να νοηθεί ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν επιθυμούν τη συζήτηση. Πρόσθεσε ότι μπορεί να εγγραφεί θέμα στο ΚΕΦ Δ` και να το συζητήσουμε επί ημερών και εβδομάδων.

Πρόσθεσε πως ουδείς ισχυρίστηκε ότι η έγκριση του ψηφίσματος θεωρείται υπόσκαψη, αλλά ανέφερε συνδέθηκε το ψήφισμα με άρνηση του Προέδρου να δώσει τα έγγραφα.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμα πως δεν είναι μόνο ο νυν Πρόεδρος που δεν δίνει έγγραφα αλλά υπήρξαν περίοδοι που κάποιοι Πρόεδροι δεν έδιναν.

Πρόσθεσε πως τα έγγραφα ετοιμάζονται από ομάδες εργασίες, όταν αυτές συστάθηκαν τα τότε κοινοβουλευτικά κόμματα κλήθηκαν να έχουν εκπρόσωπο, αναφέροντας ότι οι Οικολόγοι δεν έδωσαν όνομα και για αυτό δεν φταίει ο Πρόεδρος ή ο ΔΗΣΥ.

Δεν παίρνετε έγγραφα για να μην γίνονται φέι βολάν, συνέχισε προσθέτοντας ότι έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε δια αντιπροσώπων μας όλα τα έγγραφα.

Αν εγκρίνουμε ψήφισμα κατεπείγον μόνο για τις εγγυήσεις, ποιο μήνυμα στέλνουμε, ότι δεν αφορά το Κοινοβούλιο το περιουσιακό,το εδαφικό, αλλά μόνο οι εγγυήσεις,

“Εμείς θεωρούμε το πλέγμα εγγυήσεων και τη συνθήκη εγγυήσεων του 60 ξεπερασμένα” συνέχισε λέγοντας ότι “δεν δεχόμαστε εγγυήσεις από τρίτες χώρες ούτε και ξένους στρατούς” συνέχισε προσθέτοντας ότι διαφωνούμε με την έγκριση του συγκεκριμένου ψηφίσματος, επειδή θεωρούμε όλα τα ζητήματα εξίσου σημαντικά.

Να εγκρίνουμε ψήφισμα για τις εγγυήσεις ωσάν τα άλλα ζητήματα να είναι υποδεέστερα,συνέχισε δηλώνοντας ότι σε περίπτωση λύσης ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει το μέλλον του.

“Θέλω να διευκρινίσω με απόλυτο τρόπο. Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός” συνέχισε λέγοντας ότι δεν θα λύσουμε το κυπριακό με ψηφίσματα.

Οι 7 προηγούμενοι Πρόεδροι και ο νυν συζητούν για λύση του Κυπριακού, διαχωρίσαμε και χαρακτηρίσαμε τους Προέδρους, σε Προέδρους που θέλουν λύση, σε απορριπτικούς και με διάφορα άλλα επίθετα, αλλά, είπε αν ευθυνόταν η ε/κ πλευρά θα ήταν λυμένο με κάποιον από όλους θα είχε λυθεί.

Σε ό,τι αφορά την αναφορά του κ. Περδίκη για δύο άτομα στην ομάδα εργασίας που ήταν ορισμένοι από τον ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου διευκρίνισε ότι ο Πόλυς Πολυβίου δεν ορίστηκε και δεν ήταν εισήγηση του ΔΗΣΥ, ο Κρις είναι τεχνοκράτης, ο οποίος εφόσον κρίνει πρέπει να απαντήσει ο ίδιος, πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είπε πως γίνονται τοποθετήσεις με τόνο αρχαίας τραγωδίας και ξεκαθάρισε ότι από όταν προτάθηκε το θέμα στη Σύσκεψη Αρχηγών, θέση του ΑΚΕΛ ήταν να εγγραφεί στο Κεφ Δ΄.

Προσθέτοντας ότι αφέθηκαν να αιωρούνται απαράδεκτες αναφορές και σκιές, υπενθύμισε ότι ο πρώτος Πρόεδρος που αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκό κράτος και αχρείαστες εγγυήσεις ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος μάλιστα εξασφάλισε και δήλωση του τότε Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι η Ελλάδα δεν θέλει να είναι εγγυήτρια δύναμη.

Αντιλαμβανόμαστε πως για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μετά τη επίτευξη συμφωνίας χρειάζεται ένα σύστημα ασφάλειας, που δεν μπορεί να είναι νατοϊκό ή να εφαρμόζεται από τον τουρκικό στρατό, είπε.

