Ο ΠτΔ και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος χαιρέτισαν τις εργασίες του Κυπρο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Φόρουμ

Στις ευκαιρίες που παρέχει εκατέρωθεν η Κύπρος και η Αίγυπτος για συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων καθώς και σε πλειάδα άλλων, αναφέρθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του Κυπρο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Φόρουμ, στη Λευκωσία.

Στην ομιλία του στο φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι ιδιαίτερη η ικανοποίηση μου που παρευρίσκομαι στο Κυπρο-Αιγυπτιακό Φόρουμ μαζί με το φίλο Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αλλά ακόμη πιο μεγάλη η τιμή που μου δίνεται η δυνατότητα να απευθυνθώ σε ένα τόσο διακεκριμένο ακροατήριο.

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση μου προς το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο, καθώς και τον Κυπρο-Αιγυπτιακό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο, για την εξαιρετική πρωτοβουλία διοργάνωσης του σημερινού φόρουμ.

Και, βεβαίως, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους παρευρισκομένους για την εδώ παρουσία σας, η οποία καταδεικνύει πως οι επιχειρηματικές μας κοινότητες στοχεύουν σε μια αμοιβαία επωφελή οικονομική, εμπορική και επενδυτική συνεργασία, η οποία με πρωτοβουλίες όπως η σημερινή εδραιώνεται και ενισχύεται περαιτέρω.

Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία τόσο του Προέδρου Σίσι όσο και εμού, αποτελεί απτή απόδειξη της ισχυρής βούλησης και της σημασίας που αποδίδουμε στην ενίσχυση και διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων Κύπρου – Αιγύπτου, ως έναν από τους βασικούς πυλώνες των ολοένα αναπτυσσόμενων διμερών μας σχέσεων.

Ως γνωστόν, οι χώρες μας απολαμβάνουν μια εξαιρετική σχέση, βασισμένη σε βαθιά εδραιωμένους πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς. Μια σχέση που αναπτύχθηκε μέσω της ιστορικά κοινής διαδρομής και συνύπαρξης μας στον ίδιο γεωγραφικό χώρο.

Μια συνύπαρξη που τα τελευταία χρόνια απέκτησε νέα δυναμική, μέσω του κοινού στόχου και οράματος περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας μας προς εξυπηρέτηση των δύο λαών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Συνεργασία, η οποία πλέον όχι μόνο διέπεται από αλληλοσεβασμό, αμοιβαία εμπιστοσύνη και αδελφικούς δεσμούς, αλλά και από μια στρατηγική συναντίληψη για τα οφέλη που αποφέρει σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Σε διμερές επίπεδο, η ιστορική σημερινή πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Κύπρο, οι εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήσαμε με τον φίλο Πρόεδρο Σίσι και η ενίσχυση του ήδη πλούσιου συμβατικού πλαισίου συνεργασίας μας, καταδεικνύουν την ισχυρή μας βούληση για επιπρόσθετη αναβάθμιση και ενίσχυση των πολιτικό-οικονομικών μας δεσμών.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η πραγματοποίηση αύριο της πέμπτης σε σειρά τριμερούς Συνόδου κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας που αποδίδουμε, ως πυλώνες σταθερότητας, στην προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε διεθνές επίπεδο, μέσω του στενού συντονισμού ενεργειών και δράσεων σε διεθνή φόρα, συνεργούμε στις προσπάθειες περαιτέρω εμβάθυνσης της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού κόσμου και την εντατικοποίηση της διεθνούς συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, με στόχο την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών στην περιοχή μας.

Μια συνεργασία που επεκτείνεται και στο Κυπριακό όσον αφορά τη συμμετοχή της Αιγύπτου σε διάφορα διεθνή φόρα, όπως τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, και την αποφασιστική της συμβολή και στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίτευξη λύσης που θα δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να προβώ σε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της ενέργειας, ως έναν από τους πλέον δυναμικούς και δημιουργικούς τομείς ανάπτυξης των σχέσεων Κύπρου – Αιγύπτου, αλλά και της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. Και αυτό, όχι μόνο γιατί οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας δημιουργούν σημαντικές προοπτικές όσον αφορά το πλέγμα της οικονομικό-επενδυτικής μας συνεργασίας, αλλά κυρίως λόγω της κοινής πεποίθησης πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και σταθερότητα της περιοχής.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να υπογραμμίσω πως όπως όλες οι δράσεις μας, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όι χώρες μας έχουν εγκαθιδρύσει ένα ισχυρό συμβατικό πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο απαρτίζεται από 35 διμερείς συμφωνίες, και από σήμερα, με αυτές που υπεγράφησαν, 38, σε τομείς όπως η αποφυγή διπλής φορολογίας, ο τουρισμός, η επιστήμη, η ανώτατη εκπαίδευση, η ναυτιλία, η υγεία και η γεωργία.

Ένα πλαίσιο το οποίο στη βάση της κοινής μας βούλησης για ενίσχυση της συνεργασίας μας, συνεχώς εμπλουτίζεται παρέχοντας νέες ευκαιρίες επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Συναφώς, χαιρετίζω τη σημερινή υπογραφή μνημονίων συναντίληψης σε νέους τομείς με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης κοινών επιχειρηματικών δράσεων, όπως της επιχειρηματικότητας, της ψηφιακής οικονομίας, των φαρμάκων και της φαρμακοβιομηχανίας.

Ακόμη, θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη μου ικανοποίηση για το γεγονός ότι κατά την αυριανή Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας θα παρακολουθήσουμε μέσω άμεσης σύνδεσης τα εγκαίνια έναρξης λειτουργίας του Συνεργατικού Δικτύου Καινοτομίας («Cyprus – Egypt – Greece Collaborative Innovation Network»). Ενός δικτύου, το οποίο αποτέλεσε μέρος του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου –Αιγύπτου–Ελλάδας, το οποίο υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο και αφορά τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων και των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε τόσο για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας μας όσο και για τις προοπτικές νέων τομέων στους οποίους η Κύπρος αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, περιλαμβανομένου του τομέα των επενδυτικών ταμείων.

Ως εκ τούτου, θα περιοριστώ στην ανάδειξη τριών τομέων που εκτιμώ ότι υπάρχουν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των μεταξύ μας συνεργασιών, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και των επενδύσεων.

Όσον αφορά τον τουρισμό υπάρχει ένα στέρεο υπόβαθρο το οποίο παρέχει τη δυνατότητα για σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου.

Σημαντικός παράγοντας στο πλαίσιο αυτό είναι η γεωγραφική μας εγγύτητα, οι καθημερινές πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και το ότι ο χρόνος και η μέθοδος επεξεργασίας των αιτήσεων για χορήγηση θεώρησης διαβατηρίων για διακίνηση προς και από την Κύπρο έχει βελτιωθεί σημαντικά, αφού σήμερα λειτουργούν δύο σημεία συλλογής αιτήσεων θεωρήσεων εισόδου, ένα στο Κάιρο και ένα στην Αλεξάνδρεια. Ενδεχόμενα στο μέλλον να απαιτηθούν και νέα σημεία για μεγαλύτερη διευκόλυνση.

Επιπλέον, καταβάλλεται προσπάθεια μέσω των αρμόδιων αρχών των δύο χωρών και οργανωτών ταξιδιών για τη βέλτιστη αξιοποίηση των συγκριτικών τουριστικών πλεονεκτημάτων που και οι δύο χώρες απολαμβάνουν, μέσω, μεταξύ άλλων, της ενίσχυσης της αεροπορικής σύνδεσης των δύο χωρών, της ενθάρρυνσης της συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας και των συνδυασμένων προγραμμάτων για επισκέπτες από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία.

Επί θεμάτων εμπορίου, παρά το γεγονός πως οι μεταξύ μας συναλλαγές μπορεί να είναι χαμηλές – και χαίρομαι γιατί παρουσιάζουν μια αυξητική τάση – δημιουργούνται πλέον οι προοπτικές και με τα τελευταία μνημόνια που υπεγράφησαν για περαιτέρω συνεργασία και ανάπτυξη των μεταξύ μας εμπορικών σχέσεων.

Σχετικά με τις επενδυτικές δραστηριότητες, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος, προσφέρει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα ως σημαντικό κέντρο διεθνούς επιχειρηματικότητας, αλλά και ως βάση από την οποία μπορεί να δοθεί πρόσβαση προς την περιφερειακή, αλλά και διεθνή αγορά, ιδιαίτερα πρόσβαση προς τις χώρες της ΕΕ.

Το σημαντικό δίκτυο συμφωνιών για αποφυγή της διπλής φορολογίας με περισσότερες από 60 χώρες, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού, το ευρύ φάσμα των επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρονται, καθώς και το εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο φορολογικό και νομικό μας σύστημα, καθιστούν την Κύπρο έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό προορισμό για διεθνείς επιχειρήσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση παρέχει μια σειρά συγκεκριμένων κινήτρων, με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των επενδύσεων και τη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος προς τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, εφαρμόζουμε ήδη μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν την απλοποίηση των διαδικασιών για την ταχύτερη αδειοδότηση των επενδυτικών έργων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Πρόσθετα, μόλις πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ένα νέο νομικό πλαίσιο, για το λεγόμενο ‘one stop shop’, τον αναπτυξιακό Νόμο, το οποίο απλοποιεί περαιτέρω τη διαδικασία αδειοδότησης νέων επενδύσεων με ταχύτερη έκδοση των σχετικών αδειών. Αναφερόμαστε σε μεγάλες επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, εφαρμόζουμε το Πρόγραμμα Χορήγησης Άδειας Μετανάστευσης για αιτούντες που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και επενδύουν στην Κύπρο. Το πρόγραμμα αυτό επικεντρώνεται στην ταχύτερη χορήγηση αδειών διαμονής σε ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες στη βάση συγκεκριμένων οικονομικών κριτηρίων.

Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνεχής διαδικασία εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης του ισχύοντος φορολογικού και νομικού πλαισίου ως μέρος της συντονισμένης προσπάθειάς μας να δημιουργήσουμε ένα ακόμα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Παράλληλα, άξιο αναφοράς και απόδειξη της αλληλοεπίδρασης των δράσεων μας, είναι και το έντονο ενδιαφέρον το οποίο επιδεικνύουν εταιρείες κυπριακών συμφερόντων για επενδύσεις στην Αίγυπτο στους τομείς των κατασκευών, μεταφορών, γεωργίας και ιχθυοκαλλιέργειας, που, βεβαίως, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλωσορίζει και υποστηρίζει.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι η επιλογή κυπριακών συμφερόντων εταιρείας για την κατασκευή σταθμού ανεφοδιασμού στο κανάλι του Σουέζ.

Την ίδια ώρα επιχειρηματίες της Αιγύπτου επενδύουν στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα η μαρίνα της Αγίας Νάπας που είναι αδειοδοτημένη και κατασκευάζεται από έναν σημαντικό επιχειρηματία της φίλης χώρας.

Η κυπριακή οικονομία, μετά από μια βαθιά κρίση, εξέρχεται ισχυρότερη πλέον και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής μας, αξιοποιώντας τις πραγματικές της δυνατότητες.

Η πορεία που επιλέξαμε δεν ήταν εύκολη, αντίθετα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς απαιτούσε ριζική αλλαγή κατεύθυνσης για τη χώρα. Η αυστηρή και συνετή δημοσιονομική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και οι σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ανοίξει το δρόμο για να συνδεθεί για άλλη μια φορά το όνομα της χώρας μας με την ανάπτυξη και την προοπτική.

Οι προσπάθειές μας έχουν επιφέρει αποτελέσματα:

Η οικονομία βαδίζει σε τρίτη συνεχόμενη χρονιά σταθερής ανάπτυξης που σήμερα φτάνει σχεδόν στο 4%, του ΑΕΠ, από τους υψηλότερους δείκτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο τραπεζικός μας τομέας έχει διεξέλθει μιας φιλόδοξης αναδιάρθρωσης και σήμερα στηρίζεται σε πολύ πιο υγιή βάση, με ισχυρή παρουσία ξένων επενδυτών, την οποία καλωσορίζουμε και στηρίζουμε.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν αύξηση κατά 9,1% το 2016, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και η οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι φέτος θα είναι ακόμη ψηλότερο.

Μετά από διαδοχικές αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους Οίκους Αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας βρισκόμαστε πλέον ένα σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι είμαστε στο σωστό δρόμο προς την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Κύπρο από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Το σημαντικότερο είναι ότι η πλειονότητα των οικονομικών τομέων προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων και ανάπτυξης: ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών, των ακινήτων, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η εκπαίδευση και, φυσικά, το φυσικό αέριο, με σημαντική παρουσία παγκόσμιων κολοσσών στον τομέα της Ενέργειας από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προσθέτουν μια νέα διάσταση στις προοπτικές της οικονομίας της Κύπρου. Ένας άλλος εξίσου σημαντικός τομέας είναι η έρευνα και η καινοτομία.

Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια των διάφορων συναντήσεων και συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα σήμερα, θα ανταλλάξετε δημιουργικές ιδέες και θα δημιουργήσετε νέες συνέργειες οι οποίες θα δράσουν συμπληρωματικά και ενισχυτικά των προσπαθειών μας για περαιτέρω διεύρυνση των οικονομικών μας σχέσεων.

Από πλευράς Κυβέρνησης, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στη συνεχή αναβάθμιση και εμβάθυνση αυτών των σχέσεων, στην εξεύρεση νέων επενδυτικών ευκαιριών και στη διατήρηση της αξιοπιστίας μας στην προώθηση επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Σίσι είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι «αυτό το φόρουμ θεωρείται νέο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και ελπίζουμε να είναι μια πραγματική αφετηρία για την περαιτέρω σύσφιγξη της συνεργασίας προς όφελος των δύο χωρών».

Ο Πρόεδρος Σίσι πρόσθεσε ότι οι σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου αποτελούν «παράδειγμα προς μίμηση και υπόδειγμα συνεργασίας στη Μεσόγειο, σε διάφορους τομείς και προσβλέπουμε σε αυτό το πλαίσιο, να αξιοποιηθεί αυτή η ιδιαίτερη διμερής σχέση για να υπάρχει εταιρική στρατηγική σχέση για τομείς των επενδύσεων, της μεταφοράς τεχνολογίας και σε άλλους τομείς».

Επεσήμανε ότι «αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο επιχειρηματικός κόσμος στην προώθηση των επενδύσεων. Η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα ευνοϊκό κλίμα για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα σε διάφορους τομείς, όπως και την άρση διαφόρων γραφειοκρατικών εμποδίων για τους επενδυτές».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρθηκε εκτενώς στα βήματα που έκανε η Αίγυπτος με στόχο τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, καθώς και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιγύπτου σε διάφορους τομείς, σημειώνοντας ότι η χώρα του παρουσιάζει αυτή τη στιγμή ρυθμό ανάπτυξης 4%.

Ανάμεσα στους στόχους που έθεσε η Κυβέρνηση του, είπε, είναι η εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας, η βελτίωση της απόδοσης του κρατικού προϋπολογισμού και η παροχή διευκολύνσεων για αδειοδοτήσεις στη βιομηχανία.

Πρόσθεσε ότι «η Αίγυπτος είναι μια υποσχόμενη αγορά, πύλη στη Μέση Ανατολή και Αφρική» και σημείωσε ότι με το σημερινό επιχειρηματικό φόρουμ τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως οι τεχνολογίες και οι μεταφορές.

Οι κυπριακές επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιγύπτου, σε ό,τι αφορά μεγάλα έργα και υπηρεσίες, ενώ υπάρχουν όπως είπε ευκαιρίες για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των μεταφορών,

Αναφερόμενος στην τριμερής συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας, ο Πρόεδρος Σίσι είπε ότι «μας δίνει μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις σε τομείς όπως η γεωργία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η βιομηχανία και η ανακύκλωση αποβλήτων, και όλα αυτά μπορούν να εξασφαλίσουν νέες θέσεις εργασίας».

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρέχουν κάθε στήριξη με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας.