Ίδρυση Διοικητικού Δικαστηρίου

Νομοσχέδιο που στοχεύει στην ίδρυση Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει στόχο να επιταχύνει τις δικαστικές διαδικασίες, ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι το Διοικητικό Δικαστήριο αποτελεί αίτημα εδώ και χρόνια από τους Δικηγορικούς Συλλόγους και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.

Είπε, επίσης, ότι αφορά πολιτική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη και είναι ένας σύγχρονος θεσμός που υπάρχει στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι το θέμα των απαλλοτριώσεων γης θα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Διοικητικού Δικαστηρίου, καθώς αφορά τη σχέση Διοίκησης με τον πολίτη.

Η επιλογή των μελών του Διοικητικού Δικαστηρίου, είπε, θα γίνει στη βάση παρόμοιων διαδικασιών όπως αυτές για την επιλογή Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο με τίτλο ‘Ο περί της Δωδέκατης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2014’, που σκοπό έχει την τροποποίηση του Άρθρου 146 του Συντάγματος ώστε αφενός μεν να προβλεφθεί η ίδρυση με νόμο Διοικητικού Δικαστηρίου, στο οποίο θα απονεμηθεί η αποκλειστική δικαιοδοσία να εκδικάζει προσφυγές δυνάμει του ως άνω Άρθρου, σε πρώτο βαθμό, αφετέρου δε να ενισχυθούν οι δικαιοδοτικές εξουσίες του δικαστηρίου όταν η προσφυγή αφορά σε φορολογικό ζήτημα ή διαδικασία διεθνούς προστασίας».

Ενέκρινε επίσης νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Διοικητικού Δικαστηρίου Νόμος του 2014», που σκοπό έχει την ίδρυση πενταμελούς Διοικητικού Δικαστηρίου, στο οποίο θα απονεμηθεί η αποκλειστική δικαιοδοσία να αποφασίζει σε πρώτο βαθμό για κάθε προσφυγή που ασκείται δυνάμει του Άρθρου 146 του Συντάγματος, όπως το ‘Άρθρο αυτό προτείνεται με άλλο νομοσχέδιο να τροποποιηθεί.

Οπως αναφέρεται, οι ρυθμίσεις στοχεύουν στην αναδιάρθρωση της δικαιοδοσίας του σημερινού Ανωτάτου Δικαστηρίου όπως ισχύει δυνάμει των περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλες Διατάξεις) Νόμων και θα συμβάλουν στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης στη δευτεροβάθμια δικαιοδοσία για όλες τις κατηγορίες υποθέσεων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης νομοσχέδιο με τίτλο ‘Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλες Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014’, που σκοπό έχει την τροποποίηση του βασικού νόμου ώστε να συνάδει με τις τροποποιήσεις του Άρθρου 146 του Συντάγματος και τις ρυθμίσεις για την ίδρυση Διοικητικού Δικαστηρίου στο οποίο θα απονεμηθεί η αποκλειστική αρμοδιότητα εκδίκασης, σε πρώτο βαθμό, προσφυγών δυνάμει του πιο πάνω Άρθρου».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα πιο πάνω αφορούν πολιτική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη.

“Θεωρείται ότι θα εκσυγχρονίσει τον όλο θεσμό των Δικαστηρίων, θα επιταχύνει τις διαδικασίες των δικαστηριακών αποφάσεων και επιτέλους θα βοηθήσει έτσι ώστε η δικαιοσύνη να έχει αποφάσεις την ώρα που πρέπει χωρίς παρατάσεις που δημιουργούν προβλήματα», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Στυλιανίδης.

Το θέμα της απονομής δικαιοσύνης, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, ήταν για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, πολύ σημαντικό για την όλη μεταρρύθμιση του κράτους.

«Και σε επίπεδο διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών, το θέμα της επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης θεωρείται ως ένα πολύ σημαντικό γεγονός στην προώθηση όχι μόνο της ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και στον περιορισμό του δημόσιου κόστους και στην προώθηση της σχέσης πολίτη-εξουσίας», πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ένα τέτοιο Δικαστήριο, «εκτός από την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, την ίδια στιγμή θα προσφέρει τη δυνατότητα και σε άλλους θεσμούς – οι οποίοι είναι σύγχρονοι και σιγά- σιγά η Κυβέρνηση θα τους φέρει στο προσκήνιο εγκρίνοντας διάφορα νομοσχέδια που έχουν σχέση με τον τραπεζικό διαμεσολαβητή, με την έννοια της διαμεσολάβησης στην απονομή δικαιοσύνης για να περιοριστεί εν γένει μια υπερφόρτωση της ίδιας της λειτουργίας του δικαστηρίου».

«Θέλουμε να οικοδομήσουμε τους θεσμούς που θα δημιουργήσουν αυτό το σύγχρονο κράτος που θα βοηθήσει τον τόπο μας να μπει σε μια νέα εποχή με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας και με στόχο να φέρει τον πολίτη πιο κοντά του», κατέληξε.