Ντεσκάλτζι: Η ΕΝΙ έχει επενδύσει στη Κύπρο περίπου 700 εκ ευρώ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Εκτελεστικό Διευθυντής της ΕΝΙ κ. Κλαούντιο Ντεσκάλτζι.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντεσκάλτζι δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο», προσθέτοντας ότι «μέχρι τώρα έχουμε επενδύσει περίπου 700 εκ ευρώ στην Κύπρο και αυτό σημαίνει ότι έχουμε ισχυρή δέσμευση προς τη χώρα. Έχουμε πολλές άλλες δραστηριότητες για τις οποίες είμαστε δεσμευμένοι»

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο συζητήσαν για το μέλλον. «Υπάρχει καλή συνεργασία με την Κυβέρνηση και μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους», είπε ο κ. Ντεσκάλτζι.

Ερωτηθείς για τα σχέδια της εταιρείας για το τεμάχιο 3 μετά και τις προκλήσεις της Τουρκίας εκεί, αλλά και για τα σχέδια της εταιρείας για το τεμάχιο 6, είπε ότι με τον Πρόεδρο «συζητήσαμε για τις δραστηριότητες μας» σε όλα τα τεμάχια, προσθέτοντας ότι «το τεμάχιο 3 είναι εκεί».

Είπε ακόμη ότι το 2019 «θα κάνουμε γεωτρήσεις στα περισσότερα τεμάχια», στα οποία η εταιρεία είναι αδειοδοτημένη.

Ερωτηθείς αν η εταιρεία θα προσπαθήσει ξανά για γεώτρηση στο τεμάχιο 3 ο κ. Ντεσκάλτζι είπε ότι «πρέπει να προσπαθήσει κανείς ξανά και ξανά και ξανά για να πετύχει».

Σε ερώτηση για τον αγωγό EastMed, είπε ότι «ο EastMed είναι μια πραγματικότητα, η Κύπρος είναι μια πραγματικότητα.

Η Κύπρος είναι στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου και η Κύπρος υπέγραψε με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Ιταλία ένα πολύ σημαντικό έργο αναφορικά με τον αγωγό. Τα κοιτάσματα που βρέθηκαν στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, τώρα στην Κύπρο, (μελλοντικά στον Λίβανο, είναι απολύτως σημαντικά για την Ευρώπη και για την ανάπτυξη της περιοχής.

Η Ευρώπη εισάγει περισσότερο από 80% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί», είπε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ, προσθέτοντας ότι αυτή η περιοχή είναι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για την Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η Κύπρος έχει πολύ σημαντική θέση στην καρδιά της Ευρώπης, στην καρδιά αυτής της περιοχής», κατέληξε.