Ανδρέας Μασούρας: «Απεχθάνομαι τα κομματικά groupies»

Ο ακαδημαϊκός και στέλεχος των Οικολόγων, Ανδρέας Μασούρας, σε συνέντευξη του στη Laimitomos.com, ανέφερε ότι θεωρεί πως δεν υπήρξε παράλληλος εκσυγχρονισμός των κομμάτων με τις σύγχρονες τάσεις της κοινωνίας και ότι η «Οικολογική Ηθική» ως σύγχρονη πολιτική θεώρηση έρχεται να ανατρέψει τον παλαιοκομματισμό.

Έχετε τοποθετηθεί για το θέμα της επανόδου της Κύπρου στις αγορές. Μάλιστα είπατε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει την πραγματική και πράσινη ανάπτυξη ταυτόχρονα με την επάνοδο στις αγορές. Τι εννοούμε πραγματική ανάπτυξη; Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείτε συχνά.

Αυτό που είπα είναι ότι το μεγάλο ποσό του εσωτερικού δανεισμού το οποίο αποτελεί αγκάθι για τη πορεία της οικονομίας, ναι μεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με δανεισμό αλλά κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις όπως είναι το χαμηλό επιτόκιο και το ύψος του δανεισμού να είναι το αυστηρά απαιτούμενο. Επίσης η Κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει την πραγματική και πράσινη ανάπτυξη ταυτόχρονα με την επάνοδο στις αγορές, ώστε να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της οικονομίας .

Είχα διαβάσει πρόσφατα στο βιβλίο δύο εξαίρετων συναδέλφων μια προσέγγιση η οποία ουσιαστικά απαντά στο ερώτημα για το τι εννοούμε πραγματική πράσινη ανάπτυξη. Οι συγγραφείς γράφουν ότι «Ο μεταβολικός κύκλος ανθρώπου – φύσης είναι απαραίτητο να συντηρείται για τη μακρόχρονη επιβίωση του ανθρώπινου είδους και οι άνθρωποι διαχρονικά προσπαθούν να βελτιώσουν αυτή τη σχέση, μέσω της τεχνολογίας τους». Αυτό τι σημαίνει;

Σημαίνει ότι η όποια αναπτυξιακή δραστηριότητα θα πρέπει να είναι πράσινη, δηλαδή να έχει ως επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο, την ευημερία και την ευτυχία του ανθρώπου μέσα σε ένα καθαρό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον.

«…καθαρό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον»… αυτό δεν προϋποθέτει όμως και καθαρούς πολιτικούς και καθαρά κόμματα;

Σαφώς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το ίδιο το σύστημα απέτυχε κοινωνικά και πολιτικά. Διότι ακριβώς ο παλαιοκομματισμός – και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι – οι κουρασμένοι πολιτικοί και ειδικά αυτοί που διαχειρίστηκαν χαρτοφυλάκια εξουσίας , ουδέποτε είχαν στην ατζέντα τους ανθρωποκεντρικές πολιτικές. Ο σχεδιασμός γινόταν πάντοτε στην βάση μικροκομματικών και διαπροσωπικών επιλογών και κριτηρίων και βέβαια αυτό οδήγησε σταδιακά στην σημερινή κατάπτωση των πολιτικών ηθών ως απόρροια της οικονομικής κρίσης.

Πολλοί θεωρούν ότι οι μικροκομματικές πολιτικές είναι αυτές που ευθύνονται και για την σημερινή κατάντια. Συμφωνείτε;

Δεν υπάρχει χειρότερο είδος πολιτικής από αυτό. Οι πολιτικές πίσω από κλειστές πόρτες σίγουρα δεν είναι πολιτικές δημοσίου συμφέροντος ούτε έχουν οποιοδήποτε κοινωνικό προσανατολισμό. Είναι αυτό που αποκαλείται στην κομματική πολιτική ως παρασκήνιο. Προσωπικά απεχθάνομαι τα κομματικά groupies και όταν παρατηρούνται θα πρέπει να καταδικάζονται από τους ίδιους τους πολίτες .

Αν λάβουμε υπόψη και το ποσοστό αποχής στις τελευταίες εκλογές… σίγουρα η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα κόμματα έχει χαθεί. Πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση;

Προσωπικά βλέπω μια μετακίνηση προς το τεχνοκρατικό επίπεδο και είναι και αυτό άλλωστε το οποίο θα ανατροφοδοτήσει τις κουρασμένες και απαρχαιωμένες μηχανές των κομμάτων. Δηλαδή θα γίνει κάπως αναλόγως αντίστροφα αυτή την φορά. Βέβαια αυτή δεν είναι μια απλή διαδικασία. Προϋποθέτει την ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών μέσα από την εμπλοκή τους σε διάφορες Οργανώσεις και NGO’s , όχι μόνο για να ασκήσουν πιέσεις στα ίδια τα κόμματα αλλά κυρίως ως προς την παραγωγή νέας και ωφέλιμης γνώσης.

Δηλαδή τα κόμματα δεν παράγουν;

Θεωρώ ότι δεν υπήρξε παράλληλος εκσυγχρονισμός τους με τις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες της κοινωνίας.

Είχατε γράψει πρόσφατα για την «οικολογική ηθική» ως ένα σύγχρονο πολιτικό υπόβαθρο…

Ναι, πρόκειται για μια ολιστική θεώρηση η οποία θεωρεί ότι ο άνθρωπος ως αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης δεν μπορεί να έχει συμφέροντα τα οποία να είναι πάνω και πέρα από τα συμφέροντα των ατόμων που απαρτίζουν το είδος. Με άλλα λόγια, η οικολογική ηθική, ως πολιτική θεώρηση, έρχεται να ανατρέψει το προσωπικό συμφέρον του πολιτικάντη εκείνου που το ίδιο το σύστημα ανάτρεφε, και μετατρέπει το προσωπικό συμφέρον σε συμφέρον δημόσιο – κοινό – υπέρ των δικαιωμάτων των ατόμων.

Μέσω του Πανεπιστημιακού παρατηρητηρίου στο οποίο συμμετέχετε ως ακαδημαϊκός παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα στην περιοχή. Θα προχωρήσετε στην εκπόνηση κάποιων ερευνών;

Θα έχουμε συναντήσεις εντός των ημερών στην Αθήνα με τους αρμόδιους Υπουργούς με τους οποίους θα συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις και θα ανταλλάξουμε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις και κυρίως για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στα πλαίσιο αυτό. Σε ερευνητικό επίπεδο, προγραμματίζεται η διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου στην Κύπρο για το περιβάλλον και την ενέργεια όπου θα έχουν την ευκαιρία οι πολίτες να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν. Άλλωστε αυτά τα θέματα τα εκσυγχρονίζεις μέσα από δημόσια διαβούλευση.

M.M.