ΑΤΗΚ: Απαράδεκτη η απόφαση του Υπουργικού για τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ΓεΣΥ

Η συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού της ΑΤΗΚ, χαρακτηρίζει κατακριτέα, καταδικαστέα, και απαράδεκτη την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τα ΔΣ των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε σχέση με τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και το ΓΕΣΥ.

Όπως αναφέρει η συντεχνία, η απόφαση του Υπουργικού, αποπνέει αυταρχισμό και ετσιθελισμό, αποτελεί υπονόμευση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συνιστά υπέρβαση εξουσίας.

Επίσης παραθέτει την απόφαση του Υπουργικού, η οποία προτρέπει τα ΔΣ των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, περιλαμβανομένων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τριτοβάθμιων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, των κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων, να λάβουν τις δέουσες ενέργειες, όπως:

i) Αναπροσαρμόσουν τα υφιστάμενα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, λαμβάνοντας υπόψη τις καλύψεις που θα παραχωρηθούν στην πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, για την περίοδο 1.6.2019 – 31.5.2020,

ii) Καταργήσουν όλα τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από 1/6/2020, με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ,

iii) Προσαρμόσουν ανάλογα τους οικείους Προϋπολογισμούς τους, με βάση τα πιο πάνω και

iv) Μην προχωρήσουν με οποιοδήποτε τρόπο στην ενσωμάτωση του υφιστάμενου κόστους για ιατροφαρμακευτική κάλυψη των υπαλλήλων τους στις απολαβές του προσωπικού ή τη διάθεσή του στα Ταμεία Ευημερίας των εργαζομένων των Συντεχνιών ή παραχώρησής.

Η συντεχνία της ΑΤΗΚ αναφέρει ότι εάν έστω, για χάρη συζήτησης, δεχθεί πως στο σημείο (i) της προτροπής υπάρχει κάποια λογική ότι η κυβέρνηση είτε στους Δημόσιους Οργανισμούς, είτε στους Ημικρατικούς δίδει στρατηγική κατεύθυνση και ταυτόχρονα στέλνει ένα επικοινωνιακό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση που δείχνει την ακλόνητη και αταλάντευτη προσήλωσή της στο ΓεΣΥ και αποθαρρύνει τους πολέμιούς του, δηλώνει ότι «αν περιοριζόταν μέχρι εκεί το Υπουργικό, όλα καλά. Τι τα ήθελε όμως τα σημεία (ii), (iii) και (iv) στην ανακοίνωση του;».

«Το σημείο (ii) είναι εντελώς πρόωρο. Το αν θα πρέπει να καταργηθούν ολότελα τα ΤΙΠ, ή αν θα πρέπει να επανακαθορίσουν το ρόλο τους και να συνεχίσουν να λειτουργούν ως επικουρικά και συμπληρωματικά του ΓεΣΥ, είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια και που ακόμα χρειάζεται πολλή μελέτη. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό πρέπει να δοθεί μέσα από διάλογο μεταξύ των Οργανισμών και των Εργαζομένων και όχι να επιβληθεί ετσιθελικά».

Το σημείο (iii) είναι πρωθύστερο, αφού το πώς θα επηρεαστούν οι προϋπολογισμοί είναι κάτι που θα φανεί στο τέλος του διαλόγου και όχι τώρα, σημειώνεται.

«Εκείνο όμως που πραγματικά «βγάζει μάτι» είναι το σημείο (iv). Μνημείο αυταρχισμού και καταπάτησης των θεσμών! Προτρέπει με λίγα λόγια η Κυβέρνηση τα ΔΣ των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου να παρανομήσουν! Να αθετήσουν την υπογραφή τους σε Συλλογικές Συμβάσεις, να παραβιάσουν μονομερώς τις Συμφωνίες και δεν τους αφήνει καν το περιθώριο να διαβουλευτούν με το άλλο συμβαλλόμενο μέρος (που είναι οι Εργαζόμενοι)».

Η συντεχνία του Επιστημονικού Προσωπικού της ΑΤΗΚ δηλώνει ότι δεν δέχεται σε καμιά περίπτωση να υποβαθμιστεί το επίπεδο του ωφελήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που απολαμβάνουν σήμερα και μάλιστα, χωρίς το συνολικό αντιστάθμισμα που δίνουν έμμεσα ή άμεσα.

Ακόμα και αν το ΓεΣΥ αναλάβει μέρος του ωφελήματος αυτού (κάτι που δε μας βρίσκει αντίθετους), αναφέρουν, το κατάλοιπο που θα παραμένει για να συμπληρώνεται το ωφέλημα στο σημερινό του επίπεδο, «θα αγωνιστούμε να το διασφαλίσουμε ως παροχή και ως υποχρέωση της Cyta, είτε μέσω ενός αναμορφωμένου ΤΙΠ, είτε μέσω Συλλογικής Ασφάλισης Υγείας που θα συνάψει η ίδια η Cyta με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, είτε με συνδυασμό των πιο πάνω, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο που θα προκύψει μέσα από διάλογο της Cyta με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του Προσωπικού».

Η συντεχνία αναφέρει τέλος ότι σε αυτό το θέμα ενώνει τη φωνή της με τις άλλες 4 συντεχνίας της ΑΤΗΚ καθώς συμφωνούν στο ζήτημα.