Πρωτοφανές το ράλι της Apple προς το $1 τρισ.

Ασύλληπτο. Πρωτοφανές. Αυτές είναι δύο λέξεις με τις οποίες μπορείς να περιγράψεις το ράλι της Apple προς το 1 τρισ. δολάρια.

Ορίστε κι ένας ακόμη όμως χαρακτηρισμός για το ράλι αυτό: απολύτως φυσιολογικό.

Χωρίς καμία πρόθεση να μειωθεί η τεράστια επιτυχία της Apple, η οποία στα 950 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίηση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, είναι πιο κοντά στο επίπεδο-ορόσημο του ενός τρισ. από ότι έχει φτάσει ποτέ οποιαδήποτε άλλη αμερικανική εταιρεία.

Όμως σε έναν κόσμο όπου 20 τρισ. δολάρια έχουν “πέσει” στις αγορές μετοχών μέσα σε μόλις μια δεκαετία, αυτό που θα ήταν απίστευτο θα ήταν να ΜΗΝ έχει πιάσει κανείς 13ψηφιο αριθμό στην κεφαλαιοποίηση.

Αυτή τη στιγμή ο τεχνολογικός κολοσσός αποτελεί το 4,2% του S&P 500. Είναι μεγάλο ποσοστό, όμως δεν προσεγγίζει καν το προηγούμενο ρεκόρ. Για την ακρίβεια, το “ειδικό βάρος” της Apple είναι οριακά άνω του μέσου όρου για την μεγαλύτερη εταιρεία της αγοράς, μετρώντας από το 1980 και μετά.

Δεν πρόκειται για επιχείρημα κατά της εξαιρετικής επιτυχίας της Apple. Πρόκειται για παρατήρηση που έχει να κάνει με το ότι η χρηματαγορά έχει εξελιχθεί σε ένα μέρος όπου εταιρείες τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι πλέον πολύ πιο φυσιολογικό να υπάρχουν.

Αν δε σας πείθει η ύπαρξη άλλων τριών κολλοσών υπερ-κεφαλαιοποίησης αξίας άνω των 700 δισ. δολαρίων αυτή τη στιγμή, τότε κάνετε τη σύγκριση σε΄οτι αφορά τα κέρδη. Τα κέρδη της Apple αυτή τη στιγμή βρίσκονται μόλις στο ένα τρίτο από ότι της Microsoft το 2000.

Ο πληθωρισμός παίζει επίσης μεγάλο ρόλο. “Είναι αναπόφευκτο οι εταιρείες να πιάνουν το ένα τρισ., όπως επίσης θα είναι αναπόφευκτο κάποτε εταιρείες να αξίζουν 2 ή και 10 τρισ. δολάρια”, δήλωνει ο Ριτς Βάις, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και διαχειριστής χαρτοφυλακίων της American Century Investmens.

Αν αφαιρερούσε κανείς την Apple από τον S&P 500, αυτό θα μείωνε την ανάπτυξη του δείκτη-βαρόμετρου της Wall Street κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2017. Παρότι το “ειδικό βάρος” της λοιπόν είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε σύγκριση με αντίστοιχες εταιρείες (μέχρι και το 1991), ουσιαστικά η τυπική απόκλιση είναι 1 προς 1 από το μέσο όρο, όταν αφαιρούμε τους κολοσσούς από τον S&P. Με άλλα λόγια, η πορεία που καταγράφει η Apple είναι ευθυγραμμισμένη με “την ιστορία” της αγοράς.