Ανέφερε επίσης ότι αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ μεταβαίνει κάθε 6 μήνες στο Ευρωκοινοβούλιο και πως ο ίδιος μετέβη δύο φορές στη νέα Υόρκη και επιτεύχθηκε όπως αποκλειστούν οι νατοϊκές εγγυήσεις.
Είπε ακόμα πως θα επισκεφθεί το Βερολίνο με κύριο θέμα επαφών την ασφάλεια και ότι θα ακολουθήσουν επισκέψεις του σε Ρωσία και Ελλάδα επίσης για την ασφάλεια.

Δεν αρκούμαστε σε συνθήματα, κάνουμε ουσιαστική δουλειά που θα μας βοηθήσει” συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρατηρώντας ότι το Σύνταγμα δεν προνοεί ότι τα θέματα της εκτελεστικής εξουσίας τα διαχειρίζεται η Βουλή και πρόσθεσε πως το Κυπριακό το διαχειρίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πως το Εθνικό Συμβούλιο είναι συμβουλευτικό.

Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Αναστασιάδης πρωτοστατούσε στην προσπάθεια να απαξιωθεί ο Χριστόφιας όταν διατελούσε Πρόεδρος, παρόλο ότι μόνο αυτός έδινε όλα τα έγγραφα.

Είπε επίσης πως η πρακτική για τη Βουλή είναι ότι όλες οι συζητήσεις έγιναν στο ΚΕΦ Δ΄.

Περαιτέρω ο κ. Κυπριανού διαφώνησε με το αίτημα του ΔΗΚΟ να συσταθεί Επιτροπή της Βουλής για το Κυπριακό.

“Είμαστε σε κρίσιμη φάση, ανησυχούμε πάρα πολύ για το ό,τι συζητιέται, ανησυχούμε και για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση” είπε αναφέροντας πως εάν όλα αυτά τίθενται στη Βουλή είναι δυνατόν να προκληθούν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις.

“Αν καταλήξουμε” παρόλο που τα πράγματα φαίνονται δύσκολα, αν δεν μετακινηθεί η Τουρκία, θα κρίνουμε τη συμφωνία με βάση το συμφέρον του κυπριακού λαού στο σύνολο του Ε/κ και Τ/κ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ουδείς μπορεί να αμφισβητεί τον πατριωτισμό μας, είπε καταλήγοντας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό κανενός, ακόμα και όταν ακούμε πράγματα με τα οποία διαφωνούμε.

“Δεν λέμε ότι δεν είναι πατριώτες, αυτοί με τους οποίους διαφωνήσαμε το 2004 και δεν αμφισβητήσαμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πίστευε τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε επί του σχεδίου Ανάν, αλλά, συνέχισε “απαιτούμε από αυτούς που διαφωνούν μαζί μας να μην αμφισβητούν τις προθέσεις μας και ζητούμε να δώσουν εντολές στα ΜΜΕ να τερματίσουν το αφήγημα και το παραμύθι ότι είναι η ε/κ πλευρά είναι που ευθύνεται για τη μη λύση.

Έχουμε άποψη και είναι καθήκον της Βουλής να παρεμβαίνει στο Κυπριακό ανέφερε περαιτέρω ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι παρόλο ότι διαφωνούσαμε με τον τέως Πρόεδρο Χριστόφια, αυτός μας έδινε τα έγγραφα.

Διερωτήθηκε περαιτέρω γιατί ο φόβος και ο τρόμος αυτής της Κυβέρνησης, να ανταλλάξουμε απόψεις και να ενημερωθεί ο κόσμος.

Παρατήρησε ότι το εδαφικό θα συζητηθεί στο εξωτερικό και υπέβαλε το ερώτημα εάν “θέλουμε να γελάσουμε του κόσμου;”.

Ακολούθως διερωτήθηκε ποιος έκανε τη διαρροή για τις διεθνείς συνθήκες, για να προσθέσει ότι τη διαρροή έκανε είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε οι διαπραγματευτές του, παρουσιάζοντας με πανηγυρικό τρόπο το γεγονός ότι καταφέραμε να υιοθετήσουμε πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, σε χειρότερη μορφή, 8 χρόνια μετά.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ συνεχίζοντας είπε επίσης πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ότι υπάρχει ενδεχόμενο σε 80 ημέρες να έχουμε λύση. Θέση αρχής το κυπριακό πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή. Είπε πως η Λήδα Κουρσουμπά ζήτησε να παρουσιαστούν οι ομοσπονδιακοί νόμοι μέχρι τέλος του Οκτώβρη και διερωτήθηκε τι γίνεται με το Σύνταγμα. Είπε ακόμα πως οι Χρίστος Τριανταφυλλίδης και Πόλυς Πολυβίου διατύπωσαν τις αντιθέσεις τους με τον Πρόεδρο και τη διαδικασία.

Ανέφερε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο γίνεται παρωδία συζήτησης και είπε ότι και εμείς κάνουμε δουλειά στο Κυπριακό όταν θα πάμε στο εξωτερικό, τι θα πούμε για τις θέσεις της πλευράς, πως θα πείσουμε τη διεθνή την κοινότητα για αυτές όταν τις αγνοούμε, διερωτήθηκε.

Διαφωνούμε με τη νοοτροπία της συσκότισης, συνέχισε λέγοντας ότι η διαφάνεια είναι δύναμη για τον Πρόεδρο, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος και λέγοντας ότι η μεγαλύτερη ασπίδα για να αντιμετωπίσει τις αθέμιτες πιέσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες είναι ο λαός του, πρόσθεσε, “για αυτό και πρέπει να ενημερωθεί”.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε τέλος ότι η θέση του ΔΗΚΟ είναι πως πρέπει να σταματήσει η μυστική διπλωματία και η συσκότιση και ότι πρέπει να συσταθεί Κοινοβουλευτική Επιτροπή κυπριακού ώστε να συζητηθεί σε βάθος και όχι σε συνεδρίες της Ολομέλειας στο ΚΕΦ Δ΄.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζούπουλος αναφέροντας ότι η ΕΔΕΚ τοποθετείται υπέρ της έγκρισης του ψηφίσματος με την προτεινόμενη διαδικασία, διατύπωσε τη θέση ότι η πρόθεση των κομμάτων που επιθυμούν την έγκριση του ψηφίσματος, είναι μόνο να ενισχύουν τον Πρόεδρο.

Πρόσθεσε πως πρέπει να τερματιστεί η συζήτηση περί υπονόμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς ουδείς θέλει να υπονομεύσει είτε τον Πρόεδρο, είτε τη διαδικασία των συνομιλιών.

Ο κ. Σιζόπουλος εισηγήθηκε όπως αρχίσει η συζήτηση του Κυπριακού στο ΚΕΦ Δ΄ στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνείται να δώσει τα έγγραφα των συνομιλιών και τα σημεία σύγκλισης στα κόμματα, προσθέτοντας ότι όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι μηδενός εξαιρουμένου έδιναν τα έγγραφα.

“Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αιτία του προβλήματος. Υπάρχει τρόπος και πρέπει να τον υποχρεώσουμε να δώσει τα έγγραφα”, συνέχισε αναφέροντας ότι αυτός είναι “να διασυνδέσουμε τη συμμετοχή μας στο Εθνικό Συμβούλιο με την παραχώρηση των εγγράφων”.

Σε σχέση με το ψήφισμα, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως εάν εγκριθεί θα θωρακίσει τον Πρόεδρο, που ήδη πιέζεται και πήρε κάποια μηνύματα στη Νέα Υόρκη και διατύπωσε τη θέση πως θα πρέπει το ψήφισμα να είναι ομόφωνο αν θέλουμε πράγματι να θωρακίσει τον Πρόεδρο.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε πως όλοι συναινούμε ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και επιμένουμε να πάρουμε τα έγγραφα και τις συγκλίσεις, χωρίς τα έγγραφα δεν μπορούμε να βοηθήσουμε ούτε να δώσουμε αντιπροτάσεις για βελτιώσεις.

Περαιτέρω παρατηρώντας ότι η συμφωνία θα είναι έγγραφο, του οποίου η διατύπωση είναι καθοριστικής σημασίας, ανέφερε πως χωρίς τα έγγραφα δεν μπορεί να γίνει διάλογος.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα πως η Τουρκία προχωρά σε προσάρτηση των κατεχομένων, με την ανοχή της κυβέρνησης και μετά τη μεταφορά νερού προωθεί τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος και τη διοικητική προσάρτηση.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι δεν έγινε ουδεμία συζήτηση για στρατηγική αποτροπής της προσάρτησης και ανέφερε ότι σε δύο συνεδρίες ζήτησε να επιτρέψει συμμετοχή της Συμμαχίας με εκπρόσωπο στις ομάδες εργασίας.

Ο κ. Λιλλήκας παρατήρησε ακόμα ότι τα δημοψηφίσματα δεν είναι κατάκτηση του κυπριακού λαού. Τα χωριστά δημοψηφίσματα είναι απαίτηση της Τουρκίας και είπε ότι μιλούμε πλέον για μία διεθνή προσωπικότητα και μία κυριαρχία, η λέξη αδιαίρετη κυριαρχία, εξαφανίστηκε. Διατύπωσε επίσης πως τα χωριστά δημοψηφίσματα και η παράλειψη της λέξης αδιαίρετη προλειαίνουν το έδαφος ώστε με δημοψήφισμα οι Τ/κ να διεκδικήσουν απόσχιση.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι ανέμενε από το ΑΚΕΛ ότι θα τοποθετείτο θετικά υπέρ της έγκρισης του ψηφίσματος, αφού ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας τολμούσε και έδινε έγγραφα και δεν υπήρξαν διαρροές, όπως ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι μέσα από αυτό το σώμα πρέπει να βγει το ηχηρό μήνυμα, ότι αυτό το σώμα δεν μπορεί να δεχθεί εγγυητές ή εγγυήσεις και να αντιληφθούν όλοι ότι ο τουρκικός στρατός ήταν ο σφαγέας και όχι ο εγγυητής, Συνεχίζουμε να θάβουμε νεκρούς πολίτες και στρατιώτες που δεν πέθαναν στη μάχη αλλά με μία σφαίρα στο κεφάλι εν αιχμαλωσία, ανέφερε.

Είπε ακόμα πως η συζήτηση που διεξήχθη για την έγκριση του ψηφίσματος αναδεικνύει προβλήματα τα οποία κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί. Προσπαθούν να αποτρέψουν τη δυνατότητα έστω και μεμονωμένων Βουλευτών να πουν την άποψη τους και ανέφερε ότι πρέπει να βγάλουν από το μυαλό τους ότι ο λαός είναι έτοιμος να δεχθεί μια κακή λύση για χάρη της λύσης. Οι εραστές αυτής της λογικής θα διαψευστούν όταν θα φθάσει η ώρα συνέχισε, αναφέροντας ότι επιδεικνύουμε καλή θέληση κρύβοντας τα αληθινά μας αισθήματα που αφορούν την επιβίωση μας. “Ούτε πρόβλημα στη διαδικασία θέλουμε να προκαλέσουμε” ανέφερε περαιτέρω και διατύπωσε τη θέση ότι έπρεπε να είχαμε τη σοβαρότητα και την ειλικρίνεια, μετά από 42 χρόνια να εκφραστούμε ελεύθερα. Αναφέροντας ακόμα ότι ο κυπριακός θέλει ομογνωμία από την πολιτική ηγεσία, είπε πως πρέπει έγκαιρα να ανοίξει η συζήτηση. Καταλήγοντας ανέφερε ότι συμφωνήθηκε ότι θα επιδιώξουμε να στείλουμε το μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρέπει να δώσει τα έγγραφα με τη δέσμευση ότι θα τηρηθεί το απόρρητο και η εχεμύθεια.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ανέφερε ότι το Μέτωπο υπερασπίζεται την άποψη ότι όλα τα κόμματα έχουν το δικαίωμα να φέρουν ψηφίσματα στη Βουλή είτε για ζητήματα που αφορούν την Κύπρο είτε τον κόσμο. Πρόσθεσε ότι θέση του ΕΛΑΜ είναι ότι πρέπει να συζητείται στη Βουλή το Κυπριακό αναφέροντας ότι ως Αντιπρόσωποι του λαού έχουμε καθήκον να ασχοληθούμε με θέματα που αφορούν το μέλλον του.

Μετέχουμε στο Εθνικό Συμβούλιο που είναι συμβουλευτικό σώμα, και είμαστε το μοναδικό κίνημα που είναι κάθετα αντίθετο με τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, συνέχισε αναφέροντας ότι οι θέσεις και η επιχειρηματολογία πρέπει να αναπτυχθούν στη Βουλή των Κυπρίων. “Ποιοι είμαστε πατριώτες και ποιοι όχι θα το κρίνει ο λαός και η ιστορία” συνέχισε και κατέληξε λέγοντας ότι ο λαός πρέπει να ενημερωθεί ώστε να μπορέσει να αποφασίσει.