ΠτΔ: Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για λύση του Κυπριακού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη σήμερα στον πανηγυρικό εσπερινό για την Ημέρα Μνήμης Λύσης,  στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδόμου στη Δρομολαξιά. Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος τόνισε ” Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για λύση του Κυπριακού”.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου:

“Αποδεχόμενος, σήμερα στον πανηγυρικό εσπερινό, ως ευλογία την επίδοση της Εικόνας Της Παναγίας Ελεούσας της Λύσης, θα ήθελα να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου, για τη ξεχωριστή αυτή τιμή προς το πρόσωπο μου.

Λυσιώτες , Λυσιώτισσες,

Οι κατεχόμενοι Δήμοι σε αντίξοες συνθήκες, αναδεικνύονται σε φορείς εγρήγορσης και επαγρύπνησης, για τη λύτρωση της πατρίδας μας από την Τουρκική στρατιωτική κατοχή, και την αποκατάσταση των καταπατημένων δικαιωμάτων του λαού μας.

Παρευρισκόμενος σήμερα μπροστά στις τόσες γενεές Λυσιωτών θα ευχόμουν να ήμουν σε θέση να έφερνα καλά μαντάτα. Να έλεγα ότι έφτασε επιτέλους η ώρα της επιστροφής. Να έλεγα επιτέλους σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποκαθιστώνται και ότι ως Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε κατορθώσει επιτέλους να περάσουμε το πνεύμα, το μήνυμα, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ και όλοι ανεξαίρετα οι Κύπριοι να ζούμε σε ασφάλεια, οι πρόσφυγες να επιστρέψουν με ασφάλεια και οι μέλλουσες γενεές να έχουν προοπτική.

Γνωρίζετε καλά τα όσα έχουν συμβεί στην Ελβετία. Η δική μας πλευρά με έντονο το αίσθημα και την επιθυμία να εξευρεθεί επιτέλους μια λύση που να τερματίζει την απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση, να τερματίζει την κατοχή και την εξάρτηση της πατρίδας μας από τρίτες χώρες κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια.

Εξήντλησε κάθε όριο ανθρώπινης δυνατότητας αλλά και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, πλην όμως, η αδιαλλαξία και η ακαμψία της άλλης πλευράς και η επιθυμία της Τουρκίας να ελέγχει όχι μόνο τα κατεχόμενα αλλά ολόκληρη την πατρίδα μας, οδήγησε στο ναυάγιο του Κραν Μοντανα.

Εκείνο που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να επιμένουμε στο να εξευρεθεί μια λύση που θα διασφαλίζει ότι δεν θα είμαστε υποδεέστεροι των υπολοίπων Ευρωπαίων. Ότι δεν θα υπηρετούμε συμφέροντα τρίτων, ότι δεν θα μετατραπούμε σε προτεκτοράτο της όποιας τρίτης δύναμης και εννοώ βεβαίως της Τουρκίας.

Δεν μπορεί να επιβιώσουμε με εγγυητές εκείνους που μας κατέκτησαν. Μια ευρωπαϊκή χώρα δεν χρειάζεται εγγυήσεις, δεν χρειάζεται την παρουσία τουρκικού στρατού και δεν χρειάζονται τα όποια μονομερή από οποιονδήποτε δικαιώματα επέμβασης. Υπάρχουν μηχανισμοί της Ευρώπης και μηχανισμοί των Ηνωμένων Εθνών και γενικότερα υπάρχουν εκείνες οι συνθήκες που δεν αφήνουν σε κανένα αμφιβολία ότι μετά από τόσα χρόνια αυτό που όλος ο λαός θέλει, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, είναι να ζήσουμε ειρηνικά σε μια πατρίδα που δεν θα είναι διαιρεμένη αλλά επανενωμένη. Που ο ένας θα σέβεται τα δικαιώματα του άλλου και που θα μας επιτρέπει επιτέλους να κτίσουμε όλοι μαζί το μέλλον μας και να νιώθουμε όλοι ασφάλεια.

Έχουμε καταβάλει και επιδείξει κατανόηση για τις ευαισθησίες τους. Δεν δικαιολογούντο οι αξιώσεις μιας 3ης χώρας, της Τουρκίας, για συνέχιση των εγγυήσεων και μετά από μια δεκαπενταετία ή δεκαετία αναθεώρηση και όχι τερματισμό των εγγυήσεων. Μετονομασία των εγγυήσεων από συνθήκες εγγυήσεως σε συνθήκες εφαρμογής. Είναι αδιανόητο, την ίδια ώρα, να ζητούν στρατιωτική βάση με την παραμονή εσαεί στρατού στην Κύπρο.

Γιατί χρειαζόμαστε στρατεύματα; Η απάντηση ήταν για να μας διαφυλάξουν από εξωτερικούς κινδύνους. Αλλά από πού κινδυνεύουμε; Από πού αλλού κινδυνεύουμε; Κινδυνεύουμε από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ισραήλ, το Λίβανο, τους Παλαιστίνους και τις άλλες γειτονικές μας χώρες που απολάβουμε εξαιρετικών σχέσεων;

Δεν μπορούσαν να εκφράσουν αν ήθελαν την βούληση ότι η Τουρκία είναι στο πλευρό της Κύπρου και αν τυχόν δεχθεί την όποια εξωτερική απειλή θα παρέμβει για να την προστατέψει; Δυστυχώς όμως, άλλες ήταν οι βουλές της Άγκυρας. Ο έλεγχος ολοκλήρου της πατρίδας μας.

Αυτό που προσπαθούμε, και θέλω να μεταδώσω, είναι ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση, προς τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος για πρώτη φορά κατενόησε την σημασία της εμμονής μας να μην είμαστε ελεγχόμενοι από τρίτους. Αλλά και προς την Ευρώπη και τον ισλαμικό κόσμο και προς όλα τα φίλα κράτη.

Μέχρι την ώρα που θα γίνει κατορθωτό να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Το ξέρω ότι ο αγώνας είναι διπλός. Ο ένας ενάντια στον χρόνο που καταγράφει τετελεσμένα και ο άλλος ενάντια στην δημιουργία τετελεσμένων με τη συντομότερο δυνατό εξεύρεση λύσης. Μια λύση όμως που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον τελικό αποδέκτη , τον λαό μας.

Σας ευχαριστώ για τη τιμή και θέλω να πιστεύω ότι όλοι μαζί θα κατορθώσουμε αυτό που για 43 χρόνια δίνουμε αγώνα.

Εύχομαι ότι καλύτερο σε όλους τους Λυσιώτες.

Σας ευχαριστώ”.