Βουλή: Άρχισε η συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης

Άρχισε στη Βουλή η  συζήτηση για το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης.

Ενώπιον της Επιτροπής ακούστηκαν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων, Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας, Εκκλησίας, νομικής υπηρεσίας, επιτρόπου νομοθεσίας, επιτρόπου διοίκησης, οργανώσεων και φορέων κ.λπ.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα κατά την οποία οι Βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις.

Από τις τοποθετήσεις σήμερα στην Επιτροπή διαφάνηκε και πάλι ότι η Εκκλησία είναι κάθετα αντίθετη στο νομοσχέδιο και θεωρεί ότι πρόκειται για έναν αχρείαστο νεωτερισμό. Εναντίον τάσσεται και ο Σύνδεσμος Αντιμετώπισης Κοινωνικών Προβλημάτων (ΣΑΚΟΠ). Οι υπόλοιποι φορείς χαιρετίζουν την κατάθεση του νομοσχεδίου και θεωρούν ότι πρόκειται για μια αναγκαιότητα της κυπριακής κοινωνίας. Εκφράστηκαν όμως κάποιοι επιμέρους προβληματισμοί που αφορούν για παράδειγμα το θέμα της υιοθέτησης παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και της πρόληψης εμφάνισης ρατσιστικών επεισοδίων και σχολικού εκφοβισμού, αλλά και της σωστής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών.

Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ Κωνσταντίνος Νικολαϊδης, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ανέφερε ότι το σύμφωνο συμβίωσης αφορά αποκλειστικά τις σχέσεις πολίτη – κράτους. Πρόκειται, είπε, για συμφωνία που συνάπτεται από δύο πρόσωπα και προβλέπει τους όρους συμβίωσης και τα έννομα αποτελέσματα της, που είναι αντίστοιχα με αυτά που προβλέπονται στον περί γάμου νόμο.

Το σύμφωνο, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, θα έχει τηρουμένων των αναλογιών, τα αντίστοιχα αποτελέσματα και τις συνέπειες ως να είχε τελεστεί γάμος. Εισάγει επίσης πρόνοιες αναφορικά με τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στην ιδιότητα παιδιών, έχει πρόνοιες για τις διαδικασίες λύσης του συμφώνου και καθορίζει και τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη από το δικαστήριο για έκδοση διατάγματος λύσης.

Στη συζήτηση παρευρέθηκε και ο ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος.

Από πλευράς Εκκλησίας τοποθετήθηκε ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ο οποίος τόνισε πως η Εκκλησία δεν είναι απέναντι στην κοινωνία, αλλά μέρος και προέκτασή της και δεν πρέπει να αντικρίζεται ότι αποπνέει ένα στείρο συντηρητισμό.

Ανέφερε ακόμη ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν είναι απαίτηση της κοινωνίας αλλά έξωθεν προσπάθεια επιβολής ενός ζητήματος που συμβαίνει αλλού.

Ο Επίσκοπος Καρπασίας είπε ακόμη ότι πρόκειται για κάτι ξένο προς τα δικά μας ήθη, το χαρακτήρισε αλόγιστο νεωτερισμό που εξομοιώνει την οποιαδήποτε μορφή συμβίωσης με το γάμο.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά εξέφρασε την ευαρέσκειά της για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι κατοχυρώνονται πλήρως τα δικαιώματα των παιδιών. Επεσήμανε όμως ότι δεν προβλέπει πρόνοιες για παιδιά από 16 έως 18 ετών, αντίστοιχες με αυτές στον περί γάμου νόμο.

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση και ερωτηθείσα για το θέμα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, η κ. Κουρσουμπά εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα είναι κατά πόσον το ζευγάρι αυτό μπορεί να διασφαλίσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του παιδιού.

Από πλευράς νομικής υπηρεσίας αναφέρθηκε ότι κύριο μέλημα ήταν να μην υπάρχουν αντισυνταγματικές πρόνοιες, που να μην συνάδουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, να μην κατοχυρώνουν τα παιδιά κ.λπ.

Ο επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης είπε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε σύσταση ή ευρωπαϊκή οδηγία για το ζήτημα αυτό, η ρύθμιση του οποίου αφήνεται στα κράτη μέλη δια της εθνικής νομοθεσίας. Επισήμανε όμως ότι 18 κράτη μέλη έχουν ρυθμίσει το θέμα νομικά.

Από πλευράς δικηγορικού συλλόγου αναφέρθηκε ότι ναι μεν η αντιμετώπιση είναι θετική, όμως θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να εξεταστούν πρόνοιες της νομοθεσίας, ζητήματα ερμηνείας και σύγκρουσης με το νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο.

Το νομοσχέδιο χαιρέτισαν εκπρόσωποι της οργάνωσης Accept-ΛΟΑΤ και των Συνδέσμων ψυχολόγων και κοινωνιολόγων, της εθνικής επιτροπής βιοηθικής και του Ομίλου Άθεων Κύπρου. Υπέρ τάχθηκαν επίσης εκπρόσωποι των νεολαιών των κομμάτων.

Ο Εκπρόσωπος των ΛΟΑΤ τόνισε ότι με το νομοσχέδιο δίνεται το δικαίωμα των ατόμων αυτών στην οικογενειακή ζωή και δίνονται απαντήσεις και λύσεις σε υπαρκτά τους προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

Εκπρόσωπος του Ομίλου Άθεων Κύπρου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά όσους δεν θέλουν να παντρευτούν με παραδοσιακό τρόπο.

Είπε ακόμη ότι το θέμα δεν είναι θρησκευτικό ή νομικό και ότι ούτε η Εκκλησία, ούτε το κράτος πρέπει να έχει λόγο στο πώς κάποιος θα ζει τη ζωή του.

Εναντίον τάχθηκε ο Σύνδεσμος Αντιμετώπισης Κοινωνικών Προβλημάτων ΣΑΚΟΠ, αναφέροντας ότι θα αυξηθούν τα διαζύγια και θα υπάρξουν και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, στα παιδιά και το μέλλον τους.

Οι Πρόεδροι των επιτροπών Νομικών και Εσωτερικών Σωτήρης Σαμψών και Γιάννος Λαμάρης, σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση επεσήμαναν το θετικό κλίμα που επικράτησε.

Για το επίμαχο θέμα των υιοθεσιών, ο κ. Σαμψών είπε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν αφορά σε θέματα υιοθεσίας, τα οποία ρυθμίζονται με άλλη νομοθεσία.

Ο κ. Λαμάρης είπε ότι η κοινωνία απέδειξε την ωριμότητά της και ότι είναι πολλές φορές και πιο ώριμη από τους επικεφαλής της.

Για τις υιοθεσίες είπε ότι αφορούν άλλη νομοθεσία και ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν έχει απαγορεύσει ούτε σε μονογονιούς ούτε και σε μη νόμιμα παντρεμένα ζευγάρια να υιοθετήσουν.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου μίλησε για ανάγκη της κοινωνίας να αναγνωρίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία πηγάζουν από το σύμφωνο, τόνισε όμως ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα της συζήτησης για την υιοθεσία των παιδιών.