Νέο σκάνδαλο της Volkswagen διερευνά το κογκρέσο των ΗΠΑ

Το αμερικανικό κογκρέσο θα πρέπει να διερευνήσει νέες καταγγελίες ότι αυτοκίνητα ντίζελ της Volkswagen AG πωλήθηκαν στο εξωτερικό με «πειραγμένο» λογισμικό μετά από την διευθέτηση του σκανδάλου εξαπάτησης στη χώρα, ύψους 14,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής την Τετάρτη.

Μια νέα έρευνα είναι “σχεδόν αναπόφευκτη”, δήλωσε ο βουλευτής της Καλιφόρνια Darrell Issa, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης, σε τηλεφωνική συνέντευξη.

“Υπάρχει ένα αυξανόμενο αίσθημα ότι τα στελέχη πρέπει να λογοδοτούν”, είπε, προσθέτοντας ότι μια προηγούμενη διευθέτηση που επιτεύχθηκε μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ και της Volkswagen το 2016 δεν αντικατοπτρίζει το πεδίο της σημερινής “παγκόσμιας συνωμοσίας που αντιλαμβανόμαστε τώρα”.

Ο Issa, ο οποίος δήλωσε ότι είχε συζητήσει με δεκάδες άλλους βουλευτές, δήλωσε ότι οι μαρτυρίες των στελεχών της Volkswagen και της Porsche θα μπορούσαν να αναζητηθούν όσο συντομότερα γίνεται, ακόμα και μέσα στον Απρίλιο και ότι μπορεί να υποχρεωθούν να καταθέσουν τη μαρτυρία τους εάν δεν το κάνουν εθελοντικά.

Μια νέα έρευνα του κογκρέσου των ΗΠΑ θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες της VW να ξεφύγει από ένα εκ των μεγαλυτέρων σκανδάλων της ιστορίας της αυτοκινητοβιομηχανίας, που περιλαμβάνει 11 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως.