ΚΕ: Διμερείς σχέσεις, Κυπριακό και το μέλλον της Ευρώπης συζητήθηκαν στην Γαλλία

Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Παρίσι αποτελεί σταθμό στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι, «λαμβάνοντας υπόψη τη συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γάλλο Πρόεδρο και τις δημόσιες δηλώσεις που ακολούθησαν, μπορούμε να πούμε ότι η επίσκεψη του Προέδρου αποτελεί σταθμό στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία.

Αν λάβουμε υπόψη τα θέματα που συζητήθηκαν διακρίνουμε τρεις ενότητες.

Η πρώτη είναι οι διμερείς μας σχέσεις. Τα τρία βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η Ενέργεια, Άμυνα και Ασφάλεια, και Οικονομία, τρία θέματα που συνδέονται μεταξύ τους.

Είναι ξεκάθαρη η ισχυρή υποστήριξη της Γαλλίας στις δραστηριότητες της γαλλικής εταιρείας TOTAL στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας, οι οποίοι θα αρχίσουν πολύ σύντομα να υλοποιούνται, δηλαδή πριν το τέλος του 2017 με αρχές του 2018.

Για το θέμα της Άμυνας και Ασφάλειας, όπως είπε και ο Γάλλος Πρόεδρος, αναγνωρίζεται πλέον αυτή η γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου και για τη Γαλλία, αλλά και γενικότερα, στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας που συζητείται σε επίπεδο ΕΕ, αναγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατίας ως το κράτος μέλος που διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη σε μια ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή, όπως η ανατολική Μεσόγειος.

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα επισκεφθούν την Κύπρο υψηλόβαθμα στελέχη του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, ώστε να συζητήσουμε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν και στη ναυτική βάση στο Ζύγι, αλλά και άλλα θέματα ενίσχυσης της αμυντικής μας συνεργασίας.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στο Κυπριακό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση της Γαλλίας για ουσιαστικότερη και πιο ενεργό εμπλοκή στα του Κυπριακού. Η Γαλλία έχει αυτή την ιδιαιτερότητα να είναι κράτος μέλος της ΕΕ και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπάρχει επιθυμία από πλευράς του Γάλλου Προέδρου για πιο σημαντική συμβολή στις προσπάθειες, έτσι ώστε μια ενδεχόμενη επανασύγκληση της διάσκεψης για την Κύπρο να έχει αποτελέσματα.

Από ‘κει και πέρα στα ευρωτουρκικά είναι σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας, είτε αφορά στο προσφυγικό, είτε αφορά άλλα θέματα, αλλά σε καμιά απολύτως περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και έναντι όλων των κρατών μελών, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τρίτη ενότητα αφορά στο μέλλον της Ευρώπης. Υπάρχουν κάποιες ιδέες του Γάλλου Προέδρου, για τις οποίες έγινε συζήτηση, η οποία θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της συζήτησης των επτά κρατών μελών του μεσογειακού νότου στην παρουσία και του κ. Μακρόν. Αναμένεται τις επόμενες δυο-τρεις μέρες να ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης των επτά μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ. Όπως έχουν τα πράγματα, μέχρι στιγμής, αναμένεται να γίνει την πρώτη βδομάδα Ιανουαρίου».

Ερωτηθείς τι ζητούν οι Γάλλοι από τη ναυτική βάση στο Ζύγι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει σχεδιασμός για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης, κάτι στο οποίο η Γαλλία βλέπει την προστιθέμενη αξία.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς Γαλλίας, αλλά και συζήτηση στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας, ως παροχέας ασφάλειας στην περιοχή, μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο. Και όλοι αντιλαμβάνονται πώς αυτό επηρεάζει και τις συζητήσεις για μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Μέσα από μια λύση του Κυπριακού, αυτός ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο και όχι να υπάρξουν οι όποιες πρόνοιες που να θέτουν είτε εμπόδια είτε δυσκολίες στην ενάσκηση αυτού του ρόλου από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν θα παρέχονται διευκολύνσεις από τη ναυτική βάση στο Μαρί, αλλά και από την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», ο Εκπρόσωπος είπε «και όχι μόνο, αλλά και (άλλες διευκολύνσεις) σε ό,τι αφορά στη συνεργασία, στο πλαίσιο αναβάθμισης της ναυτικής μας βάσης».

Κληθείς να πει αν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση των δύο Προέδρων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η δήλωση του Γάλλου Προέδρου για την ισχυρή στήριξη στις δραστηριότητες της TOTAL στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα βιώσαμε κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας σε σχέση με το τεμάχιο 6, απαντούν στο ερώτημα με την ξεκάθαρη αναγνώριση και ψήφο εμπιστοσύνη της Γαλλικής Κυβέρνησης στις δραστηριότητές μας».

Σε ερώτηση αν η Γαλλία είναι έτοιμη να προασπίσει την εταιρεία TOTAL, στην περίπτωση τουρκικών προκλήσεων στο τεμάχιο 6, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «διαχρονικά, από την ημέρα που άρχισαν οι γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ μας έχουμε είτε λεκτικές είτε άλλες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας.

Ποια είναι η απάντηση; Η απάντηση είναι ότι αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός όχι μόνο υλοποιείται κανονικά, αλλά ενισχύεται, και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση και προς την Τουρκία και προς όσους, ενδεχομένως, να αμφισβητούν αυτό το κυριαρχικό μας δικαίωμα».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της διαρροής θεμάτων για διορισμό εκπαιδευτικών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «καταρχήν, είναι μια ατυχέστατη εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Σε καμιά απολύτως περίπτωση αυτή η ατυχής εξέλιξη δεν θα επηρεάσει μια ενδεχομένως από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που επιτεύχθηκε μετά από συζητήσεις 26 χρόνων.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αυτή η σημαντικότατη μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί διότι έχει τη στήριξη του κυπριακού λαού».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η διαρροή ήταν σκόπιμη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Για αυτό γίνεται διερεύνηση του θέματος και όταν υπάρξει αποτέλεσμα θα γίνει και η σχετική δημόσια τοποθέτηση».

Κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Υγείας και του Προέδρου του ΔΗΚΟ για θέματα της υγείας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «διαχρονικά, ο Υπουργός Υγείας, ενδεχομένως, να είναι ο Υπουργός Υγείας που τόλμησε με την απόλυτη στήριξη και καθοδήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να βάλει μια τάξη στα θέματα της Υγείας.

Αντιλαμβάνομαι, την ίδια στιγμή, ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, αλλά τουλάχιστον κανείς από μας που εμπλεκόμαστε στον δημόσιο διάλογο δεν πρέπει να υποτιμούμε τον κυπριακό λαό. Ο κυπριακός λαός αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα από όλους μας τι γίνεται, είτε αυτό αφορά στην υγεία, είτε αυτό αφορά στην παιδεία και δεν θα πρέπει, λόγω προεκλογικής εκστρατείας, να επιχειρούμε να δημιουργούμε εντυπώσεις».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάποιοι εξ αυτών που θα έδιναν εξετάσεις χθες θα επιβαρυνθούν οικονομικά εκ νέου όταν κληθούν και πάλι να μεταβούν για να δώσουν εξετάσεις, ο Εκπρόσωπος είπε πως «ό,τι χρειαστεί να γίνει, ώστε να πραγματοποιηθεί ομαλά η εξέταση, θα γίνει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με τον Υπουργό Παιδείας πριν λίγο και όλα προχωρούν κανονικά».