Το Πραγματικό Κόστος στη Τουρκία

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το κόμμα που από την ίδρυση του το 1976, απέδειξε μέσα από τη μεστή πορεία του, ότι αποτελεί την μετριοπαθή δύναμη ευθύνης που δίνει καθημερινά αγώνες τόσο για απαλλαγή της πατρίδας μας από την κατοχή όσο και για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία των πολιτών.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, πορεύθηκε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον έχοντας ως κύριο προσανατολισμό την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που πέτυχε με τον ιστορικό του ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη όταν ήταν στην ηγεσία του τόπου και ο Νίκος Αναστασιάδης στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο ΔΗ.ΣΥ. συνεχίζει μετά από 41 χρόνια σταθερά και αταλάντευτα τη πορεία του στις ράγες του πατριωτικού ρεαλισμού, της εθνικής ευθύνης και των εθνικών συμφερόντων και προτεραιοτήτων.

Σταθερά ο Δημοκρατικός Συναγερμός βρίσκεται επί δεκαετίες, ως ισχυρό και πρωταγωνιστικό μέλος, στη μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια των κομμάτων του ευρύτερου Κεντροδεξιού χώρου. Ανήκουμε στη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που μέχρι σήμερα, εξαιτίας της αξιόπιστης και σημαντικής παρουσίας μας, στηρίζει πλήρως τις θέσεις μας στο Εθνικό μας Θέμα όσο και σε άλλα ζητήματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

Η ισχυρή ,συνεπής, διαχρονική και υπεύθυνη παρουσία μας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα όχι μόνον για το Δημοκρατικό Συναγερμό αλλά και για τη προώθηση των συμφερόντων της πατρίδας μας και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά μέσα από τις αποφάσεις και ενέργειες του ΕΛΚ υπέρ των θέσεων και των πολιτικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επειδή πολυσυζητείται το θέμα για πρόκληση κόστους στη Τουρκία, οφείλουμε όλοι να προβούμε σε αποτίμηση των ενεργειών μας, των συμμαχιών μας, της διεθνούς δραστηριότητας μας και της διαχρονικής μας διαδρομής, για μα συνειδητοποιήσουμε πραγματικά ποιοι έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν πραγματικό κόστος στη Τουρκία.

ΠΡΩΤΟΝ Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι το Ευρωπαϊκό Κόμμα που προκαλεί, σταθερά, διαχρονικά και με συνέπεια προβλήματα και πραγματικό κόστος στη Τουρκία.

Πιστεύω ακράδαντα ότι εάν το ΕΛΚ δεν είχε αμετακίνητή θέση σε θέματα αρχών απέναντι στη Τουρκία, η Τουρκία ή θα ήταν μέλος της Ε.Ε. ή θα ήταν πολύ κοντά στην ένταξη ή ακόμα θα απολάμβανε πολλά προνόμια από την Ε.Ε. Η παρουσία του ΔΗ.ΣΥ. στο ΕΛΚ και η σθεναρή του θέση απέναντι στη Τουρκία, στέρησαν από τη Τουρκία τη δυνατότητα να έχει σημαίνοντα ρόλο στην Ε.Ε.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κόστος στη Τουρκία δεν προκαλείται με εύηχα συνθήματα στο εσωτερικό και ανυπαρξία στο εξωτερικό και με πολιτικές ακραίου απομονωτισμού. Το κόστος στη Τουρκία; προκαλείται με ισχυρές συμμαχίες, με αξιοπιστία και υπευθυνότητα που σε καθιστούν σεβαστό στους φίλους και συμμάχους σου.

Η Κύπρος είναι χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 και ουσιαστικά η πορεία της χώρας μας και των πολιτών σε όλα τα επίπεδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στα Ευρωπαϊκά Όργανα. Ακόμη και η πορεία και η στήριξη της εθνικής μας υπόθεσης διασυνδέεται με αποφάσεις και κινήσεις της Ε.Ε.

ΤΡΙΤΟΝ. Πιστεύω ότι τελικά, η προώθηση των συμφερόντων του τόπου μας, η προαγωγή των θεμάτων που αφορούν τους πολίτες και η θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εθνικής μας υπόθεσης δεν επιτυγχάνεται με τις θεωρητικές, φιλολογικές κορώνες λαϊκίστικής εμβέλειας που εκτοξεύονται καθημερινά. Μόνο αφελείς και αδαείς του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι έχουν την ψευδαίσθηση ότι τα εθνικά δίκαια και τα συμφέροντα των Κυπρίων Πολιτών εξυπηρετούνται με τις τηλεοπτικές ατάκες και τα συνθήματα υπερθετικού βαθμού στο εσωτερικό.

Όλοι οι ενασχολούμενοι με τη πολιτική γνωρίζουν άριστα ότι οι μάχες δίνονται και κερδίζονται στα Ευρωπαϊκά Όργανα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αξιοπιστία και σημαντικές συμμαχίες.
Αυτά όλα τα επιτυγχάνεις με τη θετική σου παρουσία και τη προσφορά σου στον Ευρωπαϊκό Χώρο και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ομάδας στην οποία ανήκεις.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ. Είναι αδιαμφισβήτητο δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυριαρχεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα . Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, 220 Ευρωβουλευτές, που ουσιαστικά καθορίζει σε μεγάλο βαθμό όλες τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβούλιο. Συνάμα διαθέτει και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου τον Antonio Tajani. Επίσης το ΕΛΚ είναι κυρίαρχο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού της Ε.Ε. ηγείται ο Juncker από το ΕΛΚ και η πλειοψηφία των Επιτρόπων ανήκει στο ΕΛΚ και στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται ο Donald Tusk από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Έτσι στην ηγεσία και των τριών ισχυρών θεσμών της Ε.Ε., όπου λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ε.Ε. και τη χώρα μας, βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

ΠΕΜΠΤΟΝ. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, υπό την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς πολιτικούς, ιδεολογικούς και φιλικούς με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Άλλωστε οι διαχρονικές θετικές και ενισχυτικές θέσεις του ΕΛΚ για το εθνικό μας θέμα και τα συμφέροντα της Κύπρου αποτελεί αποτέλεσμα αυτών των παραδοσιακών δεσμών του ΔΗΣΥ με το ΕΛΚ.

Αποδεικνύεται περίτρανα, λοιπόν, ότι σήμερα για να έχεις και να διατηρείς τη χώρα σου ισχυρή, με δυνατότητες και προοπτική, δεν χρειάζεσαι απλά ένα τοπικό ηγέτη, με περιορισμένη εμβέλεια και απήχηση στο εσωτερικό, αλλά ηγέτη με δυνατότητες στο εσωτερικό αλλά και με απήχηση, εκτόπισμα, ισχυρές φιλίες και συμμαχίες στην Ευρώπη και Διεθνώς.

*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