Τα οφέλη στην υγεία μας που προσφέρουν τα αποξηραμένα φρούτα

Ένα από τα πιο εύκολα και γρήγορα σνακ που μπορούμε να έχουμε πάντα μαζί μας είναι τα αποξηραμένα φρούτα.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς τα αποξηραμένα φρούτα έχουν μεγάλη διατροφική αξία καθώς περιέχουν υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών η οποία προκύπτει από την αφαίρεση του νερού κατά την επεξεργασία τους. Ενδεικτικά, μισό φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα περιέχουν 4,7 γραμμάρια φυτικών ινών, όμως ίδια ποσότητα φρέσκου βερίκοκου παρέχει μόλις 1,6 γραμμάρια φυτικών ινών.

Παράλληλα διατηρούν τις αντιοξειδωτικές τους ουσίες και είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9). Η ζάχαρη των αποξηραμένων φρούτων, αν και φυσική, είναι πολύ περισσότερη σε σύγκριση με ίδια ποσότητα φρέσκων φρούτων. Αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα για τα υγιή άτομα, όσοι προσέχουν το βάρος τους ή δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν πολλή ζάχαρη (π.χ. διαβητικοί) πρέπει να τα καταναλώνουν με μέτρο. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι σταφύλια παρέχει 23 γραμμάρια ζάχαρης και 104 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι σταφίδες 116 γραμμάρια ζάχαρης και 520 θερμίδες.

Για να απολαύσετε τα αποξηραμένα φρούτα στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, περιορίστε την ημερήσια κατανάλωση σε μισό φλιτζάνι την ημέρα και αναμείξτε τα με ξηρούς καρπούς. Επίσης, αποφύγετε τα αποξηραμένα φρούτα με επικάλυψη ζάχαρης (κανονική ή άχνη) ή σοκολάτας.