ΑΚΕΛ: Θλίψη και οδύνη για το θάνατο του Κύπρου Χρυσοστομίδη

ΑΚΕΛ: Θλίψη και οδύνη για το θάνατο του Κύπρου Χρυσοστομίδη

 Ο γνωστός δικηγόρος και πολιτικός, Κύπρος Χρυσοστομίδης, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Θλίψη και οδύνη εκφράζει το ΑΚΕΛ για το θάνατο του Κύπρου Χρυσοστομίδη, το βιογραφικό του οποίου αποτέλεσε κόσμημα για την πολιτική ζωή του τόπου. Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης άφησε τη σφραγίδα του στον κυπριακό πολιτικό γίγνεσθαι με τον πατριωτισμό του, τον πολιτισμό και το ήθος του, με την ευσυνειδησία και την ευθιξία, αρετές με τις οποίες υπηρέτησε τη δημόσια ζωή, τόσο ως πολιτικό πρόσωπο όσο και ως νομικός. Οι τιμητικές διακρίσεις που πήρε για το συγγραφικό του έργο στο Κυπριακό, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα μιλούν αφ’ εαυτών.

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης υπηρέτησε την πολιτική ζωή του τόπου από διάφορα πόστα. Διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου (2003-2006). Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ- Αριστερά-Νέες Δυνάμεις. Τον Φεβρουάριο του 2008 διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης ενδιαφέρθηκε γενικά πολύ νωρίς για τα κοινά, συμμετείχε ενεργά στην επιστημονική και κοινωνική ζωή της Κύπρου και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στον κεντρώο, προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο. Διετέλεσε Πρόεδρος της Έπαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένειά του.

Το βιογραφικό του Κύπρου Χρυσοστομίδη

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης γεννήθηκε στον Κάθηκα στις 5 Ιουλίου 1942. Σπούδασε νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφία της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ακολούθως, απέκτησε δίπλωμα συγκριτικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου με υποτροφία του πανεπιστημίου αυτού. Στη συνέχεια, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία της Γερμανικής Κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου και αναγορεύτηκε σε Διδάκτωρ του Δικαίου. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός βοηθός καθηγητής στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Ακόμη, εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο. Επιπλέον, συμμετείχε στην έρευνα της Επιτροπής για εξέταση των κατηγοριών εναντίον της Χούντας των Αθηνών. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1973. Ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος. Από το 1981 λειτουργεί το δικό του δικηγορικό γραφείο.

Ήταν νυμφευμένος με την Ελένη Πολυβίου και έχει δύο κόρες.

Αρχικά ήταν μέλος του ΔΗΚΟ.Το 1998, λόγω διαφωνιών, αποχώρησε από το ΔΗΚΟ και ίδρυσε την Έπαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου της οποίας είναι πρόεδρος έως σήμερα. Στις Δημοτικές εκλογές του 2001 διεκδίκησε τη θέση του Δημάρχου Λευκωσίας στηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, το ΚΙΣΟΣ και τους Νέους Ορίζοντες. Συγκέντρωσε το 48,52%, μένοντας πίσω από τον ανθυποψήφιο του Μιχαλάκη Ζαμπέλα ο οποίος συγκέντρωσε 50,09%. Στις προεδρικές εκλογές 2003 στήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος και εκλέχτηκε. Την 1η Μαρτίου 2003 διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου.Παρέμεινε στη θέση αυτή έως τον Ιανουάριο του 2006, οπόταν και παραιτήθηκε επειδή υπέβαλλε υποψηφιότητα για βουλευτής. Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 εκλέχτηκε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας συνεργαζόμενος με το ΑΚΕΛ για την Θ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ως βουλευτής, διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων.Επιπλέον, ήταν μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις προεδρικές εκλογές του 2008 υποστήριξε από τον α΄ γύρο τον Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος και εξελέγη. Στις 29 Φεβρουαρίου 2008 διορίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.