Τα top trades της Goldman Sachs για το 2018

Το 2018, η Goldman Sachs Group Inc. βλέπει πιο επιθετική κι αποφασισμένη την παγκόσμια οικονομία.

Η «αισιοδοξία του ύστερου κύκλου» είναι το κύριο θέμα που προβάλλει στην έρευνά της για τα επτά top trade του 2018, όπως περιγράφεται σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα και την οποία υπογράφει ο Francesco Garzarelli, συν-επικεφαλής των παγκόσμιων μακροοικονομικών αγορών.

Η στάση της Goldman απέχει πολύ από το σύνθημα «Η Αμερική πρώτα». Σε περιουσιακά στοιχεία με αυξημένο ρίσκο, οι στρατηγικοί αναλυτές της προτιμούν τις αναδυόμενες αγορές. Στο συνάλλαγμα, προτιμώνται τα νομίσματα που συνδέονται με τα βασικά εμπορεύματα και το ευρώ.

Σε αντίθεση, οι περυσινές προτάσεις της επενδυτικής τράπεζας κυριαρχούνταν από ανησυχίες σχετικά με την πιθανή προσπάθεια του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο.

Ακολουθούν οι σημαντικότερες προτάσεις της ομάδας των στρατηγικών αναλυτών της Goldman Sachs για το 2018:

Η Fed τροφοδοτεί

Για πρώτη φορά από την έναρξη του σίριαλ του περιορισμού της ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής (tapering) η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων θα φτάσει το 3% το 2018, σύμφωνα με την Goldman.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της εταιρείας προτείνουν στους πελάτες τους να προετοιμαστούν για τέσσερις αυξήσεις της Fed εντός του 2018 και αύξησης των αποδόσεων σορτάροντας τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα. Μία θέση που θα πρέπει να εγκαταλείψουν στην περίπτωση που οι αποδόσεις υποχωρήσουν στο 2%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ο συνδυασμός της αβεβαιότητας για τον πληθωρισμό και ο συρρικνούμενος ισολογισμός της Fed θα πρέπει να ασκήσει πίεση προς τα πάνω στο κόστος δανεισμού, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Άνοδος του ευρώ

Οι στρατηγικοί αναλυτές που υπογράφουν την έκθεση θεωρούν πως εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις στις συναλλαγές των αναπτυγμένων αγορών σε ξένο συνάλλαγμα

Η Goldman βλέπει την ισοτιμία ευρώ – γιεν στα 140 γιεν, περίπου 5% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, με μια στάση στα 130. Κατά την άποψη της τράπεζας, η ανατίμηση του ευρώ φέτος ήταν κατά κύριο λόγο ένα σύντομο ράλι καθώς οι πολιτικοί κίνδυνοι μειώθηκαν και οι ροές σε περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ, λογικά θα συνεχιστούν.

Ωστόσο οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί, αφού η μεγάλη πρόβλεψη της ομάδας ανάλυσης της Goldman για το 2017, ότι το δολάριο θα αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή, δεν πήγε τόσο καλά!

Πρώτες οι ξένες αγορές

Η συνεχής συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη ευνοεί τις οικονομίες των αναδυομένων αγορών, σύμφωνα με την Goldman, η οποία συνιστά μια long θέση στον Δείκτη Αναδυομένων Αγορών MSCI.

Η ευοίωνη αύξηση των εταιρικών κερδών στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και οι σχετικά χαμηλές τιμές της αγοράς έναντι των αμερικανικών μετοχών θα πρέπει να ωθήσουν το δείκτη ανοδικά κατά 15% στις 1.300 μονάδες, λέει η επενδυτική τράπεζα, η οποία θα αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη θέση στην περίπτωση μίας πτώσης 8% από τα τρέχοντα επίπεδα των 1125 μονάδων.

