Τι απαντά η Κυβέρνηση στο ΑΚΕΛ για το “ξεπούλημα” του Συνεργατισμού

Απέναντι στους ισχυρισμούς υπάρχουν τα πραγματικά γεγονότα, αναφέρει σε γραπτή απάντησή του στο ΑΚΕΛ, ο Κυβερνητικός Εκπροσώπος,  Πρόδρομος Προδρόμου:

Οι συνεχιζόμενες αναφορές του ΑΚΕΛ για “ξεπούλημα” του Συνεργατισμού και ο ισχυρισμός ότι “η Κυβέρνηση με τις ενέργειές της έχει φροντίσει και πάλι να φορτώσει τις ζημιές στους φορολογούμενους και στην κοινωνία”, επιβάλλει να υπενθυμίσουμε κάποια γεγονότα.

1.Ήταν η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, σε συνεργασία με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, που αποφάσισαν το 2012 ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατισμού (δηλαδή και οι “ζημιές”) θα καλύπτονταν με κρατική ενίσχυση, δηλαδή με χρήματα των φορολογούμενων και ανάλογα διαμόρφωσαν το Μνημόνιο. Ήταν πρώτα απ’ όλα δική τους πολιτική να επιβαρυνθεί με τις ζημιές το κράτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι.

2. Η διαφορά είναι ότι αντίθετα από τότε, χάρη στη διακυβέρνηση που προηγήθηκε τα τελευταία χρόνια, το κράτος έχει τώρα την ευχέρεια να στηρίξει μια τράπεζα για χάρη της σταθερότητας της οικονομίας και των καταθετών. Ενώ το 2012-13 η τότε Κυβέρνηση για τον ίδιο σκοπό αναγκάστηκε να πάρει δάνειο από την Τρόικα και να βάλει τη χώρα σε Μνημόνιο.

3. Ο ισχυρισμός ότι η Κυβέρνηση “εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων εις βάρος των πολλών” πρέπει να αντιπαραβάλλεται με την απόφαση της Κυβέρνησης να κάνει κατάθεση 2,5 δις για να διασφαλίσει πέραν πάσης αμφιβολίας τις καταθέσεις στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Οι καταθέτες δεν είναι “οι ολίγοι”, αλλά είναι το ευρύτερο κοινό της Κύπρου.

4.Η Κυβέρνηση έμπρακτα δείχνει να πιστεύει και να στηρίζει την προσπάθεια για την αναμόρφωση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, αντίθετα με εκείνους που δήλωναν δημόσια ότι δεν πιστεύουν πως οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες, ενσπείροντας ανησυχία, η οποία σίγουρα δεν βοηθούσε την όλη προσπάθεια.

5. Ο ισχυρισμός ότι η Κυβέρνηση “έχει λάβει τις αποφάσεις της, ερήμην των πολιτικών δυνάμεων”, αντιπαραβάλλεται με τον προσανατολισμό της Κυβέρνησης για να δημιουργηθεί συντεταγμένα ένας φορέας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως ήταν η κοινή θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην πρόσφατη ειδική σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό.

Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να υπολογίζει στη συναντίληψη και τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να αναζητήσουμε από κοινού τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβάλουμε στη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με ένα διπλό στόχο:

– τη σταθερότητα του συστήματος, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον, αλλά και

– τη στοχευμένη ειδική μεταχείριση εκείνων των δανειοληπτών οι οποίοι κρίνεται, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, ότι θα πρέπει να τύχουν προστασίας.