Αποκλειστική συνέντευξη Χριστοδουλίδη στη Laimitomos.com για όλους και για όλα

Συναντήσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Μιλήσαμε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη για όλους και για όλα. Για το ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, για το μήνυμα Αναστασιάδη, που μεταφέρει ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον Ταγίπ Ερντογάν, για το διάγγελμα που θα πραγματοποιήσει εντός της ημέρας, ο Πρόεδρος, για τους φόβους θερμού επεισοδίου το καλοκαίρι, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις του.

ΕΡ: Κύριε εκπρόσωπε , ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε να μας μιλήσετε , δώ στο προεδρικό Μέγαρο, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Τι περιμένετε από την Αντιπολίτευση;

ΑΠ: Καταρχήν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένιωσε την ανάγκη, να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, για να ενημερώσει με λεπτομέρεια, σχετικά με την πρόταση που υπέβαλλε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, για το πως μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία, και η συζήτηση αν επιθυμούμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αρα ο Πρόεδρος θα εξηγήσει το σκεπτικό της πρότασής του και τι πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε με την εισήγησή μας. Μετά θα ξεκινήσει ένας διάλογος , μια ανταλλαγή απόψεων με τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νιώθει παράλληλα την ανάγκη να απευθυνθεί στον Κυπριακό λαό και να μιλήσει απευθείας μαζί του. Αρα μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου και εντός της ημέρας θα απευθύνει διάγγελμα, στον Κυπριακό λαό, έτσι ώστε να ενημερώσει για την κατάσταση και την πρόταση την οποία έχει καταθέσει στο τραπέζι. Το πρώτο στίγμα που θέλει να δώσει ο Πρόεδρος είναι ότι στόχος του ήταν και παραμένει να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο στο τραπέζι των συνομιλιών.

ΕΡ: Οι πρώτες αντιδράσεις σε αυτές τις προτάσεις θα λέγαμε ότι δεν ήταν ικανοποιητικές. Χαρακτηριστικές ήταν οι προκλητικές θα λέγαμε δηλώσεις Τσαβούσογλου. Δεν βλέπουμε την τουρκική -τουρκοκυπριακή πλευρά να ανταποκρίνονται θετικά.

ΑΠ: Οντως έχετε δίκιο, σε αυτό που λέτε σχετικά με την πρώτη αντίδραση της τουρκικής πλευράς. Εμείς εκείνο που ευελπιστούμε εκείνο που μεταφέραμε και στα Ενωμένα Εθνη, είναι την ανάγκη, όπως εργαστούμε προς την κατεύθυνση, της Τουρκίας, έτσι ώστε να υπάρξει αλλαγή της πρώτης προσέγγισης που έγιναν τόσο με τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου όσο και του κ. Ακιντζί. Και είναι εμφανής εαν θέλετε, η αμηχανία της τουρκικής πλευράς, στην πρόταση του Προέδρου. Διότι εαν πραγματικά εαν θέλουμε να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα, ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε σε αυτό, είναι να υιοθετηθεί η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΕΡ. Βλέπουμε όμως ότι και από την αντιπολίτευση να υπάρχουν αντιδράσεις.

ΑΠ: Θεωρώ ότι θα ήταν πιο σοφό, να περίμεναν την λεπτομερή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ακολούθως θα είμαστε εδώ για να ακούσουμε τις όποιες εισηγήσεις θα είχαν πάνω στις προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος. Γενικότερα, ακούγονται πολλά από την αντιπολίτευση. Εκείνο που παρατηρείται γενικότερα, το τελευταίο διάστημα είναι να ακούμε κριτική η οποία είναι αλληλοσυγκρουόμενη.  Από τη μια έχουμε κριτική, που μπορεί να κατηγορείτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή ότι είναι αδιάλλακτος, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από την άλλη μια άλλη μερίδα της αντιπολίτευσης τον κατηγορεί ότι είναι διαλλακτικός και ότι κάνει υπαναχωρήσεις προς την τουρκική πλευρά. Ξέρετε με απόλυτη σοβαρότητα, εμείς προσεγγίζουμε την διαδικασία αυτή και επαναλαμβάνουμε γιατί το θεωρώ ως καθήκον να δώσω το στίγμα της πρότασης του Προέδρου, έγινε έχοντας ως κύριο στόχο, να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες.

ΕΡ: Είμαστε κοντά ή μακριά από μια νέα Γενεύη;

ΑΠ: Εμείς είμαστε έτοιμοι και αύριο να μεταβούμε στη Γενεύη. Και έχει σημασία, να πάμε στη Γενεύη, και να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.Γιατί μια νέα Γενεύη, η οποία η δομή της συζήτησης, και τα θέματα της συζήτησης και η μεθοδολογία, δεν θα είναι εκείνη που θα πρέπει να είναι ενδεχομλενως να οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο. Και θέλω να πιστεύω ότι κανείς από εμας, είτε Ελληνοκύπριοι, είτε Τουρκοκύπριοι, γενικότερα η διεθνής κοινότητα δεν το επιθυμεί.  Τουλάχιστον από δικής μας πλευράς, δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο.

ΕΡ:Σε λίγες ώρες θα συναντηθεί ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Μεταφέρει κάποιο μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη;

ΑΠ: Κοιτάξτε. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, τόσο με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι ένας άριστος γνώστης του Κυπριακού, προβλήματος διαχρονικά. Ηταν από τους Ελληνες πολιτικούς που είχε πάντα μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Αρα γνωρίζει πολύ καλά τις λεπτομέρειες, του Κυπριακού.Εκεί που θα επικεντρωθεί εαν θέλετε η προσέγγισή του, στη συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι η ανάγκη η όποια λύση να σέβεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαικής Ενωσης. Κάτι το οποίο θα είναι προς οφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού. Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ταυτόχρονα αναμένουμε από την Τουρκία, και κάποια συγκεκριμένα βήματα, σε σχέση με αυτό που δημόσια διακηρύττει περί επιθυμίας επίλυσης του Κυπριακού.

 

ΕΡ: Σε μια παλαιότερη συνέντευξή σας δηλώνατε ότι δεν νιώθετε πολιτικός. Υπάρχει περίπτωση μήπως να σας δούμε υποψήφιο στις προσεχείς εκλογές;

ΑΠ: Οχι σε καμία απολύτως περίπτωση. Συνεχίζει να ισχύει αυτό που έχω πεί, χωρίς να αποκλείω οτιδήποτε σε σχέση με την εμπλοκή στα πολιτικά, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που αποτελεί προτεραιότητά μου. Υπάρχουν άλλες ανησυχίες,ακαδημαικές και άλλους κλάδους που θα ήθελα κάποια στιγμή να ικανοποιήσω.

ΕΡ. Να μου επιτρέψετε να πω ότι τα λίγα 24ωρα που βρίσκομαι στην Κύπρο, ακούω καλά λόγια για σας . Μήπως σε μια εποχή που αναζητεί ο κόσμος νέα πρόσωπα και εδώ και στην Ελλάδα μήπως το ξανασκεπτόσαστε αν σας το ζητούσουν;

ΑΠ: Κατα αρχήν να ευχαριστήσω για τα πολύ καλά σχόλια.  Γενικότερα στην κοινωνία μας, υπάρχουν πολύ ικανά πρόσωπα τα οποία από την εμπλοκή τους στα κοινά, έχουν ναπροσφέρουν και να επωφεληθεί η κοινωνία. Ολα αυτά τα άτομα να ερθούν κοντά. Οσον αφορά εμένα, στο δικό μου τομέα συμμετέχοντας καθημερινά, λόγω των καθηκόντων μου ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο δημόσιο διάλογο,  το κύριο επιχείρημα που προωθώ, είναι την ανάγκη να μάθουμε να συζητούμε, χωρίς να φωνάζουμε. Γενικότερα στον ελλαδικό χώρο γενικότερα, κάποιες φορές έχω την αίσθηση ότι δεν ξέρουμε να διαφωνούμε ή θεωρούμε ότι πρέπει να ακολουθούμε τη λογική της ατάκας.

 

ΕΡ: Γνωρίζετε πλέον τον Πρόεδρο, αρκετά χρόνια. Πόσο δύσκολος ή εύκολος άνθρωπος είναι;

ΑΠ: Κατ αρχήν είναι ένα μεγάλο σχολείο, να εργάζεσαι με τον Νίκο Αναστασιάδη.  Είναι ένα σχολείο τόσο όσο αναφορά, θέματα και χειρισμούς τους, αλλά όσον αφορά και θέματα ουσίας. Εκείνο που θα έλεγα από την εμπειρία μου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι, ως πιο θετικό χαρακτηριστικό, είναι ένας άνθρωπος που δεν επιδιώκει πρώτον την κολακεία, επιδιώκει να ακούσει τη διαφωνία, την διαφορετική άποψη. Και μέσα από ζωντανές, και το λέω δημόσια από πολύ ζωντανές συζητήσεις , στο τέλος της ημέρας να βγαίνει το καλύτεροι αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι αυτό είναι το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα.

ΕΡ: Εχετε πεί ότι το ενεργειακό λειτουργεί ως ασπίδα για την Κύπρο. Θεωρείτε ότι οι τουρικές απειλές γίνονται μόνο για λόγους επικοινωνιακούς; Φοβάστε κάποιο θερμό επεισόδιο το καλοκαίρι;

ΑΠ: Χαίρομαι για τον τρόπο προσέγγισης της ερώτησής σας. Μεγάλοι ενεργειακοί κολοσοί , για να επιλέξουν να επενδύσουν σε μια περιοχή πρέπει να είναι ξεκάθαρο για αυτούς, και για αυτό προβαίνουν σε σχετικές έρευνες πριν προχωρήσουν σε μια τέτοια επένδυση, ότι δεν υπάρχει ούτε νομικό, ούτε πολιτικό κενό. Δεν υπάρχει η παραμικρή νομική ή πολιτική αμφισβήτηση. Αντιλαμβάνεστε ότι για να έχουμε τέτοιο ενδιαφέρον στην Κύπριακή αποκλειστική Ζώνη, από ενεργειακούς κολοσσούς, έχουν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης, για τις ενέργειές μας και η καλύτερη απάντηση στην Τουρκία, για τη δημιουργία αμφισβητούμενων ζωνων στην Ανατολική Μεσόγειο.Αυτό είναι ένα πρώτο δεδομένο, που πρέπει να έχουμε καθαρά υπόψην μας. Το δεύτερο σημείο είναι ότι βλέπουμε το τελευταίο διάστημα από πλευράς Τουρκίας να ανεβαίνουν οι τόνοι στα ενεργειακά. Αφού δεν έχει πετύχει από θέμα ουσίας, επιχειρεί να πετύχει από επικοινωνιακή πλευρά να δημιουργήσει θέματα αμφισβήτησης, φτάνοντας μλεχρι το σημείο των απειλών. Εμείς λαμβάνουμε όλα τα μέτρα.Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειές μας.Είμαστε σε συνεχή επαφή με τα γειτονικά κράτη και με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική μας Οικονομική Ζώνη. Συνεχίζουμε την υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών και εφόσον κινούμαστε εντός των διεθνών πλαισίων δεν έχουμε να ανησυχούμε για κάτι.

Νίκος Ελευθερόγλου