Έφτασαν οι ναυαγοί απο το Φαρμακονήσι

Στις 10 .00 σήμερα το πρωί ,το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» έφτασε  στο λιμάνι του Πειραιά με τους 16 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, οι οποίοι διασώθηκαν από το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους στο οποίο επέβαιναν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Οι μετανάστες φιλοξενούντο εώς τώρα  στη Λέρο και ο αρμόδιος εισαγγελέας, αφού τους έδωσε το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα προσωρινής διαμονής, τους άφησε ελεύθερους.

Άξιο αναφοράς είναι ότι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των μεταναστών για τον Πειραιά ανέλαβε μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα τους υποδέχθηκαν στο λιμάνι.

Το αλιευτικό ότι το αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες εντοπίστηκε τη Δευτέρα τα ξημερώματα, από σκάφος του λιμενικού, ακινητοποιημένο στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.

Δυστρυχώς κατά  τη ρυμούλκησή του, δύο από τους μετανάστες που επέβαιναν στο αλιευτικό έπεσαν στη θάλασσα και οι υπόλοιποι στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει μετακινήθηκαν απότομα, με αποτέλεσμα το αλιευτικό να αναποδογυρίσει και να βυθιστεί.

Το  πλήρωμα του σκάφους του λιμενικού κατάφερε να διασώσει 16 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους λαθρομετανάστες, 12 από τους συμπατριώτες τους αγνοούνται.

Θύματα αυτής της “απόπειρας διαφυγής προς την ελευθερία” ήταν ένα εντεκάχρονο αγοράκι μια τριανταοκτάχρονη γυναίκα που οι σοροί τους εντοπίστηκαν από τις τουρκικές Αρχές στα τουρκικά παράλια.

Βουλευτές και μέλη του Τμήματος Διακιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του  ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά, συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά σε μια συμβολική υποδοχή των ναυαγών με αντιρατσιστικά συνθήματα.

Οι διασωθέντες θα οδηγηθούν στο Συμβούλιο για τους πρόσφυγες GCR, όπου θα καταγραφούν. Στη συνέχεια θα φιλοξενηθούν σε ξενώνα του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), όπου -μετά από παρέμβαση της Ελένης Πορτάλιου- θα εξασφαλιστεί η στέγαση και η σίτισή τους.

Μαζί τους θα βρίσκονται διερμηνείς και ψυχολόγοι, δεδομένου ότι υπάρχουν ανάμεσά τους άνθρωποι που έχασαν δικά τους πρόσωπα και βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός ναυαγού που συντετριμμένος δήλωσε στις κάμερες ότι έχασε τα τέσσερα του παιδιά και τη σύζυγό του.