Αναγκαία η οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφορικά με δημοσίευμα

Αναφορικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η Ελεγκτική Υπηρεσία χαιρετίζει την κατάθεση Πρότασης Νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ευχαριστούμε τόσο το Κίνημα Οικολόγων για την πρωτοβουλία του, όσο και τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για την εγγραφή και συζήτηση του θέματος που έγινε στις 2 Μαρτίου 2017, σε ένα ομολογουμένως πολύ θετικό κλίμα από μέρους όλων των μελών της Επιτροπής.

Η αναγκαιότητα για οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, υπό την έννοια της απευθείας κατάθεσης του προϋπολογισμού της στην Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς προηγουμένως να πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργικό Συμβούλιο που αποτελούν ελεγχόμενες οντότητες, είχε αρχικώς τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση προενταξιακά από το 2003, και επαναλήφθηκε ως ρητή υποχρέωση της χώρας μας στο Μνημόνιο που υπέγραψε με την Τρόικα ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Η σπουδαιότητα του θέματος φαίνεται και από το γεγονός ότι η 66η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τον Δεκέμβριο του 2011 το Ψήφισμα A/66/209, με το οποίο, για πρώτη φορά, έχει ρητά αναγνωριστεί ότι τα Ανώτατα Ιδρύματα Ελέγχου μπορούν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους κατά τρόπο αντικειμενικό και αποτελεσματικό, μόνο αν είναι ανεξάρτητα (περιλαμβανομένης και της οικονομικής ανεξαρτησίας) από την ελεγχόμενη οντότητα και προστατεύονται από κάθε εξωτερική επιρροή.

Παρά το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, έχουμε κατ’ επανάληψη εγείρει το θέμα αυτό στον Υπουργό Οικονομικών, συναντήσαμε πλήρη αρνητισμό.

Ελπίζουμε ότι η Πρόταση Νόμου θα τύχει στη Βουλή καθολικής στήριξης και τελικά θα υπερψηφιστεί.

Διευκρινίζεται ότι η προταθείσα οικονομική ανεξαρτησία δεν θα μεταβάλει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη μορφή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, της οποίας οι λειτουργοί θα παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Το μόνο που θα αλλάξει είναι πως ο Προϋπολογισμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα κατατίθεται απευθείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία θα έχει φυσικά κάθε δικαίωμα να εγκρίνει ότι η ίδια αποφασίσει. Αυτό αποτελεί την πιο ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα στη διατήρηση ελέγχου επί του προϋπολογισμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο οποίος φυσικά ούτως ή άλλως, λόγω του πολύ μικρού μεγέθους του (της τάξης των €5εκ.), σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επηρεάσει τα δημόσια οικονομικά. Αυτή είναι η πρακτική που εφαρμόζεται σε όλα τα σύγχρονα κράτη.