Αυτοί που χαλούσαν κρίνουν όσους κτίζουν

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Η Κύπρος μέχρι το 2013 εφάρμοζε μία αποτυχημένη οικονομική πολιτική που καθημερινά αύξανε τα ελλείμματα, το Χρέος της Χώρας, τις Σπατάλες στη Δημόσια Υπηρεσία, που οδηγούσε στη μείωση και τελικά εξαφάνιση των αποθεματικών του κράτους, την αδυναμία του κράτους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και στην υποχρεωτική περικοπή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, κοινωνικής πολιτικής.

Με απλά λόγια, οι Κυβερνώντες, μέχρι το 2013 εφάρμοζαν μίαν ιδιόμορφη αριστερίστικη αδιέξοδη οικονομική πολιτική που οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στη Χρεωκοπία. Τη Χρεωκοπία που βιώσαμε εφιαλτικά όλοι, το 2013, όπου οι άνεργοι αυξάνονταν κατά χιλιάδες, τα κοινωνικά παντοπωλεία φύτρωναν σε κάθε γειτονιά, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις έκλειναν, η ρευστότητα στην αγορά μηδενίζονταν και οδηγούσε στον αργό θάνατο του Εμποράκου, τα δημόσια ταμεία στράγγιζαν χωρίς να υπάρχει ούτε ένα ευρώ για μισθούς και συντάξεις, η οικονομία υποβαθμιζόταν καθημερινά φτάνοντας στις 21 υποβαθμίσεις, το τραπεζικό σύστημα κατέρρεε και η Κύπρος έμπαινε στο μαύρο χάρτη της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Μετά από την απόλυτη καταστροφή του τόπου, των κοινωνικών και οικονομικών υποδομών, την απώλεια κάθε ελπίδας διάσωσης από τη βέβαιη Χρεωκοπία, ήλθε και ανέλαβε τα ηνία του τόπου, η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Δεν θα προβώ σε γενικολογίες αλλά θα παραθέσω βήμα προς βήμα τα πραγματικά στοιχεία και γεγονότα, για την οικονομία και τη Κύπρο του Χθες και του Σήμερα.

1. ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

Η πρώτη κίνηση ήταν να σωθεί ο τόπος από άτακτη χρεωκοπία και για όσους δεν γνωρίζουν αυτό θα σήμαινε 80% Ανεργία, σχεδόν μηδενικές συντάξεις και μισθούς, απολύσεις στο Δημόσιο και Ημιδημόσιο Τομέα, κατάρρευση των Τραπεζών με πλήρη απώλεια σχεδόν όλων των καταθέσεων και ο μακρύς κατάλογος της καταστροφής δεν θα τελείωνε εδώ.

Ο μοναδικός πυλώνας σωτηρίας ήταν η ΕΕ και σε αυτή κατέφυγε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπου μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, αφού η οικονομία μας κρεμόταν από μία κλωστή, έφερε το γνωστό Σχέδιο για τη διάσωση της Κυπριακής Οικονομίας. Να θυμίσω ότι όσον αφορά τις καταθέσεις, αυτό που εισηγήθηκε προς ψήφιση στη Βουλή ο Πρόεδρος ήταν η συνεισφορά των καταθετών, τους τόκους δύο ετών, δηλ. συνεισφορά καταθετών σε ποσοστό από 5% – 7.5% περίπου.

Ανακαλώ στη μνήμη τις μνημειώδεις συζητήσεις στη Βουλή όπου όλοι, εκτός από το Δημοκρατικό Συναγερμό, απέρριψαν τη Πρόταση του Προέδρου με το επιχείρημα ότι θα διαπραγματευθούν οι ίδιοι καλύτερα, με τη Τρόικα και θα έφερναν καλύτερο σχέδιο. Τελικά, η απόφαση της Βουλής οδήγησε σε επώδυνο και επαχθέστερο κούρεμα καταθέσεων, που όμως δυστυχώς σήμερα κάποιοι ψευδώς συνεχίζουν να επιρρίπτουν την ευθύνη της πλειοψηφίας της Βουλής, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

2. ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ.

Μέσα σε τρία χρόνια, από την ολοκληρωτική καταστροφή, η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη με ορθή, συγκροτημένη πολιτική κατόρθωσε να αναστηλώσει τη Κυπριακή Οικονομία μέσα από τα ερείπια. Οι πάντες στην Ευρωπαϊκή ´Ένωση, πλην της Κυπριακής Αντιπολίτευσης, αναγνωρίζουν τον άθλο που επιτεύχθηκε στη Κυπριακή Οικονομία.

Δεν είπαμε και δεν ισχυριζόμαστε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα στη κυπριακή οικονομία, όμως δεν μπορούν κάποιοι να συνεχίζουν να εθελοτυφλούν και να διατείνονται ότι δεν αντιλαμβάνονται τη τεράστια επιτυχία στην οικονομία από το 2013 μέχρι σήμερα. Ακόμη και αυτοί που δεν ζουν στη Κύπρο αναγνωρίζουν τα επιτεύγματα μας, για τα οποία οφείλουμε να είμαστε περήφανοι.

3. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

Όσο και εάν κάποιοι δημαγωγούν ασύστολα και λαϊκίζουν επικίνδυνα, οι οικονομικές αλήθειες είναι εδώ.

Αυτά τα χρόνια ξαναχτίστηκε το λεηλατημένο και κατεστραμμένο κοινωνικό κράτος. Μέσα σε ενάμιση χρόνο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη παραχώρησε βοήθεια ύψους δύο δισεκατομμύρια ευρώ, σε δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Υπενθυμίζω ότι το ΑΚΕΛ ενοχλημένο για τη φιλολαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης, δεν το ψήφισε. Αυτά συμβαίνουν στη Κύπρο.

Είναι αδιανόητο, η Κυβέρνηση να ανταποκρίνεται στα δίκαια λαϊκά αιτήματα και οι Αντιπολιτευόμενοι να διαμαρτύρονται με το φαιδρό επιχείρημα ότι έχουμε την επόμενη χρονιά Εκλογές. Σε ποια χώρα του κόσμου απαγορεύεται στις Κυβερνήσεις να παράγουν και προσφέρουν έργο προς το συμφέρον του τόπου, μέχρι τη τελευταία μέρα. Αυτοί που κατέστρεφαν και χαλούσαν μέχρι τη τελευταία μέρα όταν κυβερνούσαν, ανησυχούν γιατί εμείς συνεχίζουμε να κτίζουμε και να αναστηλώνουμε το τόπο μας, μέσα από τα χαλάσματα που μας άφησαν.

Είναι καθήκον και υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποκαταστήσει τις ζημιές που επέφεραν άλλοι στη κοινωνία μας και στο τόπο μας, αποκόπτοντας επιδόματα και οδηγώντας τον περήφανο Κυπριακό Λαό στη Φτώχεια και στην Απαξίωση.

*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