Ο Ερντογάν παραδίδεται στις αγορές για να αποτρέψει μία νομισματική κρίση

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια σε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε την προσήλωσή της στις παγκόσμιες αρχές της νομισματικής πολιτικής, υποχωρώντας με αυτό τον τρόπο στις πιέσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών μετά την περιδίνηση της Τουρκίας από τη νομισματική κρίση.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης στο 16,5%, μετά από έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της. Διατήρησε αμετάβλητα άλλα επιτόκια, ενώ περιέγραψε την κίνηση ως “ισχυρή νομισματική σύσφιξη” και υπογράμμισε ότι η χώρα είναι έτοιμη να συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα. Η λίρα ανέτρεψε τις απώλειες αφού προηγουμένως υποχώρησε έως και 5,2%ό σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Εξακολουθεί να είναι 17% ασθενέστερη από τη θέση στην οποία βρισκόταν στην αρχή του έτους.

Η κεντρική τράπεζα ενήργησε μετά από τρεις εβδομάδες μεγάλης αναταραχής στις τουρκικές αγορές, που τις τραυμάτισε. Ο Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του ως πρόεδρος τον επόμενο μήνα, έχει επανειλημμένα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε κίνηση αύξησης των επιτοκίων, θεωρώντας αυτή την εξέλιξη ως «τη μητέρα όλου του κακού», ενώ αντίθετα οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η αύξηση ήταν ο μόνος τρόπος να σταματήσει η διαδρομή.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση μετά την κίνηση της Τετάρτης, ο Ερντογάν δεν έκανε ρητές αναφορές στην αύξηση του επιτοκίου, αλλά προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές λέγοντας ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει τις παγκόσμιες αρχές της νομισματικής πολιτικής. Νωρίτερα αυτό το μήνα είχε πει στο Bloomberg σε συνέντευξή του στο Λονδίνο ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό – το αντίθετο από αυτό που πιστεύει η μεγάλη πλειοψηφία των οικονομολόγων – και ότι θα επιδιώξει μεγαλύτερο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής εάν κερδίσει τις εκλογές στις 24 Ιουνίου.