Αντίδραση μελών Ακαδημαϊκού Προσωπικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την έγκριση του Προϋπολογισμού για το 2013, είμαστε μάρτυρες μίας πρωτοφανούς επίθεσης κατά του Πανεπιστημίου Κύπρου, με αποκορύφωμα την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή μίας σειράς τροπολογιών που αλλοιώνουν ουσιωδώς το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης του Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως στη Γενική Συνέλευση, τα μέλη του Ακαδημαϊκού Προσωπικού εξέφρασαν την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκειά τους για τις αρνητικές εξελίξεις, όπως επίσης και την αγανάκτησή τους για τους «υβριστικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που εξακολουθούν να εκφέρονται συλλήβδην από πολιτικά πρόσωπα».

Υπογραμμίζεται πως «το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν προσφέρεται για ερασιτεχνικούς και πρόχειρους χειρισμούς, ούτε θα ανεχθεί εκδικητικές συμπεριφορές. Τέτοιες πολιτικές πρακτικές έχουν οδηγήσει τη χώρα μας στη σημερινή δεινή κατάσταση», αναφέρεται και προστίθεται πως «απαιτούμε την άμεση ανάκληση όλων των τελευταίων τροπολογιών».

Αναφέρεται πως οι τροπολογίες που αφορούν κυρίως στα θέματα διαχείρισης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των δωρεών από επιφανείς συμπατριώτες μας, των ιδίων εσόδων και των εδρών, καθώς στο θέμα των ανελίξεων του Ακαδημαϊκού Προσωπικού, καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Πέραν τούτου, επιφέρουν ουσιαστικό πλήγμα στην αυτονομία του, κατά παράβαση όχι μόνο της πανεπιστημιακής κουλτούρας, αλλά και της σχετικής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί πανεπιστημιακής αυτονομίας και μάλιστα σε όλους τους επιμέρους τομείς της (βλ. τον σύνδεσμο για τις διαστάσεις της πανεπιστημιακής αυτονομίας στην Ευρώπη http://www.university-autonomy.eu/). Οι τροπολογίες θα επιφέρουν ανυπέρβλητες αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, αλλά και για τους πέραν των 6.500 φοιτητές μας, προστίθεται.

Όπως αναφέρεται, το πλέον όμως αρνητικό είναι ότι αυτό που φαίνεται να διακυβεύεται, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, δεν είναι μόνο η αυτονομία του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά η ίδια η μορφή και ο χαρακτήρας της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η συνέπεια αυτή των πρόσφατων αποφάσεων της Βουλής πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητή απ’ όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς.

Η κοινωνία καλείται να διαπιστώσει τι στόχους και ποιους τελικά εξυπηρετεί η απαξίωση και ο διασυρμός του μεγαλύτερου δημόσιου πανεπιστημίου της χώρας, προστίθεται.

Ακόμη αναφέρεται πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρά τη σχετικά σύντομη ιστορία του, έχει να επιδείξει ιδιαίτερα αξιόλογο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο, έχοντας πετύχει υψηλή διεθνή κατάταξη μεταξύ των καλύτερων πανεπιστημίων. Η συνεισφορά του δεν εξαντλείται μόνο στην εκπαίδευση επιστημόνων με άρτια κατάρτιση, ούτε και στη διεθνούς εμβέλειας ερευνητική και άλλη δραστηριότητα του προσωπικού του.

Η συνεισφορά του Πανεπιστημίου Κύπρου επεκτείνεται στην προστιθέμενη αξία που γενικά δημιουργεί στην κυπριακή κοινωνία με τις παρεμβάσεις του, την προσφορά τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης και την αναβάθμιση του δημόσιου διαλόγου επί θεμάτων επιστημονικού, κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Υπογραμμίζεται πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν και θα είναι πάντα έτοιμο για ένα ειλικρινή, ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο με την Πολιτεία για όλα τα θέματα που το αφορούν. Ένας τέτοιος διάλογος για να είναι γόνιμος και αποτελεσματικός και να μην εκθεμελιώνει τα συστατικά στοιχεία ενός σύγχρονου πανεπιστήμιου πρέπει να διέπεται από αλληλοσεβασμό και κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του.