Σύγκρουση για φορολογικά με Ε.Ε.

*Λευτέρης Χριστοφόρου

Οι συζητήσεις κι ιδιαίτερα οι παρεμβάσεις των τεχνοκρατών της Ε.Ε. για τα θέματα Φορολογίας, Πολιτογραφήσεων και φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών καθώς και άλλα παρεμφερή, συνεχίζονται κι εντείνονται με αμείωτο ρυθμό, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και σε άλλα όργανα της Ε.Ε.

Ειλικρινά, δυσκολεύομαι να αντιληφθώ την εμμονή κάποιων κύκλων στην Ε.Ε., που επιχειρούν με ισοπεδωτικές προσεγγίσεις να καταστρέψουν ολοσχερώς τις επενδυτικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες εντός Ε.Ε.. Η επίκληση τάχατες δίκαιου ανταγωνισμού, διαφάνειας και ενιαίας φορολογικής πολιτικής είναι αστείες αιτιολογίες, είναι προφάσεις εν αμαρτίες των Ευρωπαίων.

Συμμετέχω τόσο στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου όσο και στις Επιτροπές Panama Papers και TAXE3, που δημιουργήθηκαν για πάταξη της Φοροδιαφυγής και της Διαφθοράς. Ιδιαίτερα στις δύο επιτροπές, η σκοπιμότητα της σύστασης τους και ο στόχος τους δεν είναι μόνο να ελέγξουν τις διαδρομές χρημάτων, την Φοροδιαφυγή και Φοροαποφυγή και τη διαφάνεια, αλλά περισσότερο για να πιέσουν για την ισοπέδωση της φορολογικής κι επενδυτικής πολιτικής των χωρών μελών και να τους αφαιρέσει την ευελιξία παροχής κινήτρων για προσέλκυση εταιρειών κι επενδύσεων.

Για μένα όλα αυτά είναι απαράδεκτα και προασπίσθηκα με σθένος και συνεχίζω ασταμάτητα να προβάλλω ισχυρά επιχειρήματα για να ανατρέψω την προπαγάνδα κάποιων Ευρωπαϊκών κύκλων.

ΠΡΩΤΟΝ Επισημαίνουμε με έντονο τρόπο, ότι η Ε.Ε. δεν είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη και όταν λαμβάνεις οποιαδήποτε μέτρα και μάλιστα περιοριστικά, ειδικά όταν επηρεάζουν την οικονομία μιας χώρας όπως είναι τα φορολογικά κι επενδυτικά, οφείλεις να αντιλαμβάνεσαι ότι στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη θα συνεχίσουν να ισχύουν ελκυστικά κίνητρα και το μόνο που πετυχαίνεις είναι να “σκοτώσεις” τις δικές σου οικονομίες, τις δικές σου χώρες κι ευρύτερα την ίδια την Ε.Ε..

ΔΕΥΤΕΡΟΝ Προειδοποιήσαμε ότι όσο προχωρούν και λαμβάνουν υπερφίαλα μέτρα, με επίκληση της διαφάνειας, σε βάρος χωρών μελών είτε για τη προσέλκυση εταιρειών είτε επενδύσεων, με μαθηματική ακρίβεια διώχνουν τις εταιρείες και τις επενδύσεις σε τρίτες χώρες και πιθανώς υποχρεώνουν ακόμα και τις εταιρείες της Ε.Ε. να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες τρίτες χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό κι επενδυτικό καθεστώς.

ΤΡΙΤΟΝ Τώρα, άρχισε η Ε.Ε. να ενοχλείται και με τις πολιτογραφήσεις. Τους υπέδειξα ότι η Ε.Ε. έχει πολύ πιο σοβαρά θέματα για να ενδιατρίψει και να εγκύψει παρά να ασχολείται με μερικές εκατοντάδες πολιτογραφήσεις πολιτών που αποδεδειγμένα δεν προκάλεσαν καμία ζημιά στην Ε.Ε., τουναντίον δημιούργησαν προστιθέμενη αξία, έφεραν επενδύσεις και βοήθησαν την ασθμαίνουσα Ευρωπαϊκή Οικονομία. Φυσικά ως Κύπρος προβάλλουμε το σωστό πλαίσιο μας, με αυστηρά κριτήρια, την πλήρη διαφάνεια, την ορθή διαδικασία και τον περιορισμένο αριθμό των Πολιτογραφήσεων μας.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ Προβάλλουμε το ισχυρό επιχείρημα που παραμένει αναπάντητο από τους Ευρωπαίους, για το πως ενισχύουμε την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., που σημειωτέο διαρκώς υποχωρεί Με την επιβολή υποχρεωτικού ελάχιστου φορολογικού συντελεστή σε όλες τις χώρες, με ανελαστικούς κανόνες και με αντικίνητρα στο να προσελκύουμε ξένες εταιρείες κι επενδύσεις στην ΕΕ, δυστυχώς η Ευρώπη κινείται αντίθετα με την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της οικονομίας της. Θεωρώ κατάντημα για κάποιους Ευρωπαίους να επιδιώκουν υποχρεωτική αύξηση των φορολογιών των εταιρειών και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, όταν γνωρίζουν ότι αυτή η πολιτική οδηγεί σε καταστροφικά οικονομικά αδιέξοδα. Η πολιτική της Ε.Ε. έπρεπε να είναι, ακόμη χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές σε επιχειρήσεις και πολίτες γιατί η πραγματική οικονομία το επιβεβαίωσε μέσα από τις οικονομικές κρίσεις, ότι μόνο έτσι οδηγείσαι σε Ανάπτυξη, Νέες Θέσεις Εργασίας κι Ευημερία των Πολιτών.

Δηλαδή, κοντολογίς, με αυτά που επιχειρεί η Ε.Ε. το μόνο που θα πετύχει θα είναι να φορολογήσουμε και να διώξουμε τις εταιρείες από την ΕΕ και να τις οδηγήσουμε στους Ανταγωνιστές μας που είναι η Αμερική και η Ασία και σε αυτές θα προστεθεί και η Μεγάλη Βρετανία.

ΠΕΜΠΤΟΝ Λυπούμαι να τονίσω ότι όλες οι προτάσεις των Ευρωπαίων Τεχνοκρατών και αξιωματούχων είναι προτάσεις για να αποδυναμωθούν οι Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες των χωρών της Ε.Ε. που είναι σε πλεονεκτική θέση γιατί απέκτησαν εμπειρία κι εξειδίκευση, όπως η Κύπρος, η Μάλτα κ.α, και τούτο θα αποβεί σε βάρος της ΕΕ και μόνον και προς όφελος των ανταγωνιστών.

ΕΚΤΟΝ Το επιχείρημα μας είναι ισχυρό και ξεκάθαρο Εάν, κύριοι της ΕΕ, επιθυμείτε επί παραδείγματι να επιβάλετε Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών στην ΕΕ, ελάχιστο φορολογικό συντελεστή ή άλλα ανάλογα μέτρα, τότε και μόνον τότε μπορείτε να τα εφαρμόσετε εάν εφαρμοσθεί σε όλες τις χώρες διεθνώς για να υπάρξει δίκαιος ανταγωνισμός. Διαφορετικά, σταματείστε να αυτοπυροβολείσθε.

Παρά το ότι είμαστε μικρή χώρα, πιστεύω ακράδαντα ότι όταν διεκδικείς με πειθώ, επιχειρήματα και αξιοπιστία τα δίκαια σου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην νικήσεις και τα συμφέροντα και τις σκοπιμότητες. Είμαι πεπεισμένος και για τα ευαίσθητα ζητήματα των Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Επενδύσεων στο τόπο μας, θα πετύχουμε το στόχο μας και η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι ένα ισχυρό Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών, που τούτο αποβαίνει πρωτίστως προς όφελος και της Ε.Ε.

* Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ.