Αποκλειστικό: Τι υποστήριξε στον ανακριτή ο Κύπριος δικηγόρος Σπ. Χατζηνικολάου για το σκάνδαλο με τις μίζες

Νέες διαστάσεις αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες, στην Κύπρο, το σκάνδαλο με τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών με φερόμενο ως κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου. Τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν και θα είναι ραγδαίες, σηματοδοτεί η τελευταία κίνηση του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου, Πέτρου Κληρίδη, που μπορεί να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για συνταρακτικές αποκαλύψεις γύρω από το δίκτυο που φέρεται να είχε στήσει στην Κύπρο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, για να ξεπλένει, κατά το κατηγορητήριο, «μαύρο» χρήμα από μίζες που έλαβε για να υπογράψει εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, έδωσε εντολή να μεταβούν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, Κύπριοι ανακριτές για να πάρουν κατάθεση από τον προφυλακισμένο ξάδελφο του πρώην υπουργού, Νικόλαου Ζήγρα. Πρόκειται για το «δεξί χέρι» του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος όπως έχει αποδείξει με τις έως τώρα απολογίες του στην ελληνική δικαιοσύνη, γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια …τα έργα και τις ημέρες τόσο του πρώην  υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνου Μιχαηλίδη όσο και του καταζητούμενου από τις αρχές Φουάντ Αλ Ζαγιάτ.

«Γνωρίζω από τον ίδιο  τον Τσοχατζόπουλο ότι η βασική ομάδα διακίνησης της άνομης περιουσίας ήταν ο Τσοχατζόπουλος, ο Ιωάννης Σμπώκος, ο Βλάσσης Καμπούρογλου, ο Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Άραβας Αλ Ζαγιάτ Φουάντ» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ν. Ζήγρας στις δυο απολογίες του στον ανακριτή στην Αθήνα. Μετά τις απολογίες αυτές οι αρχές της Κύπρου κρίνοντας ότι τα στοιχεία είναι σοβαρά έλαβαν μέσω δικαστικής συνδρομής από τον Έλληνα ανακριτή την σχετική δικογραφία και εστίασαν στο κομμάτι της εκείνο που είναι …αφιερωμένο στους Ντ. Μιχαηλίδη και Αλ Ζαγιάτ Φουάντ.

Τι λέει ο εισαγγελέας

Και ενώ οι κυπριακές αρχές προσπαθούν να διερευνήσουν αν (και) επί κυπριακού εδάφους ο Άκης Τσοχατζόπουλος και το δίκτυο του, ξέπλεναν μίζες από τα εξοπλιστικά, «κόλαφος» είναι τα όσα αναφέρει για τον Κύπριο δικηγόρο, Σπυρίδωνα Χατζηνικολάου, προς την πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ο Έλληνας εισαγγελέας Εφετών Π. Καραγιάννης.

Ζητώντας την παραπομπή σε δίκη του Κύπριου δικηγόρου για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος ο εισαγγελέας, τον περιγράφει ως τον «αχυράνθρωπο» του Τσοχατζόπουλου στην Κύπρο, ο οποίος ως εκπρόσωπος της offshore «Torcaso» (διευθυντής της και μέλος του Δ.Σ) μεταβίβαζε ακίνητα της εταιρείας «με σκοπό την απόκρυψη της παράνομης προέλευσής της περιουσίας αυτής γνωρίζοντας ότι αυτή προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του συγκατηγορουμένου του Αθανάσιου Τσοχατζόπουλου». Μεταξύ των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν από την «Torcaso» η οποία ιδρύθηκε το 1999 στην Κύπρο, ήταν και αγορά ακινήτων στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Κομνά Τράκα, στη Κυψέλη, τα οποία αποτέλεσαν στη συνέχεια το «Δούρειο Ίππο» για τις «ιερές» αγοραπωλησίες με το Βατοπεδι…

Τι υποστήριξε στον ανακριτή ο Χατζηνικολάου

Ο Ν. Ζήγρας ήταν αυτός που «έκαψε» τον Κύπριο δικηγόρο. Σε ερώτηση του Έλληνα ανακριτή για τον αν ο Σπ. Χατζηνικολάου γνώριζε ότι η Torcaso ήταν συμφερόντων του Α. Τσοχατζόπουλου, ο Ν. Ζήγρας απαντά: «Ο Χατζηνικολάου το γνώριζε, του το είχε πει εγώ ο ίδιος. Άλλωστε τον Χατζηνικλάου τον είχε γνωρίσει από τον Βερβενιώτη, ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό του Τσοχατζόπουλου. Όταν ήμουν άρρωστος το 1999 και με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή μου, με επισκέφθηκε στο νοσοκομείο γιατί δεν γνώριζε τι θα γίνει με την Torcaso…».

Κληθείς να δώσει τις δικές του απαντήσεις στις ελληνικές ανακριτικές αρχές, ο κατηγορούμενος Κύπριος δικηγόρος αρνήθηκε την κατηγορία που αντιμετωπίζει, χωρίς όμως και να καταφέρει να πείσει. Αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρότασή του ο εισαγγελέας: «Ο κατηγορούμενος που είναι Κύπριος δικηγόρος και εργάζεται στη δικηγορική εταιρεία «Άντης Τριανταφυλλίδης και Υιοί Δ.Ε.Π.Ε» αρνείται την τέλεση της αξιόποινης πράξης για την  οποία κατηγορείται. Στο απολογητικό του υπόμνημα προς τον ανακριτή, Σπ. Χατζηνικολάου ισχυρίζεται ότι το έτος 1999 ο Γ. Βερβενιώτης, συνάδελφος του ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας «Άντης Τριανταφυλλίδης και Υιοί ΔΕΠΕ», του σύστησε τον πελάτη του Ν. Ζήγρα, ο οποίος εμφανίστηκε ως έμπορος ξυλείας και τους έδωσε την εντολή να συστήσουν την Torcaso».

Στην συνέχεια, Κύπριος δικηγόρος αναφέρει, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πως ο ίδιος και ο συνάδελφος του «προέβησαν μετά την προσκόμιση από αυτόν (Ν. Ζήγρα) των απαραίτητων δικαιολογητικών στις νόμιμες διαδικασίες προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με σκοπό την έκδοση άδειας λειτουργίας της εταιρείας». Ο Σπ. Χατζηνικολάου,  «ορισθείς ως εκπρόσωπος της εταιρείας»  υποστήριξε ότι «παρέστη κατ’ εντολή του Ν. Ζήγρα στην υπογραφή των συμβολαίων, αγνοώντας ότι η εταιρεία ήταν συμφερόντων του Α. Τσοχατζόπουλου και μετά το 2005 τη διαχείρισή της ασκούσε ο Γ. Σαχπατζίδης».

Επίσης – αναφέρει ο εισαγγελέας- «αρνείται ότι προέβη είτε ο ίδιος είτε οποιαδήποτε μέλος της δικηγορικής τους εταιρείας σε καταβολή χρημάτων της Torcaso  προς τον Αστέριο Οικονομίδη». Να σημειωθεί, εδώ ότι οι επιχειρηματίες Γ. Σαχπατζίδης και Αστέριος Οικονομίδης είναι επίσης προφυλακισμένοι για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου και κατηγορούνται για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Ο Γ. Σαχπατζίδης μάλιστα φέρεται να διαχειρίζεται την Torcaso μετά το 2005 και να είναι εκείνος που εισπράττει για λογαριασμό της τα χρήματα από την πώληση ακινήτων στο Βατοπέδι.

Δεν έπεισε

Οι ισχυρισμοί όμως αυτοί του Σπ. Χατζηνικολάου δεν πείθουν τον εισαγγελέα, ο οποίος αναφέρει στην πρότασή του: «Οι υπερασπιστικοί αυτοί ισχυρισμοί δεν είναι πειστικοί, διότι εκτός των σε βάρος του κατηγοριών του Ν. Ζήγρα και Γ. Σαχπατζίδη, δεν δίδει (ο κατηγορούμενος δικηγόρος) πειστικές εξηγήσεις σχετικά με το γεγονός ότι αν και δεν γνώριζε (όπως διατείνεται) την πραγματική σχέση του Γ. Σαχπατζίδη με την Torcaso από το έτος 2005 και εφεξής, παρά ταύτα παρέδωσε σε αυτόν έξι ισόποσες επιταγές της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, αγοράστριας επί της Λ. Κηφισίας της Torcaso, που ενσωμάτωναν το καταβληθέν ύψος 6.000.000 ευρώ, τίμημα της πωλήσεως του χωρίς έγγραφη εντολή του Ν. Ζήγρα προς κατοχύρωσή του». Ακόμη ο εισαγγελέας αναφέρει πως του προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος Σπ. Χατζηνικολάου «ως έμπειρος δικηγόρος δεν υποψιάστηκε τον υποκρυπτόμενο λόγο της σύναψης τριών διαφορετικών συμβολαίων την ίδια ημέρα από διαφορετικούς συμβολαιογράφους για το ως άνω ακίνητο, που ήταν η απόκρυψη της προαναφερόμενης κτηθείσας περιουσίας».

Πως άρχισε να …ξετυλίγεται το «κουβάρι»

Για την ιστορία να θυμίσουμε πως ο Σπ. Χατζηνικολάου ήταν εκείνος που εκπροσώπησε την Torcaso στη αγορά του νεοκλασικού επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33 στην Αθήνα, που αργότερα πέρασε στη σύζυγο του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, που επίσης έχει προφυλακιστεί…. Η αγορά του σπιτιού αυτού σήμανε και την αρχή του τέλους για τον Α. Τσοχατζόπουλο.