Παπαδόπουλος: Δεν έχουμε πρόβλημα Συνεργατισμού, αλλά πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος

Το ΔΗΚΟ δεν θεωρεί ότι έχουμε πρόβλημα Συνεργατισμού, αλλά πρόβλημα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, έχουμε πρόβλημα Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων, ανέφερε σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος.

“Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι ζητούμενο είναι να βρεθούν τρόποι, έτσι ώστε ο Συνεργατισμός να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση, με μια λύση που θα εξασφαλίσει τους καταθέτες, τον κύριο μέτοχο που είναι το κράτος και ο Κύπριος φορολογούμενος, αλλά και τους υπαλλήλους.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, επιμένει ότι η λύση που μπορεί να εξασφαλίσει όλες αυτές τις κατηγορίες των ενδιαφερομένων αλλά και την κυπριακή οικονομία είναι η λύση του Φορέα διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

«Το ΔΗΚΟ δεν θεωρεί ότι έχουμε πρόβλημα Συνεργατισμού αλλά πρόβλημα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, έχουμε πρόβλημα Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων και πρέπει να βρεθούν λύσεις ευρύτερες για να αντιμετωπίσουν αυτό το βασικό και σοβαρό πρόβλημα της οικονομίας», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «εγείρονται πολλά ερωτήματα από αυτά που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, πως θα προχωρήσει η πώληση των εργασιών του Συνεργατισμού και πως θα γίνει ο διαχωρισμός σε καλή και κακή τράπεζα».

«Δεν έχουμε ακούσει τίποτε το συγκεκριμένο και αναμένουμε να ακούσουμε το πιο σημαντικό από όλα, αν θα υπάρξει κόστος χρηματικό στον Κύπριο φορολογούμενο», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόσθεσε:

«Ανησυχεί το γεγονός ότι οι πιέσεις που δεχόμαστε από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πώληση του Συνεργατισμού έχουν ως πηγή ή εξήγηση και στο γεγονός ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Κεντρική Τράπεζα, στην παρούσα Κυβέρνηση και στην Διοίκηση του Συνεργατισμού».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτές οι ευθύνες βαραίνουν πρωτίστως αυτούς που διοικούσαν και διαχειρίζονταν τον Συνεργατισμό αυτά τα πέντε χρόνια αλλά και την Κεντρική Τράπεζα που είχε την ευθύνη της εποπτείας.

«Το ερώτημα είναι ποιος θα κυβερνά και ποιος θα διαχειρίζεται τον Συνεργατισμό. Το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι να πωληθεί ο Συνεργατισμός σε τρίτους. Πρέπει να έχουμε την κυβερνητική πρόταση το συντομότερο δυνατό για να την αξιολογήσουμε καθώς αυτό που μας απασχολεί είναι η λύση που θα δοθεί να εξασφαλίζει στο τέλος

της ημέρας τα συμφέροντα των Κύπριων φορολογουμένων, της κυπριακής οικονομίας και των υπαλλήλων», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και κατέληξε:

«Εμείς επιμένουμε, ότι αν είχαν δοθεί οι απαραίτητες και σωστές λύσεις πριν από πέντε χρόνια, αν είχε δημιουργηθεί ο Φορέας διαχείρισης ΜΕΔ, ο Συνεργατισμός σήμερα ίσως να μην βρισκόταν στη θέση που βρίσκεται και να υπήρχαν όλες αυτές οι δυσκολίες με τα ΜΕΔ που προκαλούν τις προβλέψεις για ζημιές».