Αβέρωφ: Οι επιλογές είναι δύο. Είτε μένει ο ΔΗΣΥ ως ο πρωταγωνιστής, είτε η αντιπολίτευση έρχεται στην εξουσία

Δημοσιογραφική διάσκεψη εφ’ όλης της ύλης παρέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, τόνισε τα εξής:

 «Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη αλλά και το παγκόσμιο βιώνει ακόμη μια διεθνή κρίση. Μια κρίση πολλαπλή: Ανθρωπιστική, οικονομική, ενεργειακή, και μια κρίση πρωτόγνωρη της ακρίβειας. Μια κρίση που καμία χώρα όσο δυνατή και να είναι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Η μικρή μας πατρίδα τα τελευταία εννέα χρόνια αντιμετώπισε με επιτυχία, και με απόλυτο συντονισμό με τους εταίρους μας, τις δύο προηγούμενες διεθνείς κρίσεις: το 2013 τη χρηματοπιστωτική αλλά και τη δημοσιονομική κρίση αλλά και το 2020 την παγκόσμια υγειονομική κρίση της πανδημίας. Αυτήν την κρίση που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο, δεν θέλω ούτε να πανικοβάλλω αλλά από την άλλη μου αρέσει να είμαι πραγματιστής, είναι η πιο δύσκολη κρίση που η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινωνία έχουν να αντιμετωπίσουν εδώ και δεκαετίες. Όμως εγώ είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την πιο δύσκολη κρίση. Η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε ύφεση το 2023, ο πληθωρισμός ήρθε δυστυχώς και θα μείνει και η περίοδος των μηδενικών επιτοκίων ανήκει πλέον στο παρελθόν. Άρα από τη μια η παγκόσμια οικονομία θα δέχεται πλήγματα, αντί ανάπτυξης ύφεσης, η ακρίβεια να καλπάζει, η ενεργειακή κρίση να είναι εκεί, η κρίση τροφίμων. Επιπρόσθετα οι επιπτώσεις οι περιβαλλοντικές και η κλιματική κρίση και την ίδια ώρα ο πληθωρισμός να συνεχίζει, έχοντας να αντιμετωπίσεις παράλληλα και την αύξηση των επιτοκίων. Παρόλα αυτά εμείς είμαστε καμωμένοι και ως Κύπριοι αλλά και μιλώ εκ μέρους του ΔΗΣΥ, μαθημένοι στα δύσκολα και ξέρουμε πώς να μετατρέπουμε τις μεγάλες κρίσεις σε μεγάλες ευκαιρίες. Όμως απαιτείται μια σωστή οικονομική και πολιτική διαχείριση.

Χρειάζεται ικανότητα, αποτελεσματικότητα, εμπειρία, αλλά και αξιοπιστία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και στη διεθνή κοινότητα. Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολύτιμα διεθνή βήματα, που μας έδωσε την ευκαιρία  ακόμη μια φορά να αναπτύξουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και να πάρουμε υποστήριξη είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα με διαφορά στο χώρο της Ευρώπης. Εκεί που σφυρηλατείται η ενότητα, η αλληλεγγύη και η προώθηση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών, ο μόνος δρόμος για την επίλυση των όποιων κρίσεων. Είναι εκεί που ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ισότιμος, ένας σεβαστός και σοβαρός εταίρος. Έχουμε φωνή και επιρροή στα διεθνή κέντρα εξουσίας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με κορυφαίους ηγέτες της Ευρώπης για την επόμενη μέρα των χωρών μας σε σχέση με το Ουκρανικό αλλά και τις προκλήσεις. Με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τον μεγάλο φίλο, τον προσωπικό, του κόμματος και της Κύπρου, τον νέο Πρόεδρο του ΕΛΚ τον Μάνφρεντ Βέμπερ ενώ είχαμε και σειρά συναντήσεων με κορυφαίους Ευρωπαίους Επιτρόπους.

