Νεοφύτου: Για το καλό της χώρας μας, καλύτερα να αποφεύγονται υπερβολές

Σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρει ότι “με λύπη μου διαπιστώνω την συνεχιζόμενη προσπάθεια παραπληροφόρησης του κοινού”.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι:

“Πρώτη παραπληροφόρηση ήταν πως δήθεν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εμπιστεύεται τα ομόλογα της Κύπρου. Εντελώς αναληθές επειδή το θέμα είναι απόλυτα τεχνικό και όχι θέμα εμπιστοσύνης. Απλά η ΕΚΤ θέτει ως όριο ότι το ομόλογο πρέπει να είναι σε επενδυτική βαθμίδα. Από το Δεκέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα πετύχαμε να αναβαθμιστούμε από το CCC+ στο BB+ (6 αναβαθμίσεις) με τη συνεισφορά και τις θυσίες των συμπολιτών μας. Αλλά και με την συνετή πολιτική της κυβέρνησης και την υπεύθυνη στάση της πλειοψηφίας της Βουλής. Αδικεί και τον εαυτό του ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος με την προεκλογική του συμπεριφορά.

Η Κυπριακή οικονομία είναι ένα βήμα από το όριο της ΕΚΤ, το οποίο μας επιτρέπει τώρα να πετυχαίνουμε μικρότερο κόστος ακόμα και από τη χρηματοδότηση του IMF – εξού και η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του χρέους μας προς το IMF με τα φθηνότερα ομόλογα που εκδώσαμε πρόσφατα. Δανειστήκαμε με επιτόκιο 2.75% ενώ το IMF μας χρεώνει 3.15%.

Δεύτερη παραπληροφόρηση είναι πως δήθεν απορρίπτεται η δυνατότητα χαμηλής χρηματοδότησης της χώρας. Ήδη πετύχαμε την πιο φτηνή χρηματοδότηση στην ιστορία της χώρας μας και αποπληρώνουμε πιο ακριβό χρέος.

Με την συνέχιση της συνετής οικονομικής πολιτικής μας, θα φτάσουμε και στην επενδυτική βαθμίδα (ακόμα μια αναβάθμιση) και οι επιλογές χρηματοδότησης μας θα αυξηθούν.

Τις λαϊκίστικες παραπληροφορήσεις τις ακούνε και οι επενδυτές των ομολόγων.

Για το καλό της χώρας μας, καλύτερα να αποφεύγονται υπερβολές.”