Αναστασιάδης: Κύπρος και Ελλάδα θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε ως “απόλυτα επιτυχή” τη σημερινή τριμερή συνάντηση για την περαιτέρω ανάπτυξη των γεωστρατηγικής, ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου.

Ο  Πρόεδρος δήλωσε «ιδιαίτερα ικανοποιημένος» από τα αποτελέσματα των συζητήσεων και ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την φιλοξενία και τη θερμή υποδοχή, αλλά και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε μεταξύ άλλων για «πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας», επισημαίνοντας πως είναι «κοινή διαπίστωση ήταν ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος της απόφασης της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού».

«Κύπρος και Ελλάδα θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η σημερινή συνάντηση σε επίπεδο κορυφής υπήρξε απόλυτα επιτυχής ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους: την περαιτέρω εμβάθυνση, εμπέδωση και διεύρυνση του τριμερούς μηχανισμού με στόχο να αποτελέσει ένα πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας.

Υιοθετήσαμε τη Διακήρυξη της Αθήνας που επιβεβαιώνει ότι ο τριμερής διάλογος και η συνεργασία προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ενίσχυση της ασφάλειας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα και με όσα με λεπτομέρεια ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Κοινή διαπίστωση και των τριών χωρών είναι ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά στη συνεργασία μας στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού.

Κύπρος και Ελλάδα επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου, ειδικότερα σε θέματα που προάγουν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η ασφάλεια, η αντιμετώπιση κρίσεων και μεταναστευτικών ροών. Σημαντικός στόχος των τριών χωρών είναι η από κοινού και με άλλες δυνάμεις, με αποτελεσματικό τρόπο, αντιμετώπιση των αιτιών.

Ανταλλάξαμε εξάλλου απόψεις όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης και επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Σίσι και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για τη στήριξη τους στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι βασικά συστατικά της λύσης θα πρέπει να είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και ο τερματισμός του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.

Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο Σίσι που έχει δημιουργήσει ένα άλλο κλίμα και άλλη αντίληψη στους κόλπους της Ισλαμικής Διάσκεψης κάτι που φαίνεται και από τα ψηφίσματα της Διάσκεψης που είναι πλησιέστερα σε αυτά των Ηνωμένων Εθνών.

Υπογραμμίσαμε επίσης την κοινή μας αντίληψη ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο – συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος Zohr στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου – μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και σταθερότητα των χωρών της περιοχής μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «πιστεύουμε ότι μέσα από αυτό κτίζουμε μπορούμε να πετύχουμε» και σημείωσε ότι στόχος δεν είναι να αποκλείσουμε κανένας και η συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Αντίθετα, είπε, οι ενεργειακές πηγές μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των τριών μερών και άλλων από τους γείτονες μας.

Πρόσθεσε ότι «επιπλέον, ως μεσογειακές χώρες, πιστεύουμε ιδιαίτερα στην προοπτική της από κοινού αξιοποίησης του θαλάσσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από πρόταση της Κύπρου, εξετάσαμε την προοπτική δημιουργίας μικτής οικονομικής επιτροπής σε θέματα ‘Γαλάζιας Οικονομίας’, που θα αφορά, μεταξύ άλλων, θαλάσσιες μεταφορές, έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία, θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, εκπαίδευση και θαλάσσιο περιβάλλον.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη φιλοξενία και άψογη διοργάνωση και να διαβεβαιώσω τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τον Πρόεδρο Σίσι ότι προσβλέπω στη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας και του εποικοδομητικού διαλόγου μας επί όλων των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος».