Ο Κοτζιάς στα Σκόπια με πέντε ονόματα…

Για τα Σκόπια αναχωρεί το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αναμένεται να έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, την αντιπολίτευση και αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, συνεχίζοντας τις συνομιλίες για το Σκοπιανό.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έχει προαναγγείλει ότι στις 30 Μαρτίου θα υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Βιέννη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αυτό που αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο κείμενο είναι μια συμφωνία που βασίζεται στη γενική θέση της ελληνικής κυβέρνησης: Σύνθετη ονομασία που ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις.

Σημείωσε ακόμη ότι «το έναντι όλων» σημαίνει ότι χρειάζεται οπωσδήποτε συνταγματική αναθεώρηση. Μια λύση πρέπει να κινείται σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, ενώ εκτίμησε πως εφόσον έρθει η συμφωνία για την οποία δουλεύει η κυβέρνηση, όλα τα πολιτικά κόμματα θα αναλάβουν τις ιστορικές πολιτικές ευθύνες τους.

Η πιο βασική επιλογή, που φέρεται να δέχεται η ελληνική πλευρά είναι το Gorna Makedonija ενώ τα συνολικά τα πέντε ονόματα σύμφωνα με τις τελευταίες εισηγήσεις που είχαν γίνει είναι:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)