Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Διαβάστε εδώ όλα τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων:

Σημερινή: Με τίτλο «Κάνει φτερά η κυριαρχία» και γράφει ότι φέρνει στο φως τον τρόπο κατανομής των εξουσιών και της κυριαρχίας, η οποία σπάει στα τρία και πως η Τουρκία θα μπορεί μετά τη λύση αφενός να ενσωματώνει οικονομικά το βόρειο τμήμα και, αφετέρου, να «βραχυκυκλώσει» την ΕΕ μέσα από τις συνθήκες του εμπορίου. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τουλάχιστον αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ, το χρέος της τ/κ κοινότητας που ανέρχεται στα 17 δις και η ε/κ κοινότητα θα αναλάβει το δικό της χρέος. Σε άλλο θέμα για το Συνεργατισμό, γράφει πως ο διαχειριστικός έλεγχος “ξεσκονίζει συμβάσεις και …τάτσες.”

Φιλελεύθερος: Κύριο του θέμα «Τ/κ φόρμουλα για εδαφικό» και αναφέρει ότι σκληρή και αβέβαιη θα είναι η διαπραγμάτευση που θα διεξαχθεί στην Ελβετία για το εδαφικό, καθώς οι εκατέρωθεν θέσεις φαντάζουν σήμερα αγεφύρωτες. Αλλού γράφει ότι σε ένα ομιχλώδες τοπίο έχει εισέλθει το ζήτημα των δημοτικών εκλογών, μετά και από την τελευταία απόφαση του Υπουργικού για αναβολή τους και τις εκδηλωθείσες κομματικές αντιδράσεις. Αλλού γράφει ότι προτάσεις στα μέτρα της Άγκυρας επεξεργάζεται παρασκηνιακά η Κομισιόν, η οποία, σύμφωνα με τον «Φ», εισηγείται παρασκηνιακά δικαστική συνεργασία Τουρκίας – Κύπρου δια αντιπροσώπου, είτε μέσω τρίτου κράτους είτε μέσω της Eurojust.

Μάχη: Με τίτλο «Σενάρια εδαφικού επί χάρτου» γράφει ότι συνεδριάζει σήμερα σε μία από τις κρισιμότερες συνεδρίες του το Εθνικό Συμβούλιο, μία μόλις εβδομάδα πριν από τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελβετία για συζήτηση του εδαφικού. Αλλού προβάλλει ιστορική αναδρομή στην τουρκική εισβολή και γράφει ότι στις 22 Ιουλίου 1974 τα αεροσκάφη F-84Φ Τhunderstreak της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας ήταν έτοιμα να προσβάλουν την τουρκική αποβατική δύναμη στην Κερύνεια. Σε άλλο θέμα, στις εσωτερικές της σελίδες, γράφει ότι καταβάλλεται το επίδομα τέκνου και έρχεται «η προίκα του μωρού».

Αλήθεια: Με τίτλο «Ομοσπονδιακή `ομπρέλα` σε διαφιλονικούμενες περιοχές» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ανοιχτό αφήνει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης το ενδεχόμενο η λύση στο «γόρδιο δεσμό» του εδαφικού να βρεθεί στο τέλος με μία διευθέτηση η οποία να θέτει κάποιες διαφιλονικούμενες περιοχές (πχ Μόρφου) υπό τη διοίκηση της ομόσπονδης κυβέρνησης και όχι του ενός ή του άλλου κρατιδίου. Αλλού γράφει ότι παραδίδεται στις 7 Νοεμβρίου το αναστηλωμένος Απόστολος Ανδρέας. Σε άλλο θέμα για τις δημοτικές εκλογές, γράφει ότι δεν περνά ούτε η αναβολή ούτε η μειωμένη θητεία.

Χαραυγή: Με τίτλο «Εθνικό με στόχο την ομοψυχία» αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι δύο είναι οι στόχοι του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο συγκαλείται σήμερα, πρώτον, οι κοινές αποφάσεις-συγκλίσεις για τη διαδικασία των συνομιλιών στην Ελβετία και δεύτερον, το πλαίσιο συζήτησης που θα ακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, με κύριο θέμα στην ατζέντα το κεφάλαιο του εδαφικού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη δωρεά οργάνων, σημειώνοντας ότι στους 900 υπολογίζονται οι μεταμοσχευμένοι στην Κύπρο. Αλλού γράφει για αβάσταχτη ελαφρότητα στον ενεργειακό σχεδιασμό, λέγοντας ότι ξήλωσαν το σχεδιασμό και αποδόμησαν τη στρατηγική ανάπτυξης των υδρογονανθράκων.

Καθημερινή: Με τίτλο «Τέσσερις χάρτες για εδαφικό και στρατηγικές για Ελβετία» γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι χάρτες που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» απορρέουν από τις πληροφορίες, τα σενάρια και τις στρατηγικές της κάθε πλευράς, λαμβάνοντας υπόψη τις κόκκινες γραμμές που τίθενται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ζητούμενο είναι να ανοίξει χαρτιά και χάρτες η τ/κ πλευρά, ώστε να ξεκαθαριστεί ποια εδάφη και πόσοι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στις περιουσίες μετά τη λύση, υπό ε/κ διοίκηση. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών που αναφέρει ότι είναι ικανοποιητικό το πρωτογενές πλεόνασμα.

Sunday Mail: Κύριο της θέμα «Δύο ζώνες ώρας: η νέα πραγματικότητα» και γράφει ότι η Λευκωσία, πέραν του ότι είναι η μόνη μοιρασμένη πρωτεύουσα, από σήμερα είναι πιθανόν η μόνη πόλη στον κόσμο του μεγέθους της, που έχει δύο ζώνες ώρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αστυνομία της Πάφου επιβεβαίωσε το Σάββατο τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να αιχμαλωτίσουν ένα πίθηκο που περιπλανιέται στο κέντρο της πόλης τις τελευταίες εβδομάδες. Σε άλλο θέμα γράφει για νέο εμπόδιο στο έργο που αφορά τη μαρίνα της Πάφου.