Άντρος: Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει αναπροσανατολισμός της κυπριακής οικονομίας

Σε δηλώσεις του, μετά την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Α/φοι Καραμοντάνη, ο ΓΓ  του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην οικονομία και στο Κυπριακό.

«Πρώτα να εκφράσω την χαρά μου για αυτά τα οποία έχουμε αποκομίσει από την επίσκεψη μας. Χαίρομαι γιατί εδώ χρησιμοποιείται η τεχνολογία για να μεταποιεί την πρώτη ύλη σε προϊόντα.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει αναπροσανατολισμός της κυπριακής οικονομίας δίνοντας έμφαση σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζεται και στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας περισσότερο αλλά και στον μεταποιητικό.

Θεωρούμε ότι έχει φτάσει σε ένα σημείο η κυπριακή οικονομία που πρέπει να αναπτυχθεί σε άλλους τομείς. Πρέπει να δώσει έμφαση στα ζητήματα της τεχνολογίας της καινοτομίας έτσι ώστε να μπορέσουμε προχωρήσουμε όπως έχουν προχωρήσει άλλες προηγμένες οικονομικά χώρες.

Έχουμε συζητήσει με τους εργαζομένους τα ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά σε μίαν περίοδο οπού καταβάλλεται προσπάθεια απορρύθμισης της εργασίας.

Επιμένουμε ότι θα πρέπει οι συλλογικές συμβάσεις να επεκταθούν και να εφαρμόζονται, να υπερέχουν με νομοθετική κύρωση βέβαιά των προσωπικών συμβολαίων. Και εκεί οπού δεν υπάρχουν συλλογικές είναι απαίτηση μας να διαμορφωθούν μηχανισμοί οι οποίοι θα καθορίζουν τον κατώτατο μισθό και τα υπόλοιπα δικαιώματα τα οποία πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι.

Ξεκαθαρίσαμε ότι στηρίζουμε την απαίτηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για κατάργηση του πέναλτι του 12%. Η κυβέρνηση λέει ότι η οικονομία έχει μπει σε νέα επίπεδα και ως εκ τούτου ένας εργαζόμενος ο οποίος έχει καταβάλει τις εισφορές που πρέπει στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων θα πρέπει να δικαιούται να φεύγει από την δουλειά στα 63 δίχως να χρειάζεται να πληρώσει το πέναλτι του 12%. Και επίσης έχουμε πει ότι το κράτος θα πρέπει να δώσει κίνητρα στις ΜΜΕ και να τις στηρίξει με σχετικό χρηματοδοτικό ταμείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν μετά την λήξη της πανδημίας.»

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Θεωρείται ότι δεν στηρίζονται αρκετά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Εξαγγέλλονται συνεχώς προγράμματα.

«Δεν θα μειώσω την στήριξη την οποία έχει δώσει η κυβέρνηση. Βέβαια να πούμε ότι δεν είναι όπως την παρουσιάζουν είναι πολύ μικρότερη. Υπάρχουν όμως τομείς σημαντικοί και περιοχές στις οποίες δεν έχει δοθεί η απαραίτητη στήριξη όπως είναι η ελεύθερή περιοχή της Αμμοχώστου και η τουριστική Πάφος. Να πω ότι εμείς αναμέναμε να κάνει κάτι αναφορικά με τα ενοίκια δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο επιμένουμε. Για τα ζητήματα των εκποιήσεων επειδή βλέπω και τις αντιδράσεις από τους οίκους αξιολόγησης θέλω να πω ότι αυτά τα οποία τουλάχιστον εμείς προτείνουμε δηλαδή να μην προχωρούν εκποιήσεις για κυρίες κατοικίες μέχρι αξία 350000 ευρώ και μικρή επαγγελματική στέγη έχουμε συζητήσει με τράπεζες και αυτές έχουν πει ότι αυτά τα πράγματα δεν τους ενοχλούν για αυτό δεν θα πρέπει οι οίκοι αξιολόγησης να παρεμβαίνουν σε ζητήματα τα οποία νομίζω ότι οι τράπεζες μπορούν να τα απορροφήσουν. Το θέμα των εξώσεων είναι κάτι στο οποίο παρόλο που η βουλή έχει νομοθετήσει ο Πρόεδρος έχει κάνει αναφορά στο ανώτατο. Αυτά τα ζητήματα λοιπόν θεωρούμε ότι Θα έπρεπε να ειδωθούν με διαφορετικό τρόπο από την πλευρά της κυβέρνησης»

Με όλα αυτά που έγιναν μετά την χθεσινή συνάντηση της κυρία Λουτ με τον ΠτΔ μπορούμε να περιμένουμε κάτι στα αλήθεια από την άτυπη της Γενεύης;

«Δεν ξέρουμε τι έγινε μεταξύ του Προέδρου και της κυρίας Λουτ, το πρώτο, δεν έχουμε ενημέρωση εννοώ. Το δεύτερο που θα πω είναι ότι το ΑΚΕΛ έχει διατυπώσει την άποψη του από τις 8 του Δεκέμβρη για το τι κατά την άποψη μας χρειάζεται να γίνει έτσι ώστε να μπορούμε να προσδοκούμε κάποια εξέλιξη. Την επαναλάβαμε πάρα πολλές φορές και θα την επαναλάβουμε και στην συνέχεια εάν και εφόσον ρωτηθούμε. Δεν πρόκειται να συνεχίσω αύτη την συζήτηση δημόσια. θα αφήσουμε τον ΠτΔ να διαχειριστεί τα ζητήματα. Για εμάς είναι ξεκάθαρο έχουμε απέναντι μας μια Τουρκία πολύ πιο επιθετική και πιο προκλητική από ότι προηγουμένως. Δυστυχώς αποενοχοποιημένη στα ματιά μιας μεγάλης μερίδας της διεθνούς κοινότητας και χρειάζεται να βρούμε τρόπο αποτελεσματικό για να την υποχρεώσουμε να μετακινηθεί από τις απαράδεκτες τις αξιώσεις και να συνεργαστεί στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Θα κριθεί ο κύριος Αναστασιάδης για το κατά ποσόν θα το πέτυχει ή όχι. Εμείς έχουμε δώσει την πρόταση μας. Θα δούμε τι θα πράξει εκεί στην Γενεύη θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και θα τον κρίνουμε.»

Εάν όμως πάνε και οι δυο πλευρές, εμείς με τη θέση ότι πρέπει να συνεχιστούν από εκεί που έμειναν βασισμένες στα ψηφίσματα κλπ τα γνωστά και εμφανιστεί ο κ. Τατάρ και η Τουρκιά και πουν ότι εμείς θέλουμε δυο κράτη. Μετά;

«Εμείς θεωρούμε ότι δεν αρκετό εμείς να επαναλάβουμε αυτά που λέγαμε πριν από το Κρανής Μοντάνα. Το Κρανς Μοντανά έχει καταγραφεί. Είναι κατάσταση Ο Γ.Γ λέει ότι εκεί διαπίστωσε ότι η Τουρκιά πήγε να συνεργαστεί να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να βρεθεί συμφωνία και σε ότι μας αφορά εννοώ την Ε/κ πλευρά διαπίστωσε ότι δεν είχαμε την πολιτική βούληση να πάμε μέχρι τέλους. Χρειάζεται να πείσουμε λοιπόν και αυτό αναμένουμε να προσπαθήσει να πράξει ο κύριος Αναστασιάδης. Εμείς του έχουμε δώσει πρόταση για το τι κατά την άποψη μας πρέπει να κάνει, δίχως να λεμέ ότι η δική μας η πρόταση κατά ανάγκη θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων αλλά τουλάχιστον δεν θα μπορέσει κανένας να μας απονέμει ευθύνες για την όποια αρνητική εξέλιξη.»

Δεν την λέτε δημόσια φανταζόμαστε;

«Την είπαμε πολλές φορές. Την παρουσιάσαμε δημόσια πολλές φορές. »

Για όσον αφορά αυτά που είπε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κύριος Κούσιος ότι οι δηλώσεις που κάνατε είναι εθνικά επιζήμιες;

«Εθνικά επιζήμιες είναι ενέργειες που γίνονται από κάποιους οι οποίοι φέρνουν τον τόπο ολοένα και πιο κοντά στην διχοτόμηση. Και νομίζω ότι τα τελευταία 8 χρονιά έχουν γίνει τεράστια βήματα προς την οριστική διχοτόμηση του τόπου. Εκείνος ο οποίος αγωνία και αγωνίζεται και προτείνει και προσπαθεί να διαμορφωθούν δεδομένα που θα αποτρέψουν αυτήν την αρνητική εξέλιξη είναι πατριώτης κατά την άποψη μου»