 Εμείς είμαστε ξεκάθαρου προσανατολισμού. Ποτέ δεν προσπάθησε αυτή η ιστορική  παράταξη να ισορροπήσει σε δυο βάρκες. Η χώρα μας και το επαναλαμβάνω, έχει αποφασίσει τον προσανατολισμό της με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ο προσανατολισμός μας είναι ευρωπαϊκός και δυτικός. Μας δόθηκε η ευκαιρία με αυτούς τους σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες της Ευρώπης, και βρήκαμε θετικό κλίμα, να επαναλάβουμε αυτό που εμείς βιώνουμε από το 1974, την κατοχή. Συνδέοντάς τη με το τι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία. Και λέχθηκε από τα πιο επίσημα χείλη, πέρα από την πολύ σωστή τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ομιλία του. Αλλά και από την ηγεσία του ΕΛΚ, ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία είναι αυτά που συνέβησαν το 1974 και βιώνει ο κυπριακός ελληνισμός εδώ και 48 χρόνια. Και κατανοούν όλοι τις αναθεωρητικές σκέψεις της Τουρκίας. Μιλήσαμε για τις κοινές μας επιδιώξεις: Την υπεράσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της κάθε χώρας. Τη συλλογική ασφάλεια έναντι των δυνάμεων της βίας. Την κοινή προοπτική για την Ευρώπη του αύριο, την πατρίδα μας του αύριο, την ψηφιακή Ευρώπη, την ψηφιακή Κύπρο, την πράσινη Ευρώπη, την πράσινη Κύπρο.

Με σκληρή, συλλογική δουλειά, η παράταξή μας εδώ και χρόνια έχει κερδίσει το σεβασμό των φίλων από όλη την Ευρώπη. Με χειροπιαστά αποτελέσματα στην προώθηση των κυπριακών συμφερόντων και του εθνικού μας προβλήματος. Παράλληλα έχουμε δυνατά δίπλα μας όσο ποτέ άλλοτε, μια αξιόπιστη Ελλάδα και έναν αξιόπιστο Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η παράταξη που εγγυάται τη σταθερότητα, την ομαλή διέξοδο και την πρόοδο για την Κύπρο.

 Σήμερα η παράταξή μας προχωρά ενωμένη για τις Προεδρικές εκλογές. Καταθέτουμε για το 2023 μια ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης στην κρίση των πολιτών. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν ήταν ποτέ πρόσωπα. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι ο Αβέρωφ. Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η Επίτροπός μας, οι Ευρωβουλευτές μας, είναι η παρουσία μας στις Βρυξέλλες, είναι η παρουσία μας στο ΕΛΚ, με αξιοπιστία. Είναι οι βουλευτές μας, οι δήμαρχοι μας, οι κοινοτάρχες μας, τα κομματικά μας στελέχη, η κυβέρνηση μας και οι υπουργοί της κυβέρνησής μας. Αυτός είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός που μαζί με τη σωστή διαχείριση των 2+1 κρίσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, με τις σωστές πολιτικές της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν ο πυλώνας σταθερότητας και το αποκούμπι. Όσα και να μας λεν όσα και να μας καταλογίζουν. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχω πει, είναι όλο αυτό το σύνολο. Είναι οι ιδέες μας, το πρόγραμμά μας, η ομάδα μας, οι άνθρωποί μας και δεν ρισκάρουμε ούτε για τον Δημοκρατικό Συναγερμό αλλά πολύ περισσότερο δεν ρισκάρουμε για τη χώρα μας.

 Θέλω απλά να υπενθυμίσω πως με πολλές θυσίες η χώρα μας είναι μόνο μια βαθμίδα και είναι στην επενδυτική, από τους δύο εκ των τριών οίκων αξιολόγησης. Μόνο να γλιστρήσουμε, όχι στραβοτιμονιά, η χώρα θα βρεθεί στην κατηγορία των σκουπιδιών. Και με αυτή την μεγαλύτερη οικονομική κρίση που θα περάσει όλη η οικουμένη, χρειάζεται έμπειρα χέρια. Χρειάζεται αποτελεσματικότητα, ικανότητα να διαχειριστείς ταυτόχρονα εθνικούς κινδύνους, να διαχειριστείς ταυτόχρονα οικονομικούς κινδύνους, αλλά παράλληλα να έχεις το μεταναστευτικό, την ενεργειακή κρίση, την κρίση τροφίμων και την κλιματική αλλαγή.

 Γι’ αυτό και εμείς στέλνουμε το μήνυμα στους συμπατριώτες μας. Οι επιλογές στις επόμενες εκλογές δεν είναι εκατό, είναι δύο. Είτε μένει ο Δημοκρατικός Συναγερμός ως ο πρωταγωνιστής για περαιτέρω εξέλιξη και σταθερότητα της χώρας, είτε η σημερινή αντιπολίτευση έρχεται στην εξουσία. Δεν υπάρχουν τρίτες επιλογές. Γι’ αυτό και πιστεύουμε πως επιτέλους θα μπούμε σε μία πολιτική συζήτηση, χρειάζεται να μπούμε σε πολιτική συζήτηση για να ακούσουμε τις απόψεις για το κυπριακό, για την οικονομία, για την ενέργεια για την ακρίβεια, για τα κοινωνικά ζητήματα, για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

 Θα περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις των δύο άλλων μεγάλων κομμάτων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ και θα απευθύνουμε πρόσκληση σ’ αυτούς που θα υποστηριχθούν από τα μεγάλα κόμματα, σε ένα δημόσιο διάλογο. Ν’ ακούσουν επιτέλους οι πολίτες πολιτικές. Όσο περνά από το χέρι μας σ’ αυτό το μεγάλο διακύβευμα για την χώρα μας δεν θα επιτρέψουμε να πάμε απολιτίκ στην προεκλογική εκστρατεία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στάση της Τουρκίας, την κορύφωση της επιθετικής ρητορικής και εξελίξεις όπως με το αεροδρόμιο της Τύμπου κι αν υπάρχουν βήματα αποτροπής, ο κ. Νεοφύτου απάντησε τα εξής:

«Είπα και στο επίκεντρο του συνεδρίου του ΕPP. Υπήρχε μία ταύτιση απ’ όλους ότι αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό κίνδυνο στην Ευρώπη κι αυτός έχει δύο ονόματα: Πούτιν και Ερντογάν στην ίδια εξίσωση. Με τον ίδιο τρόπο, την ίδια συμπεριφορά. Εμείς ζούμε τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία λόγω της απαράδεκτης και καταδικαστέας εισβολής αλλά ως Κύπριοι ζούμε και την κατοχή του 1974 αλλά και τις απειλές του Ερντογάν. Ενός Ερντογάν που είναι εκτός εαυτού, που ενοχλήθηκε πάρα πολύ για την υποδοχή που δέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Κογκρέσο και απειλεί και η άποψη μου είναι ότι δεν θα μπορέσει να κάνει ενέργειες που θα έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Γι’ αυτό και εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν θέλω να κινδυνολογώ αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Αν θέλει να δοκιμάσει την Ελλάδα ενδεχομένως και το απεύχομαι, να μην θέλει να τη δοκιμάσει με ενέργειες εις βάρος της Κύπρου. Παράλληλα, παρατηρώ κάτι που με ανησυχεί. Πρώτον αυτός ο εφησυχασμός που έχουμε στην Κύπρο. Σε όλο τον κόσμο, το πρώτο θέμα είναι η ασφάλεια. Ανησυχούν οι Ευρωπαίοι, ανησυχούν οι Αμερικάνοι, ανησυχούν οι πάντες για την ασφάλεια εκτός από εμάς τους Κύπριους, την οποία θεωρούμε δεδομένη όπως δεδομένη θεωρούμε και την οικονομική σταθερότητα. Δυστυχώς τίποτα δεν είναι δεδομένα σήμερα και ειδικά όταν έχεις την πατρίδα σου υπό κατοχή. Η ενέργεια η χθεσινή με προβλημάτισε βαθιά γιατί αυτά που γίνονται είναι κάτι πολύ χειρότερο από την πολιτική των δύο κρατών. Γιατί είναι βήματα προς την ενσωμάτωση των κατεχομένων, το χείριστο των χειρίστων σεναρίων, αποκαλώντας το παράνομο αεροδρόμιο ως εσωτερικό αεροδρόμιο της Τουρκίας. Η ενσωμάτωση των κατεχομένων είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί για την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων και το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού. Γι’ αυτό και χρειάζεται αξιοπιστία απ’ όλα τα βήματα και γι’ αυτό στηρίξαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για τις κινήσεις του, για να δείξουμε ακόμα μια φορά ότι ως Ελληνοκυπριακή πλευρά γνοιαζόμαστε και έχουμε προτεραιότητα τη λύση του κυπριακού. Πρέπει να συνεχίσουμε με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, με τον διεθνή παράγοντα, με τη στήριξη της Ελλάδος για να σπάσουμε το αδιέξοδο».

Σε άλλη ερώτηση σε σχέση και με τη πρόταση για τις προεδρικές του 2023 και την πρόσκληση στα άλλα δυο μεγάλα κόμματα μόλις λάβουν και τις αποφάσεις τους και ότι το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι να έχουν οι δημοσιογράφοι απέναντι τους ένα πάνελ που θα αποτελείται από τον Πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, τον τέως Υπουργό Εξωτερικών του Νίκου Αναστασιάδη και τον τέως διαπραγματευτή του Νίκου Αναστασιάδη, με το ερώτημα του πολίτη να είναι ποιος θα είναι ο συνεχιστής ενδεχομένως της παρούσας πολιτικής ή ο εκφραστής, ο κ. Νεοφύτου απάντησε τα εξής:

«Περιμένω αυτή την ώρα να τους έχω σε κοινό πάνελ, να μιλήσουμε πολιτικά αλλά και να μου απαντήσει το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ πως θα κάνουν την ανατροπή υιοθετώντας υποψηφίους, ενδεχόμενα, να δούμε τις τελικές τους αποφάσεις, από αυτούς που κατηγορούσαν πριν από μερικούς μήνες ότι ήταν οι νεκροθάφτες του κυπριακού και οι διεφθαρμένοι της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης που είχε ποτέ ο τόπος. Ούτε το ένα εμείς υιοθετήσαμε ούτε το άλλο. Και ξέρετε τις θέσεις μας. Αναμένουμε να μιλήσουμε πολιτικά, δεν μπορούμε να βγάλουμε την προεκλογική κρυπτόμενοι”.

Σε ερώτηση για συσπείρωση  του Δημοκρατικού Συναγερμού και ότι ο Πρόεδρος Νεοφύτου είχε τονίσει ότι ένα είναι το σενάριο για τον ΔΗΣΥ και δεν αλλάζει κάτι, αν το ίδιο σκηνικό παραμείνει και το φθινόπωρο αλλάζει κάτι, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε ως εξής:

«Αγαπητή μου μα τι μιλάτε για φθινόπωρο; Εδώ πήγαμε σε Βουλευτικές εκλογές και πέντε μέρες πριν τις εκλογές οι δημοσκόποι και οι δημοσκοπήσεις είχαν τον Συναγερμό υπό διάλυση. Αν θα άγγιζε το 20% ο Δημοκρατικός Συναγερμός, τον είχαν για δεύτερο κόμμα. Είναι στο χέρι μας να στείλουμε τα πρώτα μηνύματα στους δημοσκόπους. Και εμείς είμαστε το κόμμα του Γλαύκου Κληρίδη. Η ττενέκκα θα μετρήσει. Το 2008 μέχρι και την τελευταία εβδομάδα όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Γιαννάκης Κασουλίδης δεν περνά ούτε με σφαίρες στον δεύτερο γύρο. Όλες οι δημοσκοπήσεις τον είχαν τρίτο, τελικά ο πρώτος σε 100 δημοσκοπήσεις έμεινε εκτός και τερμάτισε πρώτος ο Κασουλίδης».

Σε ερώτηση για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και τις  κατηγορίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι οι εταιρείες καυσίμων κλέβουν κόσμο, ότι έχουν συνεχής αυξήσεις των τιμών ενώ μπορεί να έχει και μείωση διεθνώς κι αν κάποιος άλλος τρόπος πιστεύεται να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτό το θέμα αυτή την αύξηση των τιμών ενέργειας που επηρεάζει και την οικονομία και τις επιχειρήσεις και τον απλό πολίτη, ο κ. Νεοφύτου απάντησε τα εξής:

«Είναι δύο πράγματα. Μακάρι να ήταν από το χέρι της Κύπρου να ελέγξει τις τιμές της ενέργειας παγκόσμια. Εδώ δεν μπορεί να τα ελέγξει μια Αμερική και μια ολόκληρη Ευρώπη και ένας κόσμος ολόκληρος. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο: Εάν υπάρχουν ισχυρισμοί για αισχροκέρδεια θεωρώ ότι το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εμπορίου αν δεν το έχουν πράξει μπορούν κάλλιστα να κάνουν επιπρόσθετους ελέγχους και έχει δυο κατευθύνεις. Σε λίγους μήνες οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν τους λογαριασμούς τους στο Φόρο Εισοδήματος και το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να κάνει ενδελεχή έλεγχο με τις καταστάσεις που υποβάλλονται και μπορεί να συνεργαστεί με το Υπουργείο Εμπορίου που έχει καταγραμμένο το κάθε φορτίο πόσα αγοράζεται για να γίνει συσχετισμός και να συνεργαστούν τα δύο Υπουργεία, Εμπορίου και Οικονομικών και αν πράγματι υπάρχει αισχροκέρδεια είναι το πιο εύκολο πράγμα με αυτό που εισηγούμαι να αποδειχθεί».

 Σε ερώτηση αν θεωρεί ο ίδιος προσωπικά αν υπάρχει αισχροκέρδεια, ο κ. Νεοφύτου τόνισε τα εξής:

«Κοιτάξτε, από τη στιγμή που κάποιοι συνάδελφοι θεωρούν ότι υπάρχει αισχροκέρδεια, μια είναι η θέση μου και είναι ξεκάθαρη. Το Υπουργείο Οικονομικών διά μέσου των καταστάσεων που εταιρείες βάζουν για σκοπούς φορολογικούς αλλά και το Υπουργείο Εμπορίου που καταγράφει το κάθε φορτίο που παραλαμβάνεται με τι έχει αγοραστεί, έχουν τους μηχανισμούς να συνεργαστούν για να αποδείξουν εάν πράγματι υπάρχει αισχροκέρδεια και αν υπάρχει να χτυπηθεί. Αν δεν υπάρχει πρέπει να περιμένουμε να δούμε με βάση τις δυνατότητες του κράτους, η πολιτεία έχει μειώσει στο ελάχιστο τους φόρους, να δούμε τη δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας αλλά και να δούμε και εντός Ευρώπης ποιες είναι οι πολιτικές που αφορούν  την ενέργεια γιατί είναι ένα θέμα που καίει την τσέπη του κάθε Ευρωπαίου και παγκόσμιου πολίτη. Και δεν είναι μόνο τα καύσιμα, είναι και το ηλεκτρικό ρεύμα. Είχαμε προτάσεις όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, εισακουστήκαμε από την κυβέρνηση, την συγχαίρουμε που έδωσε 30 εκατομμύρια για ενίσχυση του προγράμματος για να φωτοβολταϊκά. Επίσης άλλαξε το ότι σε κάθε φωτοβολταϊκό σε σπίτια μπορούμε να παράξουμε το 100% των αναγκών μας ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν το 90%. Εμείς εξαγγείλαμε στην ημερίδα για την ενέργεια και την πράσινη οικονομία ότι πρέπει να προετοιμαστεί η ΑΗΚ να φύγουμε και από το net metering και να πάμε στο net billing, να δώσουμε την  δυνατότητα στα νοικοκυριά στα επόμενα δυο χρόνια όχι μόνο να παράγουν 100% των αναγκών, να παράγουν 125%, να έχουν και ένα έξτρα εισόδημα από τα φωτοβολταϊκά στο σπίτι και αυτό το έξτρα εισόδημα να είναι και αφορολόγητο. Είμαστε η πολιτική παράταξη, σας πιάνουμε και την δουλειά σας, γινόμαστε ανταποκριτές γεγονότων. Εμείς είμαστε οι παράταξη που δεν θα σας κλέψουμε την δουλειά σας, είμαστε η παράταξη που προτείνουμε λύσεις».

 Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η κρίση με την ρωσική εισβολή και υπήρξαν αυξομειώσεις διεθνώς στην τιμή του πετρελαίου, στην Κύπρου δεν μειώθηκαν ούτε και μια μέρα τα καύσιμα κι αν είναι φυσιολογικό αυτό, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε τα εξής:

«Δεν θέλω να είμαι υποκειμενικός. Το εύκολο για μένα θα ήταν να πω αισχροκερδούν ή το εύκολο θα ήταν ότι δεν αισχροκερδούν. Εγώ καλώ το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εμπορίου με τεκμηριωμένες έρευνες και ελέγχους να δουν αυτό το ζήτημα και να έχουμε στοιχεία. Μας αρέσει να μιλούμε με στοιχεία. Και αν πράγματι υπάρχει αισχροκέρδεια είμαστε οι πρώτοι που θα βγούμε στο τραπέζι να καταδικάσουμε».

 Σε ερώτηση για τα ΜΟΕ, τις αντιδράσεις των κομμάτων, κι αν τα ΜΟΕ τυγχάνουν της πλήρης στήριξης του Δημοκρατικού Συναγερμού και κατά δεύτερον αν προβλέπει ένα θερμό καλοκαίρι λόγω των ενεργειών της Τουρκίας, ο κ. Νεοφύτου απάντησε τα εξής:

«Πρώτον έχω πει και επαναλαμβάνω, στηρίζουμε τα ΜΟΕ, ήταν μια σωστή κίνηση εκ μέρους του Προέδρου και της κυβέρνησης για να στείλουμε το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι εμείς νοιαζόμαστε για να ανοίξει ο δρόμος των διαπραγματεύσεων, από την άλλη είμαι ένας πραγματιστής πολιτικός που καταθέτω την εκτίμηση μου. Μόνο τα ΜΟΕ σε αυτό το στάδιο δεν θεωρώ ότι θα αλλάξουν τη στάση της Άγκυρας παρά το ότι είναι τολμηρά στη σωστή κατεύθυνση και τα στηρίζω. Από την άλλη το έχω πει, να το επαναλάβω. Έχει γίνει απρόβλεπτος ο Ερντογάν, ενοχλημένος και από την Ελλάδα, δύσκολα θα τα βάλει με την Ελλάδα και αν θέλει να δοκιμάσει την Ελλάδα, ενδεχομένως να θέλει να τη δοκιμάσει με ενέργειες στην  Κύπρο. Με μια λέξη. Ανησυχώ».

 Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για τα ΜΟΕ και τι άλλο μπορεί να αλλάξει τη στάση της Άγκυρας, ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε τα εξής:

«Έκανα εκτίμηση, να μην παρεξηγούμαστε. Επαναλαμβάνω. Σωστά, θαρραλέα, εξού και δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Και μια παρένθεση. Δεν πρέπει επιτέλους αυτοί που αναφέρετε, οι δύο πρώην συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη να μας πουν αν συμφωνούν με τον Πρόεδρο ή όχι; Πόσο καιρό θα κρυβόμαστε; Και καλά με ρωτάτε εμένα και να με ρωτάτε κάθε μέρα και είμαι εδώ να σας απαντώ, κάθε μέρα και όταν δεν έχω δημοσιογραφικές να με ζητάτε για σκληρές ερωτήσεις καθημερινώς. Αλλά καλό είναι να ρωτάτε και κάποιους άλλους να μας λεν. Και όποτε θέλετε είμαστε εδώ, η Δημοκρατία πρέπει να έχει θέσεις και να είστε και κριτικοί αυστηροί με εμάς. Γιατί αν είναι να ξεπεράσουμε προβλήματα σε αυτόν τον τόπο θα είναι με το να είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας, δεν μπορεί να είμαστε λίγο από όλα.

 Σε ερώτηση για το πότε θα ανακοινώσει το πρόγραμμά του ο κ. Νεοφύτου απάντησε τα εξής:

«Καθημερινά ανακοινώνουμε θέσεις σε όλα τα ζητήματα. Είμαστε το κόμμα που μπήκε σε ένα προσυνεδριακό διάλογο με ημερίδες, καλύψαμε πολλά θέματα για την ψηφιακή μετάβαση, για το περιβάλλον, για το ολοήμερο σχολείο, τις θέσεις μας για τις γυναίκες το 50%, έχουμε για τη τοπική αυτοδιοίκηση, για το μεταναστευτικό, για την οικονομία, για την πράσινη μετάβαση. Καθημερινά καταθέτουμε θέσεις. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει μια ιστορία δεκαετιών. Είναι γνωστή και η ιδεολογική του προσέγγιση και οι θέσεις του. Ολοκληρώνονται μέρα με την μέρα. Ξέρει ο κόσμος που στέκεται με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Εύχομαι σύντομα να του δοθεί η ευκαιρία να ξέρει και που στέκεται και με τους άλλους».