ΠτΔ: Η κοινωνία διψά για το καινούργιο, το καινοτόμο, το εκσυγχρονιστικό

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την εκδήλωση της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων ΝΕΔΗΣΥ για τα 30χρονα της

Φίλες και φίλοι,

Είναι χαρά μου να βρίσκομαι μαζί σας, μαζί με το πιο ζωντανό κομμάτι της νεολαίας μας, τους επιστήμονες της ΝΕΔΗΣΥ, οι οποίοι με την καθημερινή τους συμμετοχή στα κοινά προσδίδουν στην οργάνωση σας, μία ξεχωριστή θέση στην κοινωνία μας. Την κοινωνία που διψά για το καινούργιο, το καινοτόμο, το εκσυγχρονιστικό.

Βλέποντας όλους εσάς είμαι ακόμη πιο σίγουρος πως με τέτοιο ανθρώπινο δυναμικό μπορούμε να πάρουμε τη χώρα μας ακόμη πιο ψηλά.

Ως πολιτική ηγεσία έχουμε απέναντι σας μία μεγάλη υποχρέωση:

Να σας δώσουμε τις ευκαιρίες που χρειάζεστε, να δημιουργήσουμε το περιβάλλον που θα σας επιτρέψει να αναπτύξετε τις ικανότητές σας, να αξιοποιήσετε τι γνώσεις σας, να δημιουργήσετε στον τόπο μας, για τον τόπο μας.

Φίλες και φίλοι,

Αποτελεί διαπίστωση μου πως πολλοί τομείς στον τόπο μας χρειάζονται μεταρρύθμιση εκ βάθρων.

Αυτή είναι μία διαπίστωση στην οποία έχω καταλήξει πέραν πάσης αμφιβολίας ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη τραγική μας εμπειρία με την οικονομική κρίση, η οποία θα μπορούσε να είχε τινάξει στον αέρα το μέλλον όλων μας, εάν δεν αναλαμβάναμε τα ηνία και με σκληρές αλλά αναγκαίες αποφάσεις, να οδηγούσαμε τη χώρα από την καταστροφική πορεία που ακολουθούσαμε, στον δρόμο της ανάπτυξης που σήμερα βρισκόμαστε.

Την ίδια, όμως, ώρα διαπιστώνω πως καμιά αλλαγή δεν είναι εύκολη, ιδιαίτερα εάν πρόκειται να επηρεάσει καθεστηκυίες συμπεριφορές και συντεχνιακά συμφέροντα.

Ως παράδειγμα, ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω τις αντιδράσεις που προκαλεί η μεγάλη μεταρρύθμιση που επιχειρούμε στην παιδεία μας με την κατάργηση του απηρχαιωμένου καταλόγου διοριστέων και αντικατάσταση του από ένα αξιοκρατικό, σύστημα αξιολόγησης όλων όσοι στο μέλλον θα κληθούν να διδάξουν στα παιδιά και τους νέους μας.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Όλοι παρακολουθούν τις αντιδράσεις που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ακόμη, στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ αλλά και άλλων μεταρρυθμίσεων που τροχοδρομούμε.

Τα πιο πάνω σε καμία περίπτωση δεν τα αναφέρω ως άλλοθι για αποδοχή της παρούσης κατάστασης.

Το αντίθετο. Τα επισημαίνω γιατί πρέπει να ευρισκόμαστε σε εγρήγορση και εμείς ως Κυβέρνηση να δημιουργούμε διαρκώς τις προϋποθέσεις ανάπτυξης των προοπτικών στη χώρα μας. Να εμπνέουμε και όχι να καθηλωνόμαστε στα παραδοσιακά και ξεπερασμένα.

Φίλες και φίλοι,

Τα τελευταία χρόνια κάναμε σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές σε πολλούς τομείς στον τόπο μας. Είμαστε, όμως, στην αρχή γιατί η πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον ρόλο των νέων.

Για αυτό και ήδη από τον περασμένο Μάιο υιοθετήσαμε την Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία, γιατί όπως και τότε είχα αναφέρει «μία κοινωνία που δεν επενδύει στη νέα γενιά, είναι μία κοινωνία χωρίς μέλλον… και το μέλλον θα το διαμορφώσουμε σήμερα, μαζί με τους νέους μας που θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

Η Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία είναι το πρώτο, τεκμηριωμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη των δράσεων που αφορούν τους νέους μας.
Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο έγγραφο πολιτικής, στο οποίο καταγράφονται συγκεκριμένα και με ακρίβεια όχι μόνο οι στόχοι και το όραμα της πολιτείας για τη νεολαία, αλλά καθορίζει τους τρόπους επίτευξης των στόχων και τις μεθόδους παρακολούθησης της προόδου.

Επιδίωξη μας είναι να εφαρμόσουμε μία νέα στρατηγική η οποία θα είναι απολύτως προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες των νέων, θα τους στηρίζει και θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην ένταξή τους, σε όλο το φάσμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων του τόπου μας.

Φίλες και φίλοι,

Κύριο μέλημα της Κυβέρνησής μας από την αρχή της θητείας της ήταν να άρουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος για να δημιουργήσουμε μια πιο ποιοτική και αποτελεσματική παιδεία:

• Μετά από συζητήσεις σχεδόν τριών δεκαετιών, υιοθετήθηκε και εφαρμόζεται επιτέλους – όπως προείπα- νέα νομοθεσία για την εισαγωγή ενός νέου, αδιάβλητου και αξιοκρατικού συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση.

• Ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι νέοι Κανονισμοί, που εκσυγχρονίζουν συνολικά τη λειτουργία των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

• Καταργήθηκε ο προβληματικός θεσμός του Ενιαίου Λυκείου και διαμορφώθηκε ένα νέο, σύγχρονο Λύκειο με κατευθύνσεις επιλογής μαθημάτων σε τομείς αιχμής.

Αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, ξεκίνησε η εφαρμογή προγράμματος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση όλων των σχολείων της Κύπρου, που θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και στην εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Υλοποιήσαμε παράλληλα μία σειρά μεγάλων μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής των νέων μας.

Ενδεικτικά αναφέρω πως έγκαιρα υλοποιήσαμε την πρότασή μας για αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς και μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 από τους 24 μήνες.

Από την αρχή της διακυβέρνησής μας, θέσαμε ως στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στο οποίο οι νέοι άνθρωποι, με τις καινοτόμες ιδέες μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος να εργαστούν.

Με πρωτοβουλία της Προεδρίας, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής μεταρρύθμισης ετοιμάσαμε τη Δήλωση Πολιτικής για την Επιχειρηματικότητα με στοχευμένες δράσεις για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα λεγόμενα start ups.

Πολύ σημαντική δράση στον τομέα αυτό, των νεοφυών επιχειρήσεων, συνιστά η ψήφιση από τη Βουλή των φορολογικών κινήτρων για επένδυση σε νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ακολούθησε η κατάθεση νομοσχεδίου για διευκόλυνση της δημιουργίας εταιριών μέσα από Πανεπιστήμια (University spin-offs), καθώς, η διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματική δραστηριότητα είναι το ζητούμενο μας, έτσι ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην πραγματική οικονομία.

Έχουμε ταυτοχρόνως πλήρη επίγνωση του γεγονότος πως το μέλλον βρίσκεται στην έρευνα και την καινοτομία, μέσω των οποίων δημιουργούμε προοπτικές εργοδότησης σε ποιοτικές θέσεις εργασίας αντάξιες των προσόντων των αποφοίτων μας.

Όπως γνωρίζετε η Κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου ως βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο. Απώτερος σκοπός είναι η συνεισφορά στη διαφοροποίηση της οικονομίας μας και η μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης.

Ένα πεδίο δηλαδή, στο οποίο εσείς οι νέοι θα έχετε το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτύξετε τις πρωτοβουλίες σας. Ετοιμάζουμε νέο πλαίσιο κριτηρίων και κινήτρων με το οποίο σύντομα θα βγούμε σε προσφορές για πιθανούς επενδυτές.

Επί πλέον, ήδη μελετούμε την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Έχουμε ετοιμάσει νομοσχέδια για να αλλάξουμε τις δομές στον δημόσιο τομέα και τις αξιολογήσεις του προσωπικού του και βεβαίως διαρκώς αναζητούμε τρόπους για να καταστήσουμε πιο αποτελεσματικές τις συνέργιες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς αμοιβαίο όφελος.

Φίλες και φίλοι,

Για να μπορούμε να κοιτάζουμε στα μάτια τη νέα γενιά, θα πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να επιλυθεί το μεγάλο εθνικό μας θέμα.

Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους οι γενιές που έρχονται, και είναι ως εκ τούτου το πρώτο μας καθήκον να τους προσφέρουμε μία πατρίδα ασφαλή και ευημερούσα.

Μία πατρίδα πρότυπο για την περιοχή μας και μοντέλο λειτουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία συνιστά το προνομιακό μας πεδίο λειτουργίας. Μία πατρίδα που θα σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών του και θα λειτουργεί αρμονικά με άλλα κράτη στο διεθνές γίγνεσθαι και θα είναι αποτελεσματικό στη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με κάθε τρόπο, αποφεύγοντας τη συγκρουσιακή ρητορική, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου και ως γνωστόν έχω μεταφέρει στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, τόσο με επιστολή όσο και διά ζώσης την θέση μου.

Αυτό που διεκδικούμε είναι αυτή τη φορά ο διεθνής παράγοντας, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να συμβάλουν στην καλύτερη προετοιμασία μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τα ίδια αδιέξοδα που προκάλεσε η τουρκική στάση στο Κραν Μοντανά.

Παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτή την προσπάθεια και θέλω να διαβεβαιώσω τον κάθε ένα πως γνωρίζω πολύ καλά τα όρια του συμβιβασμού, τα όρια που η εθνική αξιοπρέπεια επιβάλλει.

Στο πλαίσιο αυτό κινούμαστε σε διάφορα επίπεδα:

• Μόλις την περασμένη Δευτέρα οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας προσυπέγραψαν μαζί με άλλους συναδέλφους τους από άλλες 22 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το νέο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας για θέμα άμυνας ασφάλειας.

Πρόκειται για ένα νέο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επιτρέψει στη χώρα εντασσόμενη στον σκληρό της πυρήνα να ενισχύσει ακόμη περισσότερη την ασφάλεια της έναντι κινδύνων κάθε μορφής ενώ δημιουργεί και στέρεο υπόβαθρο για να στηρίξουμε ακόμη πιο πειστικά την επιχειρηματολογία μας για κατάργηση των εγγυήσεων.

• Ενισχύουμε καθημερινά την ρηξικέλευθη πολιτική μας με τις τριμερείς συναντήσεις, πάνω στις οποίες στηρίζουμε και αναβαθμίζουμε καθημερινά τη συνεργασία μας με όλες τις χώρες της περιοχής, συνδέοντας αυτές τις πρωτοβουλίες με στρατηγικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια και την ασφάλεια.

• Στις αρχές Δεκεμβρίου θα ευρίσκονται στη Λευκωσία οι ηγέτες επτά Μεσογειακών Χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συνόδου της λεγόμενης Med 7. Των μεσογειακών δηλαδή χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα και αναζητούν κοινές λύσεις.
Φίλες και φίλοι,

Για να πετύχουμε τον στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας θα πρέπει όλες μας οι ενέργειες να είναι απόλυτα τεκμηριωμένες και να εστιάζουν στον μεγάλο στόχο που είναι η απαλλαγή από την κατοχή και η δημιουργία ενός κράτους ικανού να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών του.

Σε αυτό τον στόχο παραμένουμε προσηλωμένοι και επίμονοι.

Σας ευχαριστώ.