Ιβάν Σαββίδης: Ο Ρώσος πιστολέρο που τρόμαξε το ποδόσφαιρο, είναι πια δισεκατομμυριούχος…

Όλα ξεκίνησαν στις 11 Μαρτίου, όταν ο ρωσικός επιχειρηματίας φορτωμένος με πιστόλι χτύπησε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου προς το τέλος ενός αγώνα της Σούπερ Λίγκ της Ελλάδας για να αντιμετωπίσει τον διαιτητή, ο οποίος ήθελε να ακυρώσει ένα γκολ της τελευταίας στιγμής. Πέντε μέρες αργότερα, ο Ρώσος επιχειρηματίας, έγινε δισεκατομμυριούχος.

Ο Ιβάν Σαββίδης, 58 ετών, δήλωσε ότι «λυπάται βαθύτατα» για το συμβάν, γεγονός που ώθησε την Ελλάδα να διακόψει το πρωτάθλημα και να έχει μια καταδίκη από τη FIFA, καθώς αυτός και η ομάδα του ΠΑΟΚ αντιμετωπίζουν σοβαρά πρόστιμα.

Αλλά η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή μπορεί να μαλακώσει το χτύπημα. Η Japan Tobacco Inc. συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία του Σαββίδη, Donskoy Tabak, για 90 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια), ένα υψηλό τίμημα σε μια εποχή κατά την οποία η Ρωσία καταπολεμά το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένης μιας προγραμματισμένης αύξησης φόρου για τα τσιγάρα. Η συναλλαγή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο, θα δώσει στον Σαββίδη καθαρή αξία 1,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires.

Ενώ από εθνικής απόψεως ήταν Έλληνας, ο Σαββίδης γεννήθηκε στη Γεωργία όταν αυτή βρισκόταν υπό σοβιετική κυριαρχία. Υπηρέτησε στον στρατό, έφτασε να γίνει αρχιλοχίας και αργότερα άρχισε να εργάζεται στο εργοστάσιο καπνού Don State το 1980. Μετά από σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Rostov, ο Σαββίδης ανέλαβε τον έλεγχο της κρατικής επιχείρησης το 1993, ύστερα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Σαββίδης διακρίθηκε ως ο πλέον επιθετικός και επιτυχημένος από τους Ρώσους παραγωγούς στην εξερεύνηση των διεθνών αγορών και στην προώθηση στην αγορά των τσιγάρων με γεύσεις όπως ο ιρλανδικός καφές, το ρούμι και το κεράσι. Η Donskoy Tabak πωλεί περίπου το 30% των τσιγάρων της σε ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και της Υπερδνειστερίας, της αυτοανακηρυγμένης δημοκρατίας μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας, σύμφωνα με τον Maxim Korolev, ο οποίος είναι επικεφαλής της ερευνητικής εταιρείας Russkiy Tabak.

“Οι πελάτες προτιμούν επίσης τα αρωματισμένα τσιγάρα και ήταν ο μοναδικός μεγάλος παραγωγός που κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την ικανοποίηση των επιθυμιών των πελατών, καθώς η εταιρεία ανέπτυξε μια ποικιλία προϊόντων”, είπε.

Εκτός από την Donskoy Tabak, ο Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης επιχειρήσεων επεξεργασίας και συσκευασίας κρέατος που διαχειρίζεται η εταιρεία χαρτοφυλακίου του, Agrocom. Η Atlantis-Pak είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικών συσκευασιών της Ρωσίας για τις βιομηχανίες προϊόντων κρέατος και τυριών.

Ο ίδιος συσσωρεύει περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, παίρνοντας ένα ποσοστό συμμετοχής στο ποδοσφαιρικό σύλλογο του ΠΑΟΚ το 2012 και αγοράζοντας το εργοστάσιο καπνού της Sekap ένα χρόνο αργότερα. Απέκτησε τον έλεγχο στην κρατική Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα απέκτησε και συμφέροντα σε σημαντικά ελληνικά μέσα ενημέρωση