Απάντηση του ΥΠΕΣ σε δημοσίευμα για τα ξένα πτητικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν στην πυρκαγιά, στη Σολέα

Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ημερομηνίας 14 Σεπτεμβρίου 2016 και με τίτλο «Ήρθαν να μας βοηθήσουν, τους ζητήσαμε και λεφτά», που αφορά στα ξένα πτητικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν στην πυρκαγιά, στην περιοχή της Σολέας, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος ως συντονιστής για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, επιθυμεί να διευκρινίσει, λεπτομερώς, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έδρασαν τα ξένα εναέρια μέσα και τα πληρώματά τους, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και ολοκληρωμένη εικόνα:

«Στην τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά στην περιοχή της Σολέας, πέραν από τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, κλήθηκαν και βοήθησαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς και πτητικά μέσα από το Κράτος του Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία. Από την πρώτη στιγμή της άφιξης των πτητικών μέσων στην Κύπρο μέχρι και την ημέρα αναχώρησής τους από αυτήν, καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση επιβλήθηκε είτε στα πτητικά μέσα, είτε στα πληρώματα και λοιπό βοηθητικό προσωπικό αυτών, είτε στις χώρες από τις οποίες διατέθηκαν. Όλα τα σχετικά έξοδα αναλήφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα εναέρια μέσα του Κράτους του Ισραήλ βρίσκονταν στην Κύπρο λόγω της ανταπόκρισής τους στην περιοχή της Αργάκας, από το πρωί της 19ης Ιουνίου 2016 και από εκεί συνέχισαν τη δράση τους και στην περιοχή της Σολέας. Τα εναέρια μέσα από την Ελλάδα, τα οποία προηγουμένως εμπλέκονταν σε αντίστοιχα μέτωπα πυρκαγιών στον ελλαδικό χώρο, έφθασαν στην Κύπρο το πρωί (8:00 π.μ., δύο αεροπλάνα) και απόγευμα (3:00 μ.μ. και 7:00 μ.μ., αντίστοιχα, δύο ελικόπτερα) της 20ης Ιουνίου 2016 και εμπλάκηκαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πριν από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (τα δύο αεροπλάνα) και νωρίς το απόγευμα (το ένα από τα δύο ελικόπτερα), αφού πραγματοποιήθηκαν σε αυτά οι απαιτούμενοι έλεγχοι, έγιναν οι προβλεπόμενες ενημερώσεις επί της καταστάσεως και δόθηκε το ελεύθερο πτήσης από τους τεχνικούς τους.

Σημειώνεται ότι την κάθε ξένη αντιπροσωπεία αποτελούσαν ιπτάμενοι χειριστές και αντίστοιχος αριθμός τεχνικών και βοηθητικού προσωπικού. Τα εναέρια μέσα από την Ιταλία και Γαλλία έφθασαν στην Κύπρο αργά το απόγευμα της 21ης Ιουνίου 2016 και προέβηκαν σε αναγνωριστικές πτήσεις και εμπλοκή (ιταλικά μέσα) από την ίδια ημέρα. Όλα τα εναέρια μέσα (πλην των δύο αεροπλάνων από την Ελλάδα) προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Πάφου και τα πληρώματα και το λοιπό προσωπικό τους φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής. Τα δύο ελληνικά αεροπλάνα πυρόσβεσης προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, για τακτικούς λόγους, και τα πληρώματα και το λοιπό προσωπικό τους φιλοξενήθηκαν επίσης σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής. Καμία απολύτως ταλαιπωρία υπέστησαν, αντιθέτως η φιλοξενία ήταν άριστη.

Η απαίτηση για εξασφάλιση σχετικών αδειών πλοήγησης, προσγείωσης και αξιοποίησης των εναέριων μέσων, αλλά και για τη μεταφορά στην Κύπρο υλικού πυρόσβεσης δεν επηρέασε θετικά ή αρνητικά την ανταπόκρισή τους στην πυρκαγιά, αφού αυτές ρυθμίζονταν εκ των προτέρων και σε χρόνο διαφορετικό της ανταπόκρισής τους. Ένα εναέριο μέσο το οποίο ενισχύει τα κρατικά αντίστοιχα μέσα, όταν φθάσει στη Δημοκρατία απαιτείται αφενός, να ελεγχθεί από τεχνικούς και αφετέρου, να ενημερωθούν εκτενώς οι χειριστές του για την περιοχή εμπλοκής τους, αφού γι’ αυτούς αποτελεί άγνωστο στοιχείο.

Η καθυστέρηση για την οποία γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα δεν οφειλόταν στις διατυπώσεις (έλεγχος διαβατηρίων κ.λπ.), αλλά στην εξασφάλιση χώρου διαμονής των πληρωμάτων, αφού η άφιξή τους στην Κύπρο έγινε στο μέσο του τριημέρου του κατακλυσμού και οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής Λάρνακας ήταν σχεδόν πλήρεις. Η επιλογή αεροδρομίου ως βάση προσγείωσης, ανεφοδιασμού και δράσης των εναέριων μέσων, δεν εξαρτάται από την οικονομική επιβάρυνση της Δημοκρατίας, αλλά από την τακτική αξιοποίησή του (απόσταση από τον χώρο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, διαθέσιμος χώρος εντός αυτού κ.λπ.).

Τέλος, τονίζεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, ως συντονιστής σε θέματα αντιμετώπισης συμφοράς και όλες οι Υπηρεσίες Ανταπόκρισης, ενεργούν με βάση τα υφιστάμενα σχέδια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».