«Θεωρούμε ότι η σχετική αποτίμηση των μετοχών στις αναδυόμενες και τις αναπτυγμένες αγορές επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διαφορά ανάπτυξης μεταξύ των δύο περιοχών. Προβλέπουμε μάλιστα ότι αυτή η διαφορά θα διευρυνθεί κατά 60 μονάδες βάσης το επόμενο έτος, γεγονός που με τη σειρά του θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση της σχετικής αποτίμησης των αναδυόμενων αγορών έναντι των αναπτυγμένων κατά 3%», γράφει ο Garzarelli.

Ευρωπαϊκή αναθέρμανση

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης τα επιτόκια των swaps που αποτυπώνουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη την επόμενη πενταετία, που αποτελούσε τον καλύτερο δείκτη της αγοράς τον οποίο παρακολουθούσε ο πρώην Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, θα προσεγγίσει το 2%.

Πρόκειται για ένα επίπεδο που δεν έχει εμφανιστεί ξανά μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου το 2014. Η Goldman Sachs δηλώνει ότι θα σταματήσει το συγκεκριμένο trade στην περίπτωση που το επιτόκιο υποχωρήσει στο 1,5%.

Πιστωτική διαφοροποιήση

Ο πιστωτικός κύκλος των Η.Π.Α. εμφανίζεται πιο γηρασμένος και ο αντίστοιχος των αναδυόμενων αγορών είναι «νεότερος και πιο φιλικός», γράφει ο Garzarelli.

Η Goldman συνιστά την τοποθέτηση σε χρέος αναδυόμενων αγορών σε δολάρια μέσω του δείκτη J.P. Morgan EMBI Global Total Return και κατά αμερικανικών τίτλων με αξιολόγηση «Junk μέσω του δείκτη iBoxx USD Liquid High Yield.

Σε ένα τέτοιο trade η τράπεζα προτείνει τη διατήρηση 50% περισσότερων long θέσεων στα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών από το σορτάρισμα των αμερικανικών «σκουπιδιών». Εκτιμά δε ότι, ξεκινώντας από το 100, οι επιστροφές που θα έχουν οι επενδυτές μπορούν να φθάσουν το 106. Βγείτε απ’ το trade εάν η τιμή πέσει στο 96, λέει η Goldman.

Αυτή είναι μία από τις μοναδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων αναδυόμενων αγορών που – σε σχέση με τα υψηλής απόδοσης αμερικανικά χρεόγραφα – δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από τις μαζικές πωλήσεις που ακολούθησαν την εκλογική νίκη του Τραμπ.

Ασιατικό συνάλλαγμα

Ο Garzarelli προτείνει θέση long σε ένα καλάθι νομισμάτων που περιλαμβάνει την ινδική ρουπία, την ινδονησιακή ρουπία και το νοτιοκορεατικό γουάν, και την ίδια ώρα θέση short στο δολάριο της Σιγκαπούρης και το ιαπωνικό γιεν.

Βαρέα μέταλλα

Οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία λόγω της ισχυρής ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου και της δυναμικής παγκόσμιας δραστηριότητας, με την Goldman να εκτιμά ότι υπάρχει τρόπος να επωφεληθεί κάποιος από την τάση μέσω της αγοράς συναλλάγματος.

Ένα καλάθι που θα περιλαμβάνει το βραζιλιάνικο ρεάλ κατά 25%, το χιλιανό πέσο επίσης κατά 25% και το περουβιανό σολ κατά 50%, πιθανόν να έχει συνολική απόδοση 8% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές. Θα αποχωρούσαν από αυτή τη θέση σε περίπτωση που απ’ τα τρέχοντα επίπεδα υπάρξει πτώση 4%.

«Και τα τρία νομίσματα μακροπρόθεσμα έχουν ανταποκριθεί αξιόπιστα στην ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου και της εξωτερικής ζήτησης κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες», γράφει ο Garzarelli. Και προσθέτει: «επιπλέον, καθένα από αυτά έχει αποδώσει ιδιαίτερα καλά στην δεκαετία που προηγήθηκε της κρίσης, μια περίοδο που επίσης χαρακτηρίστηκε από ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη και υψηλές τιμές βιομηχανικών μετάλλων».