Αντώνης Σαμαράς:Ελπίζει σε συμβιβασμό στο Eurogroup, απεύχεται την αναβολή

Σε έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής για το χρέος, ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση στο σημερινό Eurogroup, με τον Πρωθυπουργό να απεύχεται σε κάθε περίπτωση μία ενδεχόμενη νέα αναβολή στην απόφαση για τη δόση.

Τα βλέμματα όλων στην Αθήνα είναι στραμμένα στην ισχυρή κυρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία πρώτη έριξε στο τραπέζι την ιδέα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους – πρόταση που απορρίφθηκε αμέσως από το Βερολίνο – όπως όλα δείχνουν έχει στυλώσει τα πόδια στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, επιμένοντας στο 120% με χρονικό ορίζοντα το 2020 και όχι στο 124% ,όπως πρότειναν οι Βρυξέλλες.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά έγκειται στο ότι το Ταμείο αδυνατώντας να υπερκεράσει τα προβλεπόμενα από το καταστατικό του, είναι πολύ πιθανόν να εγείρει και πάλι θέμα χρέους με αποτέλεσμα και σήμερα η συζήτηση στο Eurogroup να αναλωθεί σε τεχνικής φύσης ζητήματα –κατά τα άλλα ιδιαιτέρως κρίσιμα για τις χώρες που θα πληρώσουν τον τελικό λογαριασμό –χωρίς όμως να δώσει το τελικό πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ.

Η συζήτηση φαίνεται να έχει κολλήσει σε αυτό το σημείο. Οι δυο πλευρές, ΔΝΤ και Βερολίνο έχουν κάνει μεγάλα βήματα προσέγγισης στις παρεμβάσεις που θα γίνουν για τη μείωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο το ποσοστό για τη βιωσιμότητά του όπως και η πορεία των επιτοκίων παραμένουν ανοιχτά και θα κριθούν στη σημερινή συνεδρίαση.

Η Γαλλία πιέζει αφόρητα για λύση καθώς βλέπει την κρίση να της χτυπά την πόρτα, ωστόσο, το Βερολίνο ,που φυσικά δεν θέλει να πάει μία «κακή» συμφωνία για την κ. Μέρκελ στη γερμανική βουλή, φαίνεται πως μέχρι τέλους θα τα παίξει όλα για όλα προκειμένου να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά κρατά χαμηλούς τόνους και αυτή τη φορά αποφεύγει τη δημιουργία υψηλών προσδοκιών για τη σημερινή συνεδρίαση. Ο πρωθυπουργός μέχρι αργά χθες το βράδυ είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες από το Μέγαρο Μαξίμου με ευρωπαίους ομολόγους του, τους κυβερνητικούς του εταίρους και όλο το οικονομικό επιτελείο.

Οι επόμενες ώρες κρίνονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες για τη συνοχή της κυβέρνησής του, το πολιτικό κλίμα και βέβαια για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός γνωρίζει πως ενδεχόμενη νέα αναβολή θα δημιουργήσει οριακές συνθήκες εντός και εκτός του ελληνικού κοινοβουλίου.