“Αναγκάσθηκε η Βουλή να ψηφίσει” για 1,8 δισεκατομμύρια της Λαϊκής Τράπεζας

Για εξαναγκασμό της Βουλής να ψηφίσει το 1,8 δισ. ευρώ προς τη Λαϊκή έκανε λόγο ο Δ. Συλλούρης
Για εξαναγκασμό της Βουλής έκανε λόγο σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, αναφερόμενος, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, “σε ένα εκβιαστικό και πιεστικό τρόπο” με τον οποίο η Βουλή κλήθηκε να εγκρίνει κατά πλειοψηφία την ενίσχυση της Λαϊκής Τράπεζας από το κράτος με 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε κατάθεσή του σήμερα ενώπιον της Επιτροπής και απαντώντας σε ερωτήσεις του Προέδρου της Επιτροπής, Γιώργου Πική, στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία”, ο κ. Συλλούρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή Θεσμών εξακολουθεί να διερευνά το θέμα της μετακίνησης τεράστιων χρηματικών ποσών από καταθέσεις σε κυπριακές Τράπεζες προς το εξωτερικό κατά την περίοδο που ήσαν κλειστές οι Τράπεζες στην Κύπρο, το Μάρτιο του 2013, αλλά και τους αμέσως προηγούμενους μήνες.

Σημαντικό θεωρεί, επίσης, η Επιτροπή Θεσμών, είπε ο κ. Συλλούρης, το ζήτημα με τη μετατροπή καταθετών των κυπριακών Τραπεζών σε επενδυτές με την παραπλάνησή των να αγοράσουν τραπεζικά αξιόγραφα, χάνοντας έτσι την προστασία των χρημάτων που είχαν οι καταθέσεις των.

Κληθείς από τον κ. Πική να σχολιάσει τα όσα είχαν λεχθεί για τη μη ενημέρωση της Βουλής από την Κεντρική Τράπεζα, όταν ήταν να εγκριθεί το 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ για στήριξη της Λαϊκής, σχετικά με το ενημερωτικό δελτίο στο οποίο αναγραφόταν το ύψος του ELA προς τη Λαϊκή, ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι ο ίδιος, ως Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, είχε διαφωνήσει για την έγκριση του ποσού αυτού και τη διαφωνία του αυτή εξέφρασε και στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Οι λόγοι, πρόσθεσε, ήταν ότι ήρθε αυτή η “απαίτηση” με “έναν εκβιαστικό και πιεστικό τρόπο” και έπρεπε να αποφασίσει η Βουλή αυθημερόν (ημέρα Πέμπτη) και πριν ξημερώσει η επόμενη ημέρα, για να ενισχυθεί η Λαϊκή Τράπεζα με 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ.

Πέραν την παράκαμψης της ισχύουσας διαδικασίας, όπως ανέφερε ο κ. Συλλούρης, οι Βουλευτές δεν είχαν στη διάθεσή των όλες τις πληροφορίες για να αποφασίσουν.

Ο κ. Συλλούρης εισηγήθηκε να δοθεί αναβολή μέχρι την προσεχή Δευτέρα, τουλάχιστον, για να εκδοθεί το ενημερωτικό δελτίο, όμως, χωρίς να υπάρχουν όλες οι πληροφορίες ενώπιον των Βουλευτών, “αναγκάσθηκε η Βουλή να ψηφίσει” για 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ, με την παρατήρηση ότι διαφορετικά δεν θα σωζόταν η Λαϊκή Τράπεζα και θα παράσερνε και την Τράπεζα Κύπρου και την κυπριακή οικονομία.

Ο τρόπος, με τον οποίο εκδόθηκαν τα χρεόγραφα για το 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ, είπε ο κ. Συλλούρης, επικαλούμενος άλλη μαρτυρία που έλαβε χθες, δημιουργεί ένα επιπρόσθετο κόστος 100 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για το κράτος και αυτό θα εξετασθεί περαιτέρω από την Επιτροπή Θεσμών.

Συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε, επίσης, ότι έχει γίνει μια συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς που ενδεχομένως να έχει νομικές επιπτώσεις και ότι έχει πληροφορηθεί πως “γίνεται επιλογή δανείων που δέχεται η Πειραιώς ότι φεύγουν από τη Λαϊκή Ελλάδας και πάνε στην Πειραιώς” και τίθεται το ερώτημα για το ποσοστό που αγόρασε η Πειραιώς τα δάνεια και τί πιθανά κέρδη θα έχει η Πειραιώς εις βάρος της Λαϊκής και του κυπριακού λαού κατ` επέκταση.

Στην ερώτηση του κ. Πική εάν η Επιτροπή Θεσμών έχει προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση ή για άλλους θεσμούς του κράτους, ο κ. Συλλούρης δήλωσε πως έχει καθιερωθεί η συστηματική συνεργασία της Επιτροπής Θεσμών με το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως για την καλύτερη εξέταση των σχετικών εκθέσεων, ενώ έχει αρχίσει τώρα η εις βάθος εξέταση του τραπεζικού θεσμού.

Έχει τεθεί ως στόχος της Επιτροπής Θεσμών, δήλωσε ο κ. Συλλούρης, η ενασχόλησή της με το σύστημα απόδοσης Δικαιοσύνης, κάτι για το οποίο συχνάκις ερωτάται ο ίδιος ή άλλοι Βουλευτές, ως προς το πόσο αποτελεσματικό είναι το κυπριακό σύστημα Δικαιοσύνης, ή πόσοι τιμωρήθηκαν για το σκάνδαλο στο Χρηματιστήριο ή για την πτώση του αεροπλάνου της “Ηλιος”.

Ακόμα, όπως ανέφερε ο κ. Συλλούρης, θα πρέπει να εξετασθεί στην Επιτροπή Θεσμών και να υπάρξουν αποφάσεις για αλλαγές στο σύστημα διορισμών, για την αξιολόγηση υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και να γίνουν ριζικές αλλαγές.

Μαύρη τρύπα” στην οικονομία

Τις προσωπικές του απόψεις εξέφρασε, επίσης, ο κ. Συλλούρης, ερωτηθείς προς τούτο, για το όριο αφυπηρέτησης/ συνταξιοδότησης, για τη εναλλαξιμότητα και για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έδωσε δε διευκρινίσεις για πολλές συνεντεύξεις και δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης, όπως για δήλωσή του από τον Δεκέμβριο του 2010 για “μαύρη τρύπα” στην οικονομία και για οφειλές 500 εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος για απαλλοτριώσεις γης.

Δεν είναι μόνον 500 τα εκατομμύρια που οφείλει για τις απαλλοτριώσεις το κράτος, δήλωσε ο κ. Συλλούρης, αλλά σε αυτά πρέπει να προστεθούν άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ για τους σχετικούς τόκους λόγω καθυστερήσεων απόδοσης των αποζημιώσεων αυτών, για τις οποίες προβλέπεται τόκος 9% ετησίως, υψηλός μεν αλλά απαραίτητος για να προβαίνει το κράτος εγκαίρως στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.

Ευνοιοκρατία στις προσλήψεις

Ερωτηθείς για άλλη του συνέντευξη, στην οποία έκανε λόγο για ευνοιοκρατία στις προσλήψεις, ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι για τις προσλήψεις αυτές αρμόδια θα έπρεπε να είναι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και όχι τα Διοικητικά Συμβούλια και δεν θα έπρεπε να ερωτηθεί εάν θα μπορούσε να παραθέσει συγκεκριμένα ονόματα, διότι σε τέτοια περίπτωση θα ήταν εκτεθειμένος ο μισός πληθυσμός της Κύπρου, μιας και σε ημικρατικούς οργανισμούς ή συνεργατικά ιδρύματα μπορεί να διακριβώσει κανείς σωρεία ονομάτων γαμβρών ή άλλων συγγενικών με μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων προσώπων.

Όπως ανέφερε ο κ. Συλλούρης στις απαντήσεις του προς τον κ. Πική αλλά και σε ερωτήσεις των Μελών της Επιτροπής Ανδρέα Κραμβή και Ηλιάνας Νικολάου, υπάρχουν μαρτυρίες στην Επιτροπή Θεσμών για σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και τα προβλήματα των κυπριακών Τραπεζών, όπως η διαπλοκή δημοσιογράφων και υψηλόμισθων στελεχών, η παραχώρηση δανείων με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους και χωρίς τη τήρηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα -χωρίς να κατονομάζει- όπως υψηλόβαθμου στελέχους Τράπεζας που έβγαλε στο εξωτερικό 2,2 εκατομμύρια ευρώ στις 16 Μαρτίου 2013.

Ο κ. Συλλούρης αποκάλυψε, επίσης, ότι στις 28 Μαρτίου 2013 έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Θεσμών από το τότε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας, Μάριο Χατζηγιαννάκη, ότι, κατά την κρίσιμη περίοδο της απομείωσης και όταν η Λαϊκή τύγχανε στήριξης με 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ από το κυπριακό κράτος για ενίσχυση της ρευστότητάς της, δόθηκαν δάνεια από τη Λαϊκή, σε 6-7 ελληνορθόδοξα μοναστήρια της Ελλάδας, μέσω θυγατρικών των εταιρειών εγγεγραμμένων στη Λιβερία.

Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής εάν επιθυμεί να ορκισθεί ή να δώσει διαβεβαίωση, ο κ. Συλλούρης επέλεξε να ορκισθεί επί του Ευαγγελίου ότι θα πει στην Επιτροπή την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνον την αλήθεια, για να δηλώσει, αμέσως μετά και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Πική, ότι υπέρτατη Αρχή σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία είναι το κράτος Δικαίου και όχι οι εκάστοτε κυβερνώντες και ότι, όπως ο ίδιος πιστεύει, το κράτος Δικαίου είναι που “όλοι υπηρετούμε”, πρόσθεσε.

Κατάλογος εκροών καταθέσεων

Ο κ. Πικής αναφέρθηκε σε κατάλογο που είχε κατατεθεί από την Κεντρική Τράπεζα στις 9 Απριλίου 2013 στην Επιτροπή Θεσμών, με τα ονόματα 6.000 προσώπων που είχαν μεταφέρει χρήματα από την Κύπρο στο εξωτερικό κατά τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες Μαρτίου 2013, ζήτησε δε από τον κ. Συλλούρη να τους ενημερώσει εάν σκοπός για τον οποίο ζητήθηκε ο κατάλογος ήταν να διερευνηθεί η διαφυγή μεγάλων ποσών από τις κυπριακές Τράπεζες στο εξωτερικό.

Από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, είπε ο κ. Συλλούρης, ζητήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα κατάλογος εκροών στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών για ποσά πέραν των 100.000 ευρώ, όμως ο κατάλογος που έλαβε η Επιτροπή Θεσμών ήταν μόνον για τις δεκαπέντε πρώτες ημέρες Μαρτίου 2013, δεν περιελάμβανε τις εκροές μέχρι τις 27 Μαρτίου 2013 και κυρίως την περίοδο κατά την οποία ήσαν κλειστές οι Τράπεζες στην Κύπρο, ενώ είχαν δοθεί και αποσύρσεις 100.000 ευρώ.

Ο κ. Συλλούρης διευκρίνισε πως οι λόγοι, για τους οποίους ζητήθηκαν ονόματα και άλλες λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις απόσυρσης χρημάτων, ήταν διότι η Επιτροπή Θεσμών ήθελε να εξετάσει την περίοδο πριν, κατά και μετά την απομείωση των τραπεζικών καταθέσεων, καθώς και την περίοδο κρατικής ενίσχυσης της Λαϊκής με το 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ και ενδιαμέσως για κάποια μεγάλα δάνεια, ή που δεν χορηγήθηκαν με τις ορθές διαδικασίες, όπως αναφέρεται σε μαρτυρία από την 28η Μαρτίου 2013, ότι δόθηκαν δάνεια προς εταιρείες εγγεγραμμένες στη Λιβερία μέσω λογαριασμών 6-7 μοναστηριών της Ελλάδας.

Η Επιτροπή Θεσμών, όπως ανέφερε ο κ. Συλλούρης, θεωρεί πως είναι σημαντικό να διερευνηθεί η εκροή ποσών από καταθέτες των κυπριακών Τραπεζών από την περίοδο πριν την έγκριση βοήθειας από το μηχανισμό παροχής ρευστότητας, διότι ενδεχομένως κάποιοι να τύγχαναν προνομιακής ενημέρωσης και, ενώ το κράτος και ο κυπριακός λαός πλήρωναν για ενίσχυση της ρευστότητας της Λαϊκής με 1.8 δισεκατομμύριο ευρώ, κάποιοι άλλοι εξασφάλιζαν προνομιακά δάνεια, αξιοποιώντας αυτήν τη ρευστότητα.

Επίσης, πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης, ενώ κάποιοι είχαν δεσμευμένα τα χρήματά τους στις κυπριακές Τράπεζες, κάποιοι κατάφερναν να βγάζουν στο εξωτερικό τα λεφτά τους.