Άντρος: Ζήτησε από τον ΠτΔ χαλαρώσεις και επαναλειτουργία άλλων τομέων της οικονομίας

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι μετέφερε στον Πρόεδρο τις θέσεις του ΑΚΕΛ για την προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας αλλά και του περιορισμού της και ζήτησε να επιτραπεί η επαναλειτουργία και άλλων τομέων της οικονομίας όπως οι χώροι εστίασης, τα ωδεία και οι χώροι πολιτισμού.

Αυτούσια η δήλωση:

Έχω μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις θέσεις του ΑΚΕΛ αναφορικά με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται με την προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας και να την περιορίσουμε, αν είναι δυνατόν να την εξαλείψουμε το συντομότερο δυνατόν.

Έχω τονίσει ότι δεν μπορούν να λαμβάνονται υπόψη μόνο δύο παράμετροι. Σίγουρα το θέμα της δημόσιας υγείας είναι το πιο σημαντικό από όλα κι αυτό θα πρέπει να καθοδηγεί και την όλη δράση και την όλη προσπάθειά μας ως κράτος. Την ίδια στιγμή όμως, πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλες παράμετροι οι οποίες έχουν επίσης εξαιρετική σημασία.

Πρώτα και κύρια, σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία, τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί και θεωρώ ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας, η οποία εξάλλου έχει και τιμηθεί με το πρώτο Βραβείο του Νέου Ερευνητή. Έγινε έρευνα από δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου και έχουν βρει πάρα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία είναι χρήσιμο το Υπουργείο Υγείας θα ήταν χρήσιμο να λάβει υπόψη.

Πέραν τούτου, σίγουρα η οικονομική δραστηριότητα έχει τεράστια σημασία έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να ζήσει σε ένα επίπεδο υποφερτό και να μην οδηγηθεί σε συνθήκες φτώχειας. Aλλά, έχουν επίσης τη δική τους σημασία και η κοινωνική δραστηριότητα, η κοινωνική δράση καθώς επίσης και η πολιτική δράση.

Έχουμε μεταφέρει στον ΠτΔ την άποψη μας ότι θα πρέπει να συζητήσουμε τα πολιτικά κόμματα υπό την προεδρία του ιδίου με την επιδημιολογική ομάδα και τον Υπουργό Υγείας σε μια προσπάθεια να πείσουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, που θα μας προφυλάξουν από την διάχυση της πανδημίας να λειτουργήσουν και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Παραδείγματος χάρι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα ωδεία δεν μπορούν να λειτουργούν δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τα εστιατόρια δεν μπορούν να λειτουργούν με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Τα ωδεία μπορούν να λειτουργούν στην βάση του ένας καθηγητής ένας μαθητής. Ήδη τα σχολεία λειτουργούν δίχως να προκαλούνται τα οποιαδήποτε προβλήματα.

Όλα αυτά λοιπόν, και πολλά άλλα, στα οποία δεν θεωρώ σκόπιμο να αναφερθώ τώρα μπορούν τα τύχουν επανεξέτασης το συντομότερο δυνατό. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε κατά την άποψη μας μέχρι τις 15 του Μάρτη και -πάντοτε λαμβάνοντας υπόψιν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας- να δούμε πώς επαναλειτουργούν και οι μουσικές σκηνές και τα θέατρα, ο πολιτισμός γενικότερα,, άλλα και τα ωδεία, οι χώροι σίτισης και σίγουρα η πολιτική δραστηριότητα.

Ο ΟΗΕ, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΕΔΑΔ έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν πρέπει να προκαλεί προβλήματα σε ό,τι αφορά τον περιορισμό τουλάχιστον της ελεύθερής έκφρασης και του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι. Αυτά είναι και δική μας απαίτηση να γίνουν σεβαστά στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποσχεθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκαλέσει σύσκεψη υπό την προεδρία του των πολιτικών κομμάτων μαζί με τον Υπουργό Υγείας και τους επιδημιολόγους για να συζητήσουμε για όλα αυτά τα ζητήματα. Ελπίζω και εύχομαι εκεί να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις που από την μια θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και τα ζητήματα της δημόσιας υγείας αλλά και όλα τα υπόλοιπα στα οποία έχω αναφερθεί. Και τα θέματα ψυχικής υγείας αλλά και τα ζητήματα της κοινωνικής οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας.