ΠτΔ: Οι συνεχείς επιτυχίες του ΤΕΠΑΚ αντανακλούν το πολυσήμαντο έργο που επιτελείται

Οι συνεχείς επιτυχίες του ΤΕΠΑΚ αντανακλούν το πολυσήμαντο έργο που επιτελείται και αντανακλούν το επίπεδο της εκπαίδευσης που παρέχεται και την αξία των φοιτητών του, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του  κατά την τελετή αποφοίτησης στο ΤΕΠΑΚ.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου:

“Είναι πραγματικά ιδιαίτερη η χαρά μου που παρευρίσκομαι απόψε μαζί σας προκειμένου να τιμήσουμε τα νέα παιδιά που σήμερα αποφοιτούν και να αναδείξουμε το σημαντικό έργο που επιτελείται στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Αγαπητοί απόφοιτοι,

Σε λίγα λεπτά θα κρατάτε το πτυχίο σας.

Η αποψινή βραδιά σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός κύκλου σπουδών που αναμφίβολα, όποια και αν είναι η μελλοντική σας πορεία, θα είναι πάντοτε ένας καθοριστικός παράγοντας.

Αυτό που πετύχατε είναι δικό σας επίτευγμα για το οποίο εμείς, η πολιτεία, το πανεπιστήμιο, η οικογένεια σας και η κοινωνία εν γένει, είμαστε περήφανοι.

Είμαστε περήφανοι διότι βλέπουμε στο πρόσωπο σας μία νέα γενιά επιστημόνων, ικανών και εξοπλισμένων με τα καλύτερα εφόδια για να διεκδικήσουν το βέλτιστο για τον εαυτό τους και για τον τόπο μας.

Το πτυχίο ορίζει τις γνώσεις που έχετε αποκτήσει και τις ακαδημαϊκές εμπειρίες που έχετε υιοθετήσει. Κυρίως, όμως, το πτυχίο ορίζει ένα μέρος της δικής σας ταυτότητας για το οποίο μπορείτε και δικαιούστε να είστε περήφανοι. Είναι ένα εφόδιο που δικαίως σας ενισχύει με αυτοπεποίθηση και υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Γι’ αυτό και θερμά σας συγχαίρω.

Η παρουσία μου στην τελετή αποφοίτησης συνιστά μία οφειλόμενη τιμή για το ΤΕΠΑΚ διότι είναι ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και διαρκώς αναβαθμιζόμενο Πανεπιστήμιο που καθημερινά βελτιώνει τη θέση του στον ιδιαίτερα απαιτητικό ακαδημαϊκό κόσμο.

Οι συνεχείς επιτυχίες του ΤΕΠΑΚ αντανακλούν το πολυσήμαντο έργο που επιτελείται. Αντανακλούν το επίπεδο της εκπαίδευσης που παρέχεται και την αξία των φοιτητών του.

Η επιτυχία του ανταποκρίνεται επίσης στις προσδοκίες της κοινωνίας διότι προωθώντας τις θεμιτές υψηλές φιλοδοξίες συμβάλλει στη δημιουργία μίας πατρίδας ακόμη πιο πλούσιας σε γνώσεις, πιο σύγχρονης, καινοτόμας, περισσότερο ανταγωνιστικής.

Το ΤΕΠΑΚ διανύει μία περίοδο κατά την οποία αναπτύσσεται και προοδεύει με ρυθμούς πρωτόγνωρους.

Θα ήθελα για αυτό να συγχαρώ πρώτα απ όλα τις Αρχές του Πανεπιστημίου που σε κάθε τους βήμα αναδεικνύουν το όραμα τους, το όραμα μας, για ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα υψηλών προδιαγραφών και στενά συνδεδεμένο με τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας μας.

Γνωρίζουμε πως το ΤΕΠΑΚ έχει θέσει ως στόχο την ενίσχυση των γνωστικών αντικειμένων και ειδικοτήτων που σήμερα προσφέρει.

Εμείς, ως Κυβέρνηση, υιοθετούμε αυτούς τους στόχους καθώς διακρίνουμε πως η παρουσία του Πανεπιστημίου στη Λεμεσό, έχει διευρύνει τους αναπτυξιακούς ορίζοντες ολόκληρης της πόλης και επαρχίας, αλλά και της Κύπρου γενικότερα.

Ταυτόχρονα συμβάλλει τα μέγιστα στην προσφορά ευκαιριών στους νέους μας να σπουδάσουν την επιστήμη της επιλογής τους στην ίδια τους τη χώρα.

Επενδύουμε στην ανάπτυξη των πανεπιστημιακών υποδομών και αποτελεί ευτυχή συγκυρία το γεγονός πως οι υποδομές του ΤΕΠΑΚ, επεκτείνονται και καλύπτουν όλο και μεγαλύτερο φάσμα των εκπαιδευτικών αναγκών του ιδίου του Πανεπιστημίου αλλά και της Κύπρου.

Θα πρέπει όμως να αναγνωρίσω πως η οικοδόμηση δυναμικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, είναι μία μόνο από τις παραμέτρους που οφείλουμε να αναδείξουμε.

Το μείζον είναι να πετύχουμε συνθήκες βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης στον τόπο μας, διότι μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες προοπτικές, νέες θέσεις εργασίας και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στην ίδια μας την πατρίδα, τους σημερινούς απόφοιτους και όσους ακολουθούν.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ευχάριστο το γεγονός πως η χώρα μας βρίσκεται πια σε φάση δυναμικής ανάπτυξης, ακολουθώντας ρυθμούς που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρσι οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν 4%, ευελπιστούμε ότι και φέτος θα είναι το ίδιο και οι μακροοικονομικοί δεν προβλέπεται να είναι κατώτεροι του 3%, Είναι σημαντικό να πετυχαίνεις ρυθμούς ανάπτυξης, να ελκύεις επενδύσεις διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και αυτές οι νέες θέσεις εργασίας, υψηλά αμειβόμενες, δεν είναι παρά για σας τους πτυχιούχους, και αυτό είναι υποχρέωση της Πολιτείας και είναι κάτι που το νιώθουμε ως καθήκον για αυτό και προσπαθούμε για αυτό και εργαζόμαστε και για αυτό νιώθουμε ικανοποίηση, διότι με τη συνέργεια όλων έχουμε κατορθώσει από τη μιζέρια και τον κίνδυνο της χρεοκοπίας να είμαστε σήμερα μια χώρα που στέκεται στα πόδια της και μπορεί να αντικρίζει τον κάθε Ευρωπαίο ή οποιονδήποτε άλλο με περηφάνια και αυτοπεποίθηση.

Έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος πως το μέλλον βρίσκεται στην έρευνα και την καινοτομία, μέσω των οποίων δημιουργούμε προοπτικές εργοδότησης σε ποιοτικές θέσεις εργασίας αντάξιες των προσόντων των αποφοίτων μας.

Ο στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε και να κατοχυρώσουμε το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο το οποίο θέλουμε να αναδειχθεί και να αναγνωριστεί στο τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην προσπάθεια μας αυτή και θα ήθελα να εξάρω την επιτυχημένη συμμετοχή του σε 29 διασυνοριακά έργα του Ορίζοντα 2020 στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, έχοντας μέχρι σήμερα εξασφαλίσει χρηματοδότηση της τάξης πέραν των €40 εκ., από ό,τι έχει λεχθεί και από τον Πρύτανη.

Όσον αφορά τη σχετική δράση “TEAMING” για τη δημιουργία η αναβάθμιση υφιστάμενων Οργανισμών σε Κέντρα Αριστείας σε Έρευνα και Καινοτομία, το ΤΕΠΑΚ ήδη συμμετέχει στη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας RISE, μαζί με τα άλλα δύο Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου.

Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης, το ΤΕΠΑΚ είναι ο συντονιστής δυο άλλων προτάσεων που έχουν περάσει την πρώτη φάση αξιολόγησης.

Οι προτάσεις διεκδικούν χρηματοδότηση της τάξης των €15 εκ. η κάθε μια, και σε περίπτωση που εγκριθούν, όπως πράξαμε και σε άλλες περιπτώσεις, θα λάβουν και ισόποση χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση, σε περίοδο 15ετίας.

Όσον αφορά τα έργα αναβάθμισης των υποδομών του Πανεπιστημίου, είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί έργα τα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν και την Πανεπιστημιακή Κλινική Αποκατάστασης, την οποία πρόσφατα εγκαινιάσαμε.

Η Κλινική Αποκατάστασης αποτελεί το πρώτο κτήριο που κατασκευάστηκε στον Β’ Πόλο Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και συνιστά ένα πρωτοποριακό έργο, καθώς είναι η πρώτη δημόσια Κλινική Αποκατάστασης στην Κύπρο, η οποία είναι μάλιστα ενταγμένη στο πλαίσιο του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης του ΤΕΠΑΚ.

Την ίδια στιγμή βρίσκεται υπό εξέλιξη η δέουσα προετοιμασία για έναρξη κατασκευής νέων έργων, όπως η επέκταση του κτιρίου Διοίκησης, η ανέγερση κτηρίου για τη Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης και η ανέγερση κτηρίου για το τμήμα Καλών Τεχνών.

Την ίδια ώρα αποφασίσαμε όπως αναθεωρήσουμε το τοπικό σχέδιο Κάτω Πολεμιδιών, το οποίο καλύπτει τον οικισμό Βερεγγάρια, κατά τρόπο που θα επιτρέπει την αξιοποίηση και χρήση μέρους του συγκεκριμένο τεμαχίου για αναγκαίες υποδομές του ΤΕΠΑΚ, ιδιαίτερα σε φοιτητικές εστίες, σε χώρους εκγύμνασης κλπ.

Αναμένεται πως σύντομα και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών, θα υπάρξει συνδιαβούλευση με τους επηρεαζόμενους Δήμους και τους εμπλεκόμενους φορείς, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο απαραίτητος χωροταξικός σχεδιασμός των έργων υποδομής που θα αναγείρει το ΤΕΠΑΚ.

Αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι την απόλυτη εκτίμηση για το έργο που επιτελείτε αλλά και την απόλυτη στήριξη στο έργο και τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο η Διοίκηση όσο και οι Πανεπιστημιακές Αρχές.

Λόγω της παρουσίας καθηγητών από το Ισραήλ, επιτρέψτε μου να απευθύνω λίγα λόγια στα αγγλικά.

Taking this opportunity, it would be an omission on my behalf if I did not extend a warm welcome to Professor Finger, Former Rector of Ben Gurion University and to Professor Kost and Dr Cohen, Professor of Chemical and Biomedical Engineering and Head of the Nursing Department of Ben Gurion University respectively.

Their presence is a testament of the mutually beneficial partnership that the Cyprus University of Technology and the Ben Gurion University have developed, in the fields, amongst others, of biomechanics, chemical engineering and nursery.

I have no doubt that this excellent co-operation will further expand and flourish in new areas of collaboration, to the best interest of the students of both Universities.

Αγαπητοί απόφοιτοι,

Αυτή η βραδιά θα είναι για πάντα χαραγμένη στη μνήμη σας διότι σήμερα ως πτυχιούχοι επιστήμονες θα μπορείτε εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα προσόντα, να αντιμετωπίσετε το μέλλον σας. Η δική μου έκκληση είναι να επιδιώκετε διαρκώς να πετύχετε τα όνειρα σας και να πιστεύετε στις δυνατότητες σας.

Στη διαδρομή σας ενδεχόμενα να συναντήσετε και αποτυχίες. Μην απογοητεύεστε. Η προοπτική και το μέλλον είναι δικά σας, διότι έχετε τα εφόδια, έχετε τη νεότητα, έχετε τη θέληση – και πρέπει να την έχετε – για να πετύχετε και θα πετύχετε προς όφελος και των ιδίων και ειδικότερα της πατρίδας μας.

Σας συγχαίρω για άλλη μια φορά ευχόμενος ό,τι καλύτερο στη ζωή σας.